Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:00 02 06 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bunuri sigilate și conturi supravegheate Reabilitarea monumentelor istorice județene, în atenția judecătorilor. Se așteaptă martorii

ro

28 Apr, 2020 00:00 334 Marime text


Procesul în care anchetatorii susțin păgubirea județului Constanța prin contractele pentru reabilitarea monumentelor istorice Tropaeum Traiani și Cetatea Capidava este programat să se desfășoare mâine la Tribunalul Constanța. Concret, este vorba despre dosarul în care societatea Mara Construct, alături de fostul său administrator Constantin Dima, dar și de mai multe firme și oameni de afaceri sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și alte infracțiuni.

La ultima înfățișare în cauză, magistrații au fost nevoiți să amâne dosarul, ca urmare a faptului că martorii propuși în cauză nu se prezentaseră pentru audieri și nici nu fuseseră executate mandatele de aducere emise pe numele lor. În acest context, dată fiind și epidemia de Coronavirus ce afectează inclusiv activitatea instanțelor de judecată, rămânede văzut dacă la termenul de mâine audierile stabilite vor putea avea loc.
Luna aceasta, s-au împlinit patru ani de la momentul la care instanța a fost sesizată inițial prin rechizitoriu de către procurorii anticorupție, iar procesul se află încă la prima instanță. Până în prezent nu a fost pronunțată nicio sentință în proces.
Acuzaţiile aduse societății sunt de constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, evaziune fiscală şi folosire cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri pe nedrept. Alături de Mara Construct și Constantin Dima, au mai fost trimişi în judecată şi alţi afacerişti constănţeni şi firmele lor.
În actul de acuzare întocmit de procurorii DNA se arată că faptele ce li se impută acestora ar fi avut loc în perioada 2011-2015, în contextul atribuirii şi executării contractelor pentru reabilitarea monumentului Tropaeum Traiani şi pentru salvarea şi punerea în valoare a Cetăţii Capidava.
 

Activitatea firmei


Societatea a fost înfiinţată în 2007 şi are ca activitate principală „lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Cele 526 de activităţi secundare includ, printre altele, creşterea păsărilor şi a animalelor, extracţia petrolului, fabricarea încălţămintei, metalurgia cuprului, fabricarea jocurilor şi jucăriilor, diferite tipuri de comerţ, bâlciuri, pompe funebre şi activităţi de întreţinere corporală. În 2017, firma a avut cifra de afaceri 0, 0 salariaţi, 0 profit, 0 pierdere. În 2018, cifra de afaceri 0, profit 0, angajaţi 0, pierdere brută 7.285 de lei. În prezent, firma se află în insolvență.
În toamna anului trecut, instanțele constănțene au aprobat intrarea Mara Construct în procedura simplificată a falimentului. S-a decis, totodată, ca bunurile firmei să fie inventariate și sigilate, iar băncilor unde erau deschise conturi pe numele societății li s-a pus în vedere „să nu dispună de sume fără un ordin al lichidatorului judiciar“, potrivit deciziei instanței.

Citește și:

Cum încearcă Judeţul Constanţa să recupereze banii de la Mara Construct. Cât s-a cerut, cât s-a dat, cine e nemulţumit

Contractele Capidava şi Tropaeum Traiani:
Bunurile Mara Construct, sigilate. Firma nu are voie să scoată bani din bancă

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii