Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție, constănțeni! Ce se întâmplă cu parcarea de lângă Plaja Modern, Constanța. Victoria lui Giurgiucanu

ro

01 Jul, 2021 00:00 6507 Marime text
  • Georgică Giurgiucanu a obținut o primă victorie, atacată deja în recurs, prin care Tribunalul Constanța a decis suspendarea executării somației de desființare a parcării de lângă Plaja Modern.
  • Terenul pe care este construită parcare face parte din cele care, potrivit deciziei definitive din Dosarul Retrocedărilor din Constanța, se întorc în proprietatea municipiului Constanța.
  • Giurgiucanu a cerut Tribunalului și suspendarea dispoziției primarului Constanței prin care s-a decis desființarea parcării.
  • Acțiunea lui Giurgiucanu a fost înregistrată în aceeași zi în care primarul Constanței a declarat recurs împotriva hotărârii de suspendare a somației privind demolarea parcării.
Binecunoscuta parcare de lângă Plaja Modern, din Constanța, ar putea fi transformată total, în urma mai multor procese aflate pe rolul Tribunalul Constanța și care o vizează direct.
 
Cunoscutul Georgică Giurgiucanu, unul dintre beneficiarii „preferați“ ai retrocedărilor din perioada lui Radu Mazăre, condamnat în Dosarul Retrocedărilor alături de fostul primar, se luptă în instanță pentru a-și salva parcarea de lângă Plaja Modern, din Constanța!
 
În acest sens, Giurgiucanu a obținut o primă victorie, atacată deja în recurs, prin care Tribunalul Constanța a decis suspendarea executării somației de desființare a parcării.
 
Mai mult, în cursul zilei de marți, 29 iunie 2021, Georgică Giurgiucanu a înregistrat un nou dosar la Tribunalul Constanța, în care le cere judecătorilor să suspende Dispoziția nr. 2769/10.06.2021 a primarului Constanței Vergil Chițac.
 

„Demolarea pe cale administrativă a lucrărilor de construcții“

 
Este vorba despre „Dispoziție privind demolarea pe cale administrativă a lucrărilor de construcții de pe teren aparținând dimeniului public al Municipiului Constanța, Zona Port Tomis, identificat cu nr. Cadastral 207037, constând în platformă din beton armat, în suprafață de aproximativ 5.373 mp și construcție în suprafață de aproximativ 1 mp, de cptre Borcea Cristian, Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Geta, Camboianu Mihai și SC Habitat și Ambient SA“.
 
Facem aici precizarea că HCLM Constanța nr. 250/2019, care face referire la „aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Constanța“, menționează, în art. 3, că „se aprobă completarea anexei la HCL nr. 451/2017 cu terenuri ce revin în domeniul public al municipiului Constanța, ca urmare a punerii în executare a Hotărârii nr. 32/2019 a ÎCCJ, emisă în dosarul penal nr. 6536/2/2008 (nr., Dosarul Retrocedărilor), cu pozițiile 3374-3388, conform anexei nr. 5“.
 
În continuare, în Anexa nr. 5 din HCL 250/2019 sunt menționate „imobile identificate în Hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 32/2019 pronunțată în dosarul penal nr. 6536/2/2008“. La poziția nr. 13 din anexă este menționat terenul Port Tomis, tronson 3, lot 5, în suprafață de 5372,81 mp, cu număr cadastral vechi 14644 și număr cadastral nou 207037, retrocedat în baza Dispoziției nr. 679/11.03.2004.
 
HCLM Contanța nr. 250/2019 poate fi accesată în Secțiunea Document.
 

Somat să desființeze parcarea

 
Pentru a reveni la procesele recente ale lui Giurgiucanu cu Primarul Municipiului Constanța, spusă pe scurt, povestea stă în felul următor: în luna aprilie 2021, Giurgiucanu a fost somat de municipalitate să desființeze construcția situată în municipiul Constanța, număr cadastral 207037-C1, „constând în platformă betonată și împrejmuire provizorie și să aducă acest teren  la starea sa inițială“, potrivit Hotărârii nr. 1154/2021 a Tribunalului Constanța, pronunțată în dosar 3914/118/2021.
 
Georgică Giurgiucanu a formulat o cerere de suspendare a executării acesteia, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Constanța sub numărul 3914/118/2021.
 
La data de 10 iunie 2021, completul CA17,  prezidat de magistratul Marilena Victoria Mircioi, a decis să admită cererea de suspendare formulată de Giurgiucanu, hotărârea fiind supusă recursului.
 
De altfel, marți, 29 iunie 2021, concomitent cu noul dosar înregistrat de Georgică Giurgucanu, în care solicită suspendarea executării dispoziției de primar, Primarul Municipiului Constanța a declarat recursul împotriva hotărârii de suspendare a somației.
 
În această situație, procesul va continua la Curtea de Apel Constanța.
 

Din motivarea hotărârii instanței

 
În motivarea hotărârii prin care s-a suspendat somația, la cererea lui Giurgiucanu, judecătorii au arătat că „în speță, reține instanța că reclamantul este titularul autorizației de construire nr. 841/09.10.2012 eliberată de (...) și deține o cotă de 14,70% din dreptul de proprietate asupra terenului aferent acestor construcții, situat în municipiul Constanța (...), astfel cum rezultă din Contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 1741/05.06.2007 (...)“.
 
„În ceea ce privește faptul că prin Decizia penală a ÎCCJ nr. 32/2019 a fost desființată Dispoziția nr. 679/11.03.2004, reține instanța că această Dispoziție nu reprezintă titlul de proprietate al reclamantului menționat în cartea funciară asupra terenului, dispoziția nefiind emisă în favoarea reclamantului“, mai spun judecătorii Tribunalului Constanța în Hotărârea nr. 1154/2021, citată pe www.rolii.ro.
 
Totodată, instanța a mai stabilit că „din analiza formală a susținerilor reclamantului coroborate cu înscrisurile depuse la dosar se reține că situația invocată de acesta creează un indiciu de nelegalitate, un argument juridic aparent valabil în ceea ce privești nelegalitatea actului a cărui suspendare a executării se solicită“.
 
„Reclamantul a dovedit și existența unei pagube iminente, în sensul posibilității de a suferi un prejudiciu material viitor și previzibil, prin punerea în executare a Somației nr. (...)21.04.2021, desființarea construcțiilor reprezentând o măsură definitivă, cu efecte ireversibile care nu mai pot fi ulterior îndreptate în situația constatării nelegalității Adresei (...)21.04.2021 de desființare a construcțiilor“, conform hotărârii citate oe Jurindex.
 
U în ultimul rând, în aprecierea Tribunalului, conform sursei citate, „susținerile reclamantului privind prejudiciul ce urmează să se producă, așa cum a fost indicat, reprezintă un motiv suficient și concludent pentru a considera întrunită cerința analizată mai sus“.
 

Somația, suspendată până la pronunțarea instanței de fond

 
În acest context, Giurgiucanu a primit câștig de cauză, în primă instanță, iar Somația nr. 76839/21.04.2021 a fost suspendată „până la pronunțarea instanței de fond cu privire la acțiunea în anulare a acesteia“.
 
Dat fiind că hotărârea Tribunalului Constanța a fost deja atacată în recurs, rămâne de văzut care va fi decizia Curții de Apel Constanța, instanță ce va avea ultimul cuvânt în cauză.
 
În paralel, rămâne de văzut ce se va stabili în dosarul în care Giurgiucanu a cerut suspendarea dispoziției primarului privind demolarea parcării de lângă Plaja Modern.

Sursa foto: Google Maps
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

„O situație personală“:
Beneficiari de top ai retrocedărilor lui Mazăre, dați în judecată la Constanța!

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii