Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acuzat de cercetare abuzivă şi represiune nedreaptă! Curtea Supremă a închis definitiv dosarul care-l viza pe șeful DNA Constanța! (MINUTA)

ro

19 Apr, 2023 00:00 2771 Marime text
Magistratul Andrei Bodean, procurorul șef al Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța al DNA
  • Înalta Curte a menținut decizia de clasare dată față de procurorul constănțean.
  • Hotărârea a fost luată de C15 CP al Secției Penale, prezidat, potrivit informațiilor noastre, de magistratul Lavinia Valeria Lefterache.
Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Curtea Supremă din țară, a pus punct definitiv dosarului în care era vizat cunoscutul magistrat Andrei Bodean, șeful procurorilor anticorupție din Constanța!
 
Magistrații Curții Supreme au reconfirmat prin decizia definitivă pronunțată în cauză rezultatul anchetei desfășurate de procurorii Parchetului General al României în legătură cu șeful DNA Constanța, anchetă în urma căreia fuseseră respinse acuzațiile aduse lui Andrei Bodean.
 
Astfel, Înalta Curte a menținut decizia de clasare dată față de procurorul constănțean.
 
În speță, față de șeful DNA Constanța s-au efectuat cercetări cu privire la infracțiunile de cercetare abuzivă și represiune nedreaptă.
 
Decizia Curții Supreme a fost luată în dosarul 429/1/2023 al Secției Penale a instanței, având ca obiect „plângere soluții de neurmărire/netrimitere în jduecată (art. 340 NCPP)“.
 
În cauză, plângerea a fost formulată de Lupu (Bodârlău) Mihaela și Sorin Calaigii (avocat din Constanța), intimați fiind șeful DNA Constanța, alături de Viorel Petroșan și Vasile, Ștefan și Ion Miron.
 
Hotărârea a fost luată de C15 CP al Secției Penale, prezidat, potrivit informațiilor noastre, de magistratul Lavinia Valeria Lefterache.
 
Iată minuta deciziei instanței:
 
„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de petenţii Calaigii Sorin şi Lupu (Bodârlău) Mihaela împotriva ordonanţei nr. 2354/P/2022 din 06 decembrie 2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, menţinută prin ordonanţa nr. 7/II/2/2023 din 18 ianuarie 2023 a procurorului şef al aceleiaşi unităţi de parchet. Obligă petenţii la plata sumei de câte 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“
 
Șase luni, termenul pentru finalizarea anchetei
 
Amintim, în luna mai 2022, Curtea Supremă a dat un termen de șase luni procurorilor din cadrul Parchetului General să finalizeze ancheta ce-l viza pe șeful anticorupției constănțene.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, procurorul șef al Serviciului Teritorial Anticorupție Constanța al Direcției Naționale Anticorupție, magistratul Andrei Bodean, era vizat de o anchetă instrumentată de procurorul SIIJ constănțean Zarafina Puiu.
 
La pensionarea procurorului Zarafina Puiu, dosarul în care era vizat și șeful DNA Constanța a fost preluat de un alt procuror al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, cunoscută drept Secția Specială a magistraților.
 
La începutul lui 2022, Secția Specială a fost desființată, iar dosarele aflate în lucru ce îi vizează pe magistrații Curților de Apel ori ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, ai Parchetului General, ai Parchetelor Curților de Apel, ai DIICOT ori DNA au fost trimise spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
 
Termenul de șase luni pentru finalizarea anchetei a fost dat de Curtea Supremă după ce s-a admis contestația privind durata dosarului formulată de Mihaela Lupu (Bodîrlău), Sorin Calaigii (avocat din Constanța), Vasile Balaican (procuror din Constanța).
 
În data de 6 decembrie 2022 a fost dată Ordonanța 2345/P/2022 a P ÎCCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică, ordonanță de clasare menținută prin Ordonanța nr. 7/II/2/2023 din 18 ianuarie 2023 a procurorului șef al PÎCCJ.
 
Acum, Curtea Supremă a reconfirmat, definitiv, ordonanța de clasare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Ce dosar este vizat
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii