Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:14 25 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Să ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului!

ro

18 Apr, 2025 17:00 530 Marime text
 
  • Pe lângă pregătirile pentru masa de Paşte, credincioşii nu trebuie să neglijeze prezenţa la slujba de Înviere.

Paştele reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creştine, care comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea lui Iisus Hristos, în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.
 
În ultimele zile, a fost forfotă mare în magazinele din Constanța și în piețe, acestea fiind luate cu asalt de toţi cei care au lăsat pe ultima sută de metri pregătirile pentru sărbătoarea Paştelui. În marile magazine cu greu putea fi observat cineva care să nu aibă coşul plin cu toate bunătăţile. Cu toţii speră la o masă îmbelşugată în ziua de Paşte alături de cei dragi.
 
În această perioadă, pentru a fi pregătiţi pentru afluxul mare de cumpărători, comercianţii s-au pregătit din vreme cu tot ce era necesar. De la ouă roşii, cozonac, carne de miel şi alte produse tradiţionale care nu lipsesc de pe masa de Paşte, în magazine cumpărătorii găseau tot ce îşi doreau. Totul era să deţină şi bugetul necesar care să îi ajute să îşi îndeplinească dorinţele culinare.
 
Pe lângă pregătirile pentru masa de Paşte, credincioşii nu trebuie să neglijeze prezenţa la slujba de Înviere.
 
Având în vedere că în această perioadă se aşteaptă un aflux mare de persoane în biserici, pompierii au luat din timp măsurile necesare pentru a evita fenomene nedorite. Astfel, premergător şi în timpul sfintelor sărbători pascale, efective din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au fost angrenate într-o serie de activităţi ce au drept scop asigurarea nivelului de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători.
 
La Constanța, așa cum a devenit o tradiție în ultimii ani, în noaptea de Înviere, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis, aceasta urmând să fie oferită credincioșilor prezenți în apropierea altarului de vară al Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
  
Conform tradiţiilor din moşi strămoşi, de Paşte există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi. În noaptea de sâmbătă spre duminică, credincioşii merg la biserică pentru a primi lumina lui Hristos. Fiecare creştin va aprinde lumânarea de la preot şi o va păstra până la întoarcerea acasă.
 

În prima zi de Paşte, conform tradiţiei, copiii se spală pe faţă în apa în care părinţii au pus un ou roşu şi bani, pentru a avea parte de sănătate şi prosperitate, spune tradiţia.

În a doua zi de Paşte, familia se reuneşte la masă acasă la părinţi. Asta după ce în prima zi de Paşte, toţi membrii familiei se îmbracă în haine noi, de sărbătoare, şi se întâlnesc pentru a merge la biserică. După slujbă, cu toţii se duc la mormintele celor dragi pentru a aprinde lumânări şi a da de pomană cozonac, pască, ouă roşii şi un pahar cu vin. 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.



Citește și: 

ConstanțaÎn noaptea de Înviere IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii