Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:04 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pilda celor poftiţi la cină

ro

16 Dec, 2018 02:58 2967 Marime text
 
Evanghelia acestei Duminici ne spune că ,,un om oarecare” a făcut cină, şi a poftit  pe mulţi.

Şi când totul era gata a trimis pe slujitor să-i cheme. Dar, ca şi cum ar fi fost înţeleşi, toţi s-au scuzat.

Şi-au cerut iertare, însă au refuzat. Unul cumpărase boi şi deja îşi căuta de treabă, altul ogor şi dorea să-l lucreze, iar celălalt s-a însurat şi avea motiv.
Stăpânul s-a ,,mâniat” auzind că cei pe care-i socotea prieteni, nu şi-au făcut măcar puţin timp pentru această cină. Şi  când te gândeşti că totul era pe gratis.
 
Acest gest neaşteptat al lor, L-a făcut pe Stăpân să schimbe paradigma şi să ia o altă hotărâre.
 
A trimis după cei rătăciţi şi îndepărtaţi, care uitaseră de casă.  A poruncit slujitorului să iasă  pe uliţe şi prin pieţe  şi să-i caute pe cei săraci, neputincioşi, şchiopi şi orbi. Şi încă mai era loc ... Slavă lui Dumnezeu, că a făcut atâta Cer şi a mai păstrat un Rai!
A fost trimis din nou slujitorul pe la garduri şi drumuri, să-i aducă chiar cu de-a ,,sila”, ca să se umple încăperea.
 
Şi spune Cartea Sfântă  în pilda de azi, cu o Duminică înainte de Crăciun, că nimeni din cei care au refuzat nu vor mai gusta vreodată din această cină.
 
Trebuie să ştiţi de la  început că acel ,,om oarecare”,  şi stăpân, este Dumnezeu. Slujitorul trimis să-i cheme pe toţi, este îngerul: singurul care mai putea ajunge aproape de ei. Cina nu este doar o masă oarecare, ci este Sf. Euharistie şi nimeni nu trebuie să renunţe la Sf. Împărtăşanie.
 
,,Părinţii voştri au mâncat mană în pustie şi au murit. Pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veţi mânca trupul Fiului Omului şi nu veţi bea sângele Lui, nu veţi avea viaţă în voi” (Ioan VI. 49.50.53).
Poporul ales în care Dumnezeu îşi pusese nădejdea şi făcuse cu ei un Legământ, este  cel chemat. Şi prin Sfinţii Strămoşi s-a pregătit  venirea lui Iisus Hristos la ,,Plinirea vremii”.

Citiţi paginile Scripturii Sfinte şi veţi întâlni patriarhi, proroci, judecători, regi, şi un popor pregătit special pentru o asemenea Revelaţie: Naşterea Domnului. Dacă refuzi o Cină dată de Împărat trebuie să ai motive ,,serioase” ca să poţi lipsi, chiar dacă ştii că este îngăduitor. Or fi avut ceva pe suflet şi nu aveau curajul să vină? Nici Stăpânul care le cunoştea năravurile  nu s-a aşteptat la aşa ceva. L-au părăsit între timp şi nu aveau chef de justificări. Aşa se întâmplă când omul se satură de Bine! Era mai uşor să-L ocolească. Şi atunci când l-a văzut încârduit cu cel viclean, lui Dumnezeu i-a părut rău că l-a creat pe om. (Facerea VI,6)

Acum toate erau pregătite şi gata  ca la început:,,Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii”. (Matei XXV.34).

Pe unde umbli omule? De ce nu vrei să fii demn?  A mai rămas să Îl superi şi  pe El! Când erai mic ai fost ascultător! Eşti mare şi fugi de Dumnezeu?

Doar ai simţit că este destul de îngăduitor şi Milostiv!

Cine te-ar mai fi invitat la Cină după câte năstruşnicii faci? Doar cei care se poarta ca  Iuda Îl trădează pe Fiul Omului! Până şi  necredincioşii au auzit de Cina cea de Taină săvărşită de Fiul Omului, iar tu stai nepăsător?

Nu poţi fugi de umbra ta! Trebuie să te îndrepţi şi să zici rugăciunea:

,,Cred, Doamne, şi mărturisesc că Tu eşti cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu, Care ai venit în lume să mântuieşti pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu... Deci mă rog Ţie, miluieşte-mă, şi-mi iartă greşelile mele cele de voie şi cele fără de voie, cele cu cuvântul sau cu lucrul, cele cu ştiinţă şi cu neştiinţă. (rugăciune înainte de a primi sf. Împărtăşanie)
 
Nu poţi da veşnicia pe lucruri mărunte şi preocupări trecătoare. Dacă s-a ,,mâniat” până şi Stăpânul care este Bun, înseamă că această greşeală nu mai trebuie repetată. Noi ne-am obişnuit ca El, să fie mereu Bun.

De atâta bunătate  am uitat că este  şi Drept şi va cere socoteală fiecăruia pentru faptele făcute. Dacă i-a trimis pe îngerii ,,îndată”, înseamnă că  era timpul...

Poporul ales era păzit de garduri (Legea de pe Sinai) ca să se păstreze curat, iar neamurile de pe uliţe şi de pe drumuri au ales neascultarea, şi s-a umplut pământul de răutate.

Numai Cuvântul care zideşte  poate schimba din nou această lume.Timpul este preţios atunci când îi înţelegem ,,valoarea”.
 
Cei ,,siliţi” să se întoarcă Acasă sunt neamurile, care uitaseră cum arată Creatorul. Se închină făpturilor şi  voinţa liberă  au prăpădit-o, pentru că s-au încântat de priveliştea frumoasă, dar înşelătoare a naturi în mijlocul căreia a fost rânduit să fie Rege.

Poţi  ajunge pe ,,drumuri” dacă nesocoteşti în această viaţă invitaţia făcută de Creator. Ai pierdut totul!

Gardul  încearcă să delimiteze o proprietate, iar cei care stăteau pe la ,,garduri” ieşiseră din spaţiul sacru şi nu se chiverniseau după Legea lui Dumnezeu: aparţineau altcuiva.

Iată planul Lui:,,voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină“ (I Timotei 2, 4).
Voinţa Stăpânului i-a recuperat, fiindcă Îi pasă! Zeii  erau idolii la care slujeau. Aşa se întunecă mintea, se perverteşte sentimentul şi slăbeşte voinţa.

Cine uită de Mântuire şi are doar preocupările acestei lumi materialiste, oricând poate fi cuprins de deznădejde. Clopotul Bisericii trâmbiţează aceeaşi chemare şi invitaţie la Cină=Liturghia Sfântă.
Caută îndreptarul credinţei şi întoarce-te Acasă, fiindcă eşti aşteptat să ai grijă de sufletul cel nemuritor! 

,,În casa Tatălui Meu multe locaşuri sunt. Iar de nu, v-aş fi spus. Mă duc să vă gătesc loc." (Ioan XIV, 2).

Deşi nepăsarea continuă, ecoul rugăciunii în sf. Liturghie aduce Cerul pe pământ.

Cei de odinioară au avut ,,un statut special”, dar nu le-a folosit la nimic pentru că au respins chemarea lui Hristos. Şi noi avem un nume de botez, dar fără Euharistie nu doar că flămânzim, ci rămânem pe dinafară! Motivele celor daţi exemplu sunt actuale şi le regăsim în atitudinea noastră. Ispitele, patimile şi grijile au rămas aceleaşi, deşi educaţia este majoră, Morala şi Religia aduc identitate: suntem din neamul lui Dumnezeu.

Când nu cauţi sfinţenia eşti predispus la toate pericolele..

,,În sfârşit, fraţilor, vă rugăm şi vă îndemnăm în Domnul Iisus, ca aşa cum aţi primit de la noi dreptar cum se cuvine să umblaţi şi să plăceţi lui Dumnezeu - în care chip şi umblaţi - aşa să sporiţi tot mai mult. Căci voia lui Dumnezeu aceasta este: sfinţirea voastră...” (1 Tesaloniceni IV,1,3)

În comparaţie cu cei chemaţi, ,,ceilalţi” erau bătuţi de soartă, neajutoraţi şi nu mai aveau scăpare.

Greşeli pentru care tragi toată viaţa...

Pericopa este rânduită în preajma Sf. Sărbători pentru ca să alegem Calea cea dreaptă.

Mulţi petrec, dar sunt nepăsători  şi fug de Mântuitorul Hristos. Nu mai suntem la garduri sau pe drumuri, ci creştini conştienţi de tot ce se întâmplă cu noi. „Cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, apropiaţi-vă!“, este chemarea Sf. Liturghii.
Dacă ne-am desprinde de cele materiale şi lumeşti, sigur am fi altfel. Unii refuză categoric această invitaţie sfântă, iar din vocabularul lor au aruncat  cuvintele:,, Doamne iartă-mă”!

Până la urmă este vorba de credinţă, deoarece infirmitatea sufletească este mai primejdioasă decât cea trupească. ,,Până când veţi şchiopăta de amândouă picioarele?” (3 Regi XVIII,21).

Puteau să împace şi ogorul şi necuvântătoarele şi familia şi pe Stăpân, dar au greşit ...

Cu multă grijă a fost pregătit planul Mântuirii  noastre, la care cei poftiţi au întors spatele. Aşa au venit ,,neamurile” în istoria creştinătăţii!

Totul este pregătit şi darurilor Sale nu au lipsit de la masa Lui. Toţi trebuie să guste ca să înţeleagă că Stăpânul este Bun!


Pedepseşte cu clemenţă, nu ca să piardă făptura, ci doar ca să o îndrepte.

Astăzi calendarul,  în Duminica  sfinţilor Strămoşi ne cheamă la Cină cu aceeaşi dragoste.

Sunt aşteptaţi toţi cei care-şi doresc o astfel de Împărăţie. Simţindu-ţi lipsa, mă întreb de ce încă nu ai învăţat din greşeala celor care nu au acceptat învitaţia şi au ,,flămânzit”?

Auzim cu perspicacitate aceleaşi scuze. Nu uita că timpul trece şi Sf. Taine le găseşti doar în Biserică!

Evreii nu au ascultat şi au pierdut Templul. Fără sf. Strămoşi faţa lumii ar fi şi mai întunecată, iar iadul ar fi fost înţesat.. Facem amintirea şi pomenirea lor cu pioşenie şi avem datoria de a nu-i uita:

,,Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa. Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi" (Evrei XIII,7).

Chiar dacă lumea aleargă  cu progres şi ştiinţă multă , bunul creştin îşi păstrează statura duhovnicească şi sfinţenia.
 
Într-o bună zi neamul românesc va înţelege nemurirea dacilor de pe Columna lui Traian, Coloana Infinitului  a lui Brâncuşi, schiturile din scorburi, chiliile din văi şi munţi, Bisericile şi Catedralele ce ne străjuiesc prin Crucea lui Hristos.
 
Şi iată împlinirea de conştiinţă ca o datorie sfântă în cuvintele sf. ap. Pavel: ,,Tu fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin! Lupta cea bună m-am luptat, călătoria am săvârşit, credinţa am păzit”. (2 Timotei IV,5-7).
Cui altcuiva să se adreseze, decât celui zidit cu atâta dragoste şi perfecţiune?

O, tu sfântă libertate! Adu-mi şi înţelepciunea, ca să am bucuria de  a primi această Sfântă Taină!
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii