Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța, acțiune extraordinară la Înalta Curte! Ce dosar este vizat

ro

11 Apr, 2023 00:00 4920 Marime text
 
 
  • Gima Stere a fost suspectat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. 
  • Prin Hotarârea nr. 496/2020 din 14.12.2020, Tribunalul Constanța a decis achitarea inculpatului.
  • Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotarârea nr. 124/2023 din 08.02.2023, a încetat procesul penal, faţă de inculpat, urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
  • În referire la decizia definitivă a Curții de Apel Constanța, procurorii DNA au formulat un recurs în casație, acțiunea celor de la Anticorupție urmând a fi soluționată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României la finele acestei luni. 
 
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța încearcă să „întoarcă“ o decizie definitivă a judecătorilor Curții de Apel Constanța!
 
Conform datelor oficiale, procurorii DNA Constanța au formulat un recurs în casaţie (cale extraordinară de atacat împotriva unei decizii definitive) în referire la dosarul 5944/118/2018, soluționat definitiv de Curtea de Apel Constanța prin Hotarârea nr. 124/2023 din 08.02.2023.
 
 
Atunci, judecătorii din Constanța au încetat procesul penal faţă de inculpatul Gima Stere, urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
 
Totodată, instanța a respins apelul declarat de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia pentru finanţarea Investiţiilor Rurale Constanţa, împotriva sentinței penale nr.496/14.12.2020, pronunțată de Tribunalul Constanţa.
 
Gima Stere a fost suspectat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.       
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

„În iunie 2011 – martie 2012, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul Gima Stere, personal și în calitate de asociat al unei persoane fizice autorizate, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, inexacte sau incomplete, în care a atestat mai multe aspecte nereale, printre care și îndeplinirea condițiilor minime de eligibilitate (să fi lucrat mai mult de 50% din timpul sau de lucru în cadrul unei ferme cu cel puțin 12 luni înaintea instalării pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole). Prin aceste demersuri, inculpatul Gima Stere a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 64.849 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză a fost instituită măsura popririi asiguratorii asupra conturilor bancare deținute de inculpat, până la concurența sumei de 64.849 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză“, conform DNA.

 
Prin Hotarârea nr. 496/2020 din 14.12.2020, Tribunalul Constanța a decis achitarea inculpatului.
 
 
Decizia tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Constanța, instanță care prin Hotărârea nr. 124/2023 din 08.02.2023, a încetat procesul penal, faţă de inculpat, urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.  
 
În referire la decizia definitivă a Curții de Apel Constanța, procurorii DNA au formulat un recurs în casație, acțiunea celor de la Anticorupție urmând a fi soluționată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României la finele acestei luni. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Achitare într-un dosar DNA Constanța! Decizia finală, peste câteva zile
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii