Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

4,5 milioane de dolari Proces pentru recuperarea prejudiciului din Dosarul Retrocedărilor, închis de Curtea de Apel! În favoarea cui a înclinat balanța justiției (MINUTA)

ro

25 Oct, 2023 17:00 1308 Marime text
  • Este vorba despre cauza cu indicativul 2516/118/2021, în care municipalitatea încerca să recupereze o sumă de circa 4,5 milioane de dolari, calculată ca prejudiciu în legătură cu cazul de retrocedare Dragne-Gardef.
Curtea de Apel Constanța a închis astăzi, 25 octombrie 2023, unul dintre dosarele deschise de administrația Vergil Chițac pentru recuperarea prejudiciilor calculate în legătură cu Dosarul Retrocedărilor!
 
Este vorba despre cauza cu indicativul 2516/118/2021, în care municipalitatea încerca să recupereze o sumă de circa 4,5 milioane de dolari, calculată ca prejudiciu în legătură cu cazul de retrocedare Dragne-Gardef.
 
Curtea de Apel a decis azi să respingă apelurile declarate în cauză.
 
Iată minuta hotărârii de azi din dosarul 2516/118/2021:
 
„Respinge apelurile ca nefondate. Definitivă“.
 
În cauză, declaraseră apel UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac, dar și Bogdan Gabriel Sandu.
 
La Curtea de Apel, dosarul s-a aflat în atenția completului AC1 al Secției I Civile, format din magistrații Crina Mihaela Popescu și Claudia Bodean.
 
Amintim, în primă instanță, Tribunalul Constanța hotărâse respingerea acțiunii promovate de municipalitate pentru recuperarea prejudiciilor ca prescrisă.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în dosarul cu indicativul 2516/118/2021, UAT Municipiul Constanța prin Primar Vergil Chițac „a solicitat instanţei obligarea în solidar a pârâților la plata sumei de 4.491.657 de dolari, echivalent in lei la data plății, reprezentând o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT Municipiul Constanța prin infracțiunile săvârșite în cazul de retrocedare ###### Gardef, astfel cum au fost acestea constatate definitiv de Decizia Penala a ICCJ nr. 32/A/2019 pronunțată dosarul 6536/2/2008“.
 
Terenuri ce nu mai pot fi recuperate
 
În cauza civilă 2516/118/2021, pârâții sunt Radu Ștefan Mazăre, Constantin Racu, Daniela Ramona Dospinescu, Ion Marica, Nicușor Daniel Constantinescu, Bogdan Ghițulescu, Alin Horațiu Dima, Cristian Talpău, Daniel Ene și Bogdan Gabriel Sandu.
 
Suma solicitată în cauză, ce se ridică la 4.491.657 de dolari, reprezintă prejudiciul calculat pentru două dintre terenurile retrocedate ce nu mai pot fi recuperate.
 
Mai exact, avocații Municipiului Constanța au arătat în propces, printre altele că, în Dosarul Retrocedărilor, „suplimentar, ICCJ a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii unui număr de 80 de terenuri în domeniul public sau privat al UAT Municipiul Constanța“.
 
„Ulterior, în urma formulării unor contestații la executare, două dintre aceste terenuri au fost excluse de ICCJ din lista celor 80, şi anume pozițiile 17 şi 29 din Dispoziția #########.  S-a constatat că pentru respectivele terenuri este imposibilă restabilirea situației anterioare, acestea fiind vândute către terți prezumați de bună credință, nemaiputând fi recuperate de la condamnați“, s-a argumentat în instanță.
 
Mai departe, avocații au spus că „în scopul recuperării integrale a prejudiciului suferit de UAT Constanța prin săvârșirea infracțiunilor menționate anterior, se impune repararea prejudiciului cauzat patrimoniului Municipiului Constanţa. Valoarea estimată a prejudiciului este de 4.491.657 de dolari contravaloarea în lei la data plăţii“.
 
După respingerea acțiunii ca prescrisă de către Tribunal, avocații UAT Municipiului Constanța au declarat apel și, astfel, dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel.
 
Curtea de Apel a reconfirmat prin decizia de astăzi prima hotărâre pronunțată în cauză de Tribunalul Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro , Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Primăria Constanța, la un pas să recupereze 4,38 de milioane de dolari, din Dosarul Retrocedărilor! Ce decizie a luat Curtea Supremă (MINUTA)
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii