Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Mesajul de pace al lui Iisus Hristos. „Dreptatea formează măduva păcii”

ro

11 Dec, 2021 00:00 2356 Marime text

În contextul tensiunilor geopolitice din apropierea țării noastre, mesajul de pace transmis de Mântuitorul Iisus Hristos în Evanghelie ar trebui să răsune în inimile tuturor.

Un articol publicat de preotul Gheorghe Gheorghiu, în revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. XX, nr. 12, decembrie, 1943, când lumea încă se confrunta cu ororile celui de-al Doilea Război Mondial și care amintește de mesajul evanghelic de pace al lui Iisus Hristos, parcă revine în actualitate.



Astfel, preotul Gheorghe Gheorghiu din parohia Principesa Elena, județul Ialomița, județ care în perioada interbelică a făcut parte din Episcopia Constanței, readucea în atenția publică ideea că pacea, întărită pe pământ prin cuvintele Evangheliei, este expresia forței spirituale, care are puterea de a schimba lumea în bine, în special când este însoțită și de dreptate:
Ideile religioase sunt adevăruri infailibile ca şi axiomele geometriei; adevăruri cu caracter etern şi universal, care au un conținut dinamic, capabil de transformări sociale; sunt unda curată, izvorâtă de la picioarele crucii, care se revarsă asupra omenirii turburate de veacuri de valurile vieţii. Între aceste idei avem şi ideea de pace, plantată temeinic pe pământ de crinul cerului, Domnul Iisus Hristos. Pacea aduce echilibru şi progres. Este expresia forţei spirituale, cum reiese în mod psihologic din lapidarul Mesaj: „Pace las vouă, pacea mea dau vouă, nu daruri cum dă lumea vă dau eu”, Ioan XIV, 27. Dar, spre a nu fi turburată pacea, trebuie fecundată de ideea de dreptate. În jurul acestei idei de dreptate, care formează măduva păcii, trebuiesc centrifugate gândurile şi actele oamenilor. Atunci dreptatea cu aspectele ei dinamice poate fi aplicată cu folos în relaţiunile dintre oameni şi popoare, fiind regină a tuturor virtuţilor.
Ideea că războiul ar putea fi benefic umanității în vreun fel anume este combătută de preotul Gheorghe Gheorghiu, care arăta că pacea sinceră, adevărată şi durabilă este bazată pe dragoste adevărată de Dumnezeu, de sine şi de aproapele.
Să dorim pacea şi armonia sufletească, căci pacea nu e lipsa de război, ci o virtute care se naşte din tăria sufletului. (...) Tot către pacifism s-a îndreptat şi marele, areopag Liga Națiunilor, care a fost o concretizare a sforţărilor de echilibru tihnit între naţiuni, precum şi Alianța de înfrățire a popoarelor prin Biserică. Biserica impune fiilor ei cuvintele Mântuitorului: «Poruncă nouă vă dau, să vă iubiți unii pe alții, precum v-am iubit eu. După aceasta vor cunoaşte oamenii că sunteți următorii mei, dacă veți avea dragoste între voi». Pacea care izvorăşte din dragoste deplină, este unica pace desăvârşită. Pacea aceasta a adus-o lumii Domnul Hristos. La naşterea Lui corurile îngerilor cântau: «Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pre pământ pace, între oameni bunăvoire».
Fiecare creștin ar trebui să se lupte în primul rând cu sine pentru a ajunge să fie pașnic și drept, arată preotul Gheorghe Gheorghiu, virtuți pe care abia mai apoi ar putea să le insufle și celorlalți:
Fiecare creştin trebuie să dorească în suflet pacea şi adevărul, să lupte pentru a o dobândi, să fie în agonie, pentru a întrebuinţa un termen al spaniolului Miguel de Unamuno, „agonie” în sens de luptă, de conflict cu tine însuți. Să nu ne lăsăm prinşi în mreaja carantinelor, ci să primim cu dragoste Mesajul de pace al Domnului Iisus, în aceste zile sfinte în care a răsărit Lumina Lumii, Noul Adam”..
#citește mai departe în  revista „Tomis – Foaia oficială a eparhiei de Constanța”, An. XX, nr. 12, decembrie, 1943.

Sursă foto: Druche Ionuț

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.

DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.
Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și: #Dobrogea Digitală Nicodim Munteanu, patriarhul României. 157 de ani de la naștere
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii