Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:00 03 04 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preoţi şi biserici la sat Parohia Plopeni, judeţul Constanţa (galerie foto)

ro

09 Mar, 2019 00:00 6078 Marime text
Situată pe DJ 392, între Amzacea şi Independenţa, localitatea Plopeni a fost înfiinţată de populaţia turcă, când Dobrogea era sub stăpânirea Imperiului Otoman. Turcii locuiau în două sate apropiate, Cavaclar şi Mangaci, care, ulterior, au format vatra actualului sat Plopeni. Odată cu înmulţirea elementului românesc în Dobrogea, după Războiul de Independenţă, comunităţile turceşti care au rămas pe aceste meleaguri s-au concentrat în sate unde au devenit majoritari.
 

 
Parohia Plopeni a fost înfiinţată în anul 1908, prin dezlipire de la Parohia Negreşti, şi, tot în acest an, a fost pusă piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Construcţie impunătoare din piatră şi cărămidă, în formă de cruce, biserica a fost sfinţită pe 8 noiembrie 1910, de Nifon, Episcopul Dunării de Jos - Galaţi. Lăcaşul de cult nu a fost construit în centrul comunei lângă celelalte instituţii publice, după cum era obiceiul, ci, în urma unei dezbateri aprinse, a fost ridicat pe un platou de piatră, de unde se poate zări de la kilometri distanţă.
 
Fostul preot paroh, Gheorghe Buciu, menţiona într-un istoric despre acest aspect următoarele:
În partea de Sud-Vest a satului terenul se înalţă formând un platou ce se prelungeşte până de parte, dincolo de marginea satului. În marginea acestui platou, format din stâncă masivă de piatră, este construită biserica. Când vii dinspre Est de departe, în zare, ochiul prinde silueta bisericii care se înalţă majestuos, dominând toate împrejurimile. (...) Privitor la stabilirea locului unde urma să fie construită biserica au fost mari dispute. Unii susţineau că trebuie construită unde este şcoala, iar alţii, care au reuşit, au stabilit locul unde se află astăzi”.
 
În timpul ocupaţiei Dobrogei din Primul Război Mondial, biserica din Plopeni a suferit serioase stricăciuni, fiind deposedată şi de cărţile necesare cultului. După reîntoarcerea populaţiei din refugiu, biserica a fost restaurată între 1919 şi 1920. În anul 1926 lăcaşul de cult a fost pictat în stil neobizantin, în ulei, de pictorul Marincea Stănescu din Bucureşti. În acelaşi an, pe 14 noiembrie, pictura a fost sfinţită de Gherontie Nicolau, episcopul Constanţei.
 
În anul 1967, părintele Gheorghe Buciu încheia istoricul parohiei într-o notă tristă, din cauza stării avansate de degradare în care se afla biserica, fără să se vadă vreo şansă de a fi reabilitată prea curând: „Biserica, actualmente (n.r. 1967), necesită reparaţii la exterior, refacerea în parte a tencuielii soclului şi a pereţilor de la nord, acolo unde sunt căzute, completarea burlanelor şi a jgheaburilor de scurgere, repictarea interiorului bisericii, precum şi văruitul exteriorului în întregime, spre a-şi recăpăta iar frumuseţea dintâi”.
 
Abia după anul 1980, odată cu venirea în parohie a preotului Mihai Albuleţ, asupra bisericii au început să fie întreprinse lucrări de restaurare. Astfel, printre altele, în anul 1985 au fost executate lucrări exterioare în totalitate în terasit, lucrare susţinută din fondurile enoriaşilor. Tot sub grija părintelui Albuleţ, în anul 2000 a fost refăcută pictura, de către pictorul Pocora Alexandru, iar în anul 2008 întreg acoperişul a fost acoperit cu tablă galvanizată. În anul 2009, în urma fondurilor primite de la Primăria Chirnogeni şi de la Consiliul Judeţean Constanţa, în curtea bisericii a fost construită din temelii o frumoasă clopotniţă.
 
Pe 1 noiembrie 2010, la 100 de ani de existenţă a lăcaşului de cult, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de sfinţire a picturii, şi, totodată, a oficiat şi slujba de sfinţire a clopotniţei, dar şi a unui monument închinat eroilor parohiei.
 

Preotul paroh Mihai Albuleţ


 
Părintele Mihai Albuleţ s-a născut pe 23 iulie 1951, în satul Ungureni, judeţul Dâmboviţa. Absolvent al Seminarului Teologic şi al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, a fost hirotonit preot pe 1 octombrie 1973, pe seama parohiei Brâncoveanu, judeţul Dâmboviţa, de vrednicul de pomenire Justinian, Patriarhul României. Pe 27 decembrie 1980, părintele Albuleţ a fost transferat în parohia Plopeni, judeţul Constanţa, parohie în care slujeşte şi locuieşte de aproape 30 de ani.
 
În toamna anului 1990, la rugămintea directorului musulman al şcolii din Plopeni, părintele Albuleţ a fost primul preot profesor din judeţ care a predat Religia Ortodoxă în şcoală. Părintele a continuat să predea neîntrerupt până în anul 2011.
 
Pentru bogata activitate pastoral-administrativă, pe care a desfăşurat-o în decursul anilor, pe 1 noiembrie 2010, părintele Mihai Albuleţ a fost hirotesit iconom de Înaltpreasfinţitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, cu ocazia sfinţirii picturii bisericii.
 

Bibliografie

 
Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului, Registru Inventar Parohia Plopeni, 1967
Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XX. Protoieria Callatis, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanţa, 2016
 
Sursă foto: Arhiva Arhiepiscopiei Tomisului (foto deschidere Vali Vădănoiu)
 
Despre Ionuţ Druche

Ionuţ Druche s-a născut pe 16.12.1982 în Constanţa. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din Constanţa, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. Din anul 2007 lucrează în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, iar în prezent ocupă postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului. Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citeşte şi:   
 

Interviu online cu Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“„Ca un detectiv, am căutat zeci de familii ale vechilor preoţi dobrogeni“

Colaborare ZIUA de Constanţa Ionuţ Druche, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, despre istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea

Preoți și biserici la sat Parohia Pietreni, județul Constanța (galerie foto)


 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii