Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:33 25 05 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

42 de percheziţii în Constanţa, Medgidia, Năvodari şi Cernavodă. Mai multe persoane, în arest preventiv

ro

16 May, 2018 00:00 3597 Marime text
Tribunalul Constanţa a decis, ieri, la propunerea formulată de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Constanţa, menţinerea în stare de arest preventiv a opt persoane acuzate de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a produce efecte psihoactive. Mai mult, tot ieri, Tribunalul Constanţa a decis ca alte patru persoane cercetate în cauză să rămână în stare de arest la domiciliu.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Conform DIICOT, mai multe persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a produce efecte psihoactive.
 
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, inculpaţii, în calitate de membri ai mai multor grupuri infracţionale care au funcţionat pe baza relaţiilor generate de interese financiare, de rudenie ori convieţuire, au creat reţele de distribuţie în centrele urbane din judeţul Constanţa (municipiul Constanţa, municipiul Medgidia, oraşul Năvodari şi oraşul Cernavodă) a substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive („etnobotanice“) către numeroase persoane, în special tineri şi adolescenţi.
 
În urma cercetărilor efectuate, au fost identificate în mai multe locaţii din oraşele menţionate aşa-zise „centre“ de distribuţie a substanţelor cu proprietăţi psihoactive, fiind identificaţi inculpaţii, majoritatea cunoscuţi pentru preocupările infracţionale manifestate de-a lungul timpului, cu pregătire educaţională precară, fără loc de muncă.
 
La data de 17.01.2018 au fost efectuate 42 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Constanţa, Medgidia şi a oraşelor Năvodari şi Cernavodă, ocazie cu care au fost identificate şi ridicate aproximativ 2.097 gr substanţă vegetală şi pulverulentă susceptibilă a avea proprietăţi psihoactive, peste 1.200 de pliculeţe autosigilante pentru ambalarea substanţelor în scopul punerii în vânzare, 2.260 de euro, 1.750 de dolari, 7.956 de lei, 17 telefoane mobile, un cântar electronic, două dispozitive pentru fumat, două pipe artizanale, trei grindere, 2.740 de ţigarete despre care există suspiciunea ca provin din contrabandă, arme albe, bijuterii.
 
În cauză au fost indisponibilizate sume de bani şi un autoturism de lux în vederea dispunerii măsurii sechestrului asigurător. Acţiunea a fost realizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, al Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, precum şi cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Constanţa şi al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis“.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale.
 
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, menţionează procurorii.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii