Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:01 20 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se cere suspendarea dosarului privind cadastrarea județului Constanța

ro

01 Mar, 2021 00:00 598 Marime text
  • Amintim că în această cauză, pe lângă Nicușor Daniel Constantinescu, au mai fost trimiși în judecată Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.


Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, solicită suspendarea cercetările specifice în dosarul privind cadastrarea județului Constanța, ca urmare a sesizării Curtii de Justitie a Uniunii Europene în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare.


Cererea fostul președinte al CJC se află pe rolul Curții de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru data de 16 martie 2021.


De precizat că această solicitare a fost soluționată de Tribunalul Constanța, prin respingerea acțiunii.


Fondul dosarului se află la Tribunalul Constanța. Noul termen a fost stabilit pentru data de 30 martie 2021.

Amintim că în această cauză, pe lângă Nicușor Daniel Constantinescu, au mai fost trimiși în judecată Titi Cenușă, fostul arhitect-șef din cadrul Consiliului Județean Constanța, dar și omul de afaceri Ioan Ichim, din București, fost administrator al societății comerciale Geotop 2001.

Date din rechizitoriu


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, „în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi, în calitățile menționate mai sus, prin acțiuni concertate, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziție publică «Documentație cadastrală și înscriere în Cartea Funciară a rețelei de drumuri publice de interes local din județul Constanța și realizarea soluțiilor geospațiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere»“.

„Inculpații Constantinescu Nicușor Daniel și Cenușă Titi au coordonat acțiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferențial, lucrările de cadastrare a drumurilor județene și comunale din județul Constanța către o societate controlată de omul de afaceri Ichim Ioan, precum și cu fraudarea bugetului județului Constanța. Frauda în dauna bugetului județului Constanța s-a realizat prin efectuarea, de către președintele Consiliului Județean, în mod coordonat, a unor plăți nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 de lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de inculpatul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor județene).

Restul plăților au fost făcute din bugetul Consiliului Județean Constanța în mod indirect, prin alocări bugetare către un număr de 45 de comune, care, la rândul lor, au procedat la virarea sumelor de bani în contul aceleiași societăți comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale). Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontat pentru lucrări neefectuate (fictive)“, conform DNA.

În prezent, Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat definitiv la zece ani de închisoare.


Citește și

Foștii șefi ai Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă, achitați! Procurorii DNA, nemulțumiți

Opt ani de închisoare pentru un afacerist din Constanța. A fost cercetat într-unul dintre cele mai cunoscute dosare penale din România

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii