Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Achitat definitiv anul trecut, într-un dosar instrumentat de DNA, Zanfir Iorguș cere judecătorilor ridicarea sechestrului de pe un teren deținut în Mangalia

ro

19 May, 2021 00:00 1815 Marime text
  • Fostul primar al municipiului Mangalia a înregistrat pe rolul Judecătoriei un dosar prin care solicită ridicarea sechestrului de pe un teren
  • Acțiunea lui Zanfir Iorguș vine după ce anul trecut, magistrații de la Curtea de Apel Constanța l-au achitat definitiv într-un dosar în care fusese trimis în judecată, în 2015, de DNA pentru abuz în serviciu
  • Fostul edil de la Mangalia a explicat că acțiunea respectă procedura legală pentru recuperarea bunului imobil
  • Magistrații de la Judecătoria Mangalia nu au stabilit deocamdată un termen în cadrul acestui dosar


Fostul primar al municipiului Mangalia a înregistrat pe rolul Judecătoriei din localitate, secția civilă, dosarul nr. 2452/254/2021, având ca obiect - acţiune în constatare.
Zanfir Iorguș în calitate de reclamant cheamă în judecată municipiul Mangalia, prin primar, statul român prin Ministerul Finanțelor și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța.
Acțiunea în instanță vine după ce, anul trecut, Iorguș a fost achitat definitiv în dosarul în care fusese trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.

În același dosar, tot achitare a primit și Paul Liviu Botaș viceprimar al municipiului Mangalia la data presupuselor fapte, acesta fiind acuzat tot de abuz în serviciu.
De precizat că în cauză doi judecători au decis în majoritate achitarea celor doi inculpați. Asta în timp ce al treilea judecător (aflat în opinie minoritară) din complet ar fi dorit menținerea primelor condamnări aplicate celor doi de Tribunalul Constanța, respectiv câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au arătat în hotărârea de achitare, printre altele, că în raportul Curții de Conturi din 2007 nu se regăsește vreo neregulă referitor la existența vreunei plăți nelegale, aferente contractului. În plus, instanța de apel a vorbit despre faptul că „nu se poate reține existența vreunui prejudiciu“. Hotărârea Curții de Apel Constanța a fost pronunțată pe 1 aprilie 2020 și este definitivă.

Vă reamintim pe martie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța anunțau oficial trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Zanfir Iorguș, la data faptelor primar al municipiul Mangalia, și Botaș Paul Liviu, viceprimar al municipiul Mangalia, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

Contactat telefonic, Zanfir Iorguș a precizat pentru ZIUA de Constanța că acțiunea în instanță vizează ridicarea sechestrului asupra unui teren, proprietate personală, reținut în cadrul procesului în care Iorguș a fost achitat definitiv pe 1 aprilie 2020.

Fostul edil de la Mangalia a explicat că acțiunea respectă procedura legală pentru recuperarea bunului.
Magistrații de la Judecătoria Mangalia nu au stabilit deocamdată un termen în cadrul acestui dosar.
 


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia, și Paul Liviu Botaș, fostul viceprimar al municipiului, achitați definitiv. (minută)

De ce a fost achitat Zanfir Iorguș, fostul primar din Mangalia!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii