Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul Radu Datcu de la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Constanţa

ro

21 Jul, 2018 00:00 7018 Marime text
Preotul Radu Datcu s-a născut pe 14 octombrie 1910, în comuna Ţepeş-Vodă, judeţul Constanţa, din părinţii Dinu şi Ioana. În anul 1931 a fost unul dintre absolvenţii ultimei promoţii a Seminarului Teologic Ortodox „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Constanţa, înfiinţat în anul 1923 de Ilarie Teodorescu, episcopul Constanţei. Între 1 ianuarie 1931 şi 1 februarie 1932 a fost cântăreţ bisericesc la Parohia „Sfântul Nicolae Vechi” din Constanţa. 
 

 
În anul 1931 s-a căsătorit cu învăţătoarea Emilia Rotaru, fiica preotului Pavel Rotaru din comuna Peştera, judeţul Constanţa, cu care a avut doi copii: Elena şi George. În anul 1938 a devenit licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Chişinău.
 
A fost hirotonit diacon şi preot pe 24 şi 25 decembrie 1931, pe seama parohiei Peştera, judeţul Constanţa, de Gherontie Nicolau, episcopul Constanţei.
 
Câteva date despre activitatea pastoral-administrativă a preotului Radu Datcu în parohia Peştera au rămas consemnate într-o foaie de inspecţie din anul 1942, redactată de preotul Stelian Popescu, protopopul judeţului Constanţa:
 
„Anul 1942, luna mai, ziua 18.
Inspectând Biserica Parohiei Peştera, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, am constatat cele ce urmează:
În urma cutremurului din noiembrie 1940, locaşul Sfintei Biserici s-a deteriorat. Cu râvna ce îl caracterizează pe preotul Radu Datcu pentru Casa Domnului, cu strădanii continue de fiecare clipă şi prisosind cu exemplul personal, a obţinut ce era de aşteptat, împlinirea reparaţiei, ca monumentala biserică să-şi reia măreţia ei cu mai mult fast. Împodobită şi foarte curat întreţinută. Sfintele Vase, aurite, curate şi păstrate în perfectă grijă. Sfântul Antimis de asemenea curat şi îngrijit. Arhiva cusută şi în ordine. Gestiunea aprobată şi verificată de Consiliul Eparhial Economic. Biblioteca parohială este în deplină ordine. Raporturile C. Pr. Radu Datcu cu oficialităţile şi cu enoriaşii sunt dintre cele mai cordiale şi demne de râvnit. Este activ în propovăduire, fiind convertitorul la ortodoxie a 24 de adventişti.
A activat la construcţia bisericii din Filiala Izvorul-Mare.

A lucrat cu succes şi roade vrednice de cinste în Cooperaţia Banca Populară şi a fost far luminos la Căminul Cultural. Este sfătuitor, împăciuitor şi frate adevărat pentru toţi cei slabi şi căzuţi în suferinţă. Grabnic ajutător pentru cei năpăstuiţi. Cu o temeinică pregătire sufletească şi voinţă constructivă, radiază în jurul său dragostea de Dumnezeu”.
 
Pe 15 iulie 1943, preotul Radu Datcu a fost transferat la parohia „Sfântul Gheorghe” din Constanţa. Conştient de misiunea pe care o avea în faţă, preotul Datcu nota în anul 1944 următoarele:
„La prezentarea mea în postul de preot ajutător la biserica Sf. Gheorghe din Constanţa, mi-am dat seama că am fost promovat într-un post unde trebuie să fac un misionarism întins, aşa cum de altfel am înţeles să fac şi de unde am plecat.
Întotdeauna am privit preoţia ca pe o misiune înaltă, de ordin divin, şi de aceea am căutat să îmi îndeplinesc rolul de preot în chip serios sub o formă ideală. Mereu am păşit şi în afara zidurilor bisericii, înţelegând că preotul nu trebuie să se ocupe doar de serviciile religioase şi de interese personale. Cu acest gând am venit la noul post de preot.
La venirea mea în Constanţa a trebuit să-mi cunosc enoria sub toate raporturile, ca să ştiu ce cultiv şi ce neghină să scot. Totul se face cu răbdare şi cu bune metode”.
 
Pentru rezultatele sale deosebite, preotul Datcu a fost hirotesit iconom-stavrofor în anul 1946, de Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei.
 
Activitatea intensă în ogorul Bisericii a fost observată şi de regimul comunist din România, astfel că pe 14 martie 1952, preotul Radu Datcu a fost arestat pentru „manifestări duşmănoase” de Securitatea din Constanţa. A fost eliberat pe 18 martie 1953 din Colonia de Muncă Galeşu şi a revenit în parohia „Sfântul Gheorghe” din Constanţa.

Conform datelor din Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Radu Datcu a deţinut funcţia de preot paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Constanţa între anii 1960 şi 1971. Părintele Datcu a slujit în această biserică până la ieşirea la pensie în anul 1977.
 
A murit pe 26 decembrie 1992 şi este înmormântat în Cimitirul Central Constanţa.
Doamna Elena Datcu, nepoata părintelui Radu Datcu, mărturiseşte despre bunicul ei următoarele:
„Părintele Radu Datcu a fost un slujitor fidel, un om bun, cald, răbdător şi cu o voce minunată. A ajutat, pe cât a putut, cu meditaţii şi bani, mulţi tineri să intre la seminar şi la facultatea de teologie. După ieşirea la pensie a slujit până în anul 1992, fiind invitat de către fraţii preoţi la cele mai importante slujbe. De asemenea, era chemat de mulţi credincioşi din Constanţa pentru oficierea de slujbe în casele lor. Nici pe bolnavi nu îi uita, fiind prezent în spitale la patul suferinţei lor.
A avut o relaţie specială cu Epifanie Norocel, episcopul-vical al Constanţei. Prietenia lor a durat şi după ce preasfinţitul a plecat la Buzău. Dar cel mai bun prieten al său a fost preotul Constantin Lembrău”.
Bibliografie:
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Caseta 99, Dosar 3, Parohia Sf. Gheorghe, 1929-1945
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Dosar Preot Datcu Radu
 
Sursă foto: Ionuţ Druche, Elena Datcu
 
Despre Ionuţ Druche
 
Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:
 
Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea
 
Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“ „Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“
 
Monahul Nicodim Dincă, primul stareţ al Mănăstirii „Peştera Sfântului Apostol Andrei“ din judeţul Constanţa (galerie foto)
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii