Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:29 28 11 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 aprilie, ziua în care judecătorii se vor pronunța în dosarul lui Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia

ro

26 Mar, 2020 14:52 1581 Marime text
Judecătorii Curții de Apel Constanța ar fi trebuitsă se pronunțe azi în dosarul în care Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Tot în prezenta cauză, Liviu Paul Botaș a fost condamnat tot la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.
 
Curtea de Apel Constanța a amânat pronunțaea pentru data de 1 aprilie.
 
Atât Zanfir Iorguș, cât și Liviu Paul Botaș au fost obligați la muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei / Consiliului Local și al SC GoldTerm SA Mangalia sau la o altă unitate care urmează a fi stabilită de Serviciul de Probațiune Constanța.
 
De asemenea, Tribunalul Constanța, în primă instanță, a admis acțiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă Municipiul Mangalia - prin Primar și a obligat, în solidar, pe inculpații Iorguș Zanfir și Botaș Paul Liviu la plata sumei de 490.011,12 lei - despăgubiri civile cu majorări de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitului principal conform dispozițiilor art. 120 alin. 1 și 7 din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada decembrie 2006 - 4.10.2007, inculpatul Iorguș Zanfir, în calitate de primar al mun. Mangalia, în mai multe rânduri, nu a îndeplinit și, respectiv, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de atribuțiile de serviciu care decurgeau din funcția publică arătată, prin aceea că nu a organizat o procedură de achiziție publică conform OUG nr. 34/2006, pentru executarea obiectivului de investiții Obor de animale. Executarea lucrării nu avea aprobarea Consiliului Local, iar plățile au fost făcute în mod nelegal, din fonduri publice, către SC Euro Coram SRL, pentru o lucrare în fapt neexecutată, prin care a prejudiciat bugetul local al mun. Mangalia cu suma de 490.011,12 lei“.
 
„Inculpatul Botaș Paul Liviu, în calitate de viceprimar al mun. Mangalia, a condus comisia de evaluare a ofertelor și a atribuit contractul pentru realizarea obiectivului de investiții Obor de animale, în cadrul unei proceduri flagrant contrare prevederilor OUG nr.34/2006, către SC Euro Coram SRL, deși oferta acesteia era neconformă. Ulterior, în perioada 22.03.2007 - 19.04.2007, a efectuat mai multe plăți nelegale din fonduri publice către societatea menționată, pentru o lucrare în fapt neexecutată, participând astfel în mod direct și nemijlocit la prejudicierea bugetului local al mun. Mangalia cu suma de 490.011,12 lei. În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra mai multor terenuri intravilane din localitatea Neptun, categoria de folosință curți, construcții, aparținând inculpatului Iorguș Zanfir, până la concurența sumei de 490.011,12 lei, în vederea recuperării prejudiciului. Primăria mun. Mangalia a precizat că se constituie parte civilă împotriva inculpaților cu suma de 490.011,12 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunerea de a menține măsurile asigurătoare luate în cursul urmăririi penale.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, conform actului de sesizare a instanței.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii