Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentinta in baza unor acte false

ro

23 Jul, 2004 00:00 3278 Marime text

Orbirea magistratilor

Legati la ochi, magistratii de la Judecatoria Constanta au respins cererea prin care Alexandra Sacalov solicita obligarea tatalui sau la plata unei pensii de intretinere * Fata este studenta la "Spiru Haret" in anul I cursuri de zi si, in urma divortului dintre parinti, de mica, a ramas in ingrijirea mamei sale * Pentru dovedirea faptului ca este studenta si are nevoie de bani si din partea tatalui sau, fata a depus la dosar o adeverinta din care reiese ca este inscrisa in anul universitar 2003-2004 la cursuri de zi * In replica, tatal acesteia, Gica Sacalov, a depus o adeverinta prin care vrea sa arate ca, de fapt, Alexandra este studenta la fara frecventa * Cu toate ca din document reiese ca fata este studenta in anul universitar 2002-2003 la fara frecventa, judecatorii nu au putut, sau poate ca nu au vrut, sa vada falsul * Magistratii puteau observa foarte usor ca totul nu este decat o inscenare, comparand adeverinta lui Gica Sacalov cu copia diplomei de bacalaureat * Din documentul respectiv reiese ca fata nu avea cum sa fie studenta in anul 2002-2003, din moment ce de-abia in iunie 2003 si-a dat bacalaureatul

Despre oameni care au ramas fara agoniseala de-o viata sau au ajuns dupa gratii datorita unor erori judiciare savarsite de magistrati s-a tot scris prin presa. Cu toate acestea, nu putem intelege ce cauta astfel de persoane in justitie, cand locul lor ar fi in alta parte. Cu atat mai grav este faptul cand un tanar care de-abia porneste in viata si care se adreseaza celor care ar trebui sa faca dreptate - si, in mod normal, pentru asta sunt platiti - are parte de nedreptate.O tanara olimpica este pe cale de a nu-si putea continua studiile superioare deoarece, pe baza unor acte false, magistratii au respins cererea prin care fata solicita obligarea tatalui sau de a-i plati pensie de intretinere.Alexandra Sacalov este absolventa a Liceului Teoretic "George Calinescu" din Constanta, specializarea filologie bilingva spaniola, si in iunie 2003 a obtinut diploma de bacalaureat cu media 8,67. Pe parcursul anilor de liceu, fata, care de mica a avut-o alaturi doar pe mama sa, a participat la mai multe olimpiade scolare si de fiecare data a obtinut rezultate remarcabile. In toamna anului trecut, tanara s-a inscris la Facultatea "Spiru Haret" din Bucuresti, specializarea limba si literatura straina (spaniola si engleza), cursuri de zi. Si aici rezultatele muncii sale nu au intarziat sa apara deoarece Alexandra a obtinut o bursa in Spania.

La judecata cu propriul parinte

Dupa cum se stie, in ziua de astazi, pentru a urma o facultate, pe langa ambitie, iti mai trebuie si multi bani, mai ales atunci cand universitatea pe care o urmezi nu se afla in localitatea de domiciliu. Si pentru ca fata doreste cu orice pret sa-si termine scoala si nu are suficiente mijloace de intretinere, in luna decembrie a anului trecut, tanara Alexandra Sacalov l-a actionat in instanta pe tatal sau, Gica Sacalov, pentru ca magistratii sa-l oblige la plata pensiei alimentare. In expunerea situatiei de fapt, fata arata ca prin hotararea de divort a parintilor sai paratul a fost obligat la plata pensiei de intretinere pana la majoratul sau. Desi in prezent fata este majora, aceasta se afla in continuarea studiilor, deci, potrivit legii, tatal sau poate fi obligat la plata unei pensii de intretinere. Tanara preciza in actiunea sa ca nu are alte surse de venit si ca deoarece frecventeaza cursurile unei facultati la zi se afla in imposibilitatea de a munci. In sustinerea actiunii, Alexandra Sacalov a depus la dosar copie dupa certificatul sau de nastere, dupa actul de identitate, adeverinta ca este studenta in anul universitar 2003-2004 la cursuri de zi si diploma de bacalaureat.

Tatal refuza sa-si ajute propriul copil

De cealalta parte, in momentul in care tatal sau - care, in mod normal, are obligatia de a participa la intretinerea propriului sau copil - s-a trezit cu citatia la usa, nu a stat prea mult pe ganduri si a depus o intampinare prin care solicita ca actiunea fetei sa fie respinsa. In apararea sa, Gica Sacalov sustine ca fata nu urmeaza cursurile de zi ale facultatii indicate, ci cursuri la fara frecventa. Cu alte cuvinte, acesta se lega de faptul ca fata ar putea sa se intretina singura. Mai mult, Sacalov-tatal le mai aducea magistratilor si un alt motiv pentru a scapa de obligatiile parintesti, respectiv faptul ca ar fi bolnav, fiind suferind de hepatita cronica virala C, stadiul IV, depunand la dosar si un set de acte medicale care sa confirme boala sa, lucru pe care nu-l contestam.

Nu poate avea grija de copilul sau, dar are grija de al altuia

Din investigatiile reporterilor nostri a reiesit ca, dupa ce a divortat de mama Alexandrei, Gica Sacalov s-a recasatorit cu o alta femeie care avea un baiat dintr-o casatorie anterioara si pe care ulterior l-a infiat, lucru care in alte imprejurari ar fi fost de admirat. Ironia sortii, se pare ca baiatul este coleg de universitate chiar cu fiica lui Sacalov, singura diferenta fiind aceea ca baiatul urmeaza Dreptul. Dupa cum bine se poate observa, Gica Sacalov sustine ca nu-si poate ajuta fiica, in schimb, pentru baiat nu se pune la fel problema.

O palma pe obrazul judecatorilor

Dupa ce dosarul a ajuns pe rolul instantei, in cele din urma, magistratii de la Judecatoria Constanta au respins cererea formulata de fata considerand-o nefondata. Desi din adeverinta depusa de Gica Sacalov se poate observa foarte usor ca documentul este un fals, judecatorii au luat-o in calcul, ba chiar i-au dat dreptate paratului. Asa dupa cum se poate observa si din fotografiile publicate, adeverinta depusa de Gica Sacalov nu este conforma cu realitatea. In aceste conditii, nu putem trage decat doua concluzii: ori judecatorii au trecut cu usurinta peste acest caz, si atunci nu stim ce cauta astfel de oameni in justitie, ori au avut vreun interes, si atunci ar putea fi vorba de un caz de coruptie. Spunem acest lucru pentru ca, asa cum se poate observa foarte clar, adeverinta depusa de Gica Sacalov in care se mentioneaza ca Alexandra Sacalov este inscrisa in anul universitar 2002-2003 in anul I de studii la cursuri fara frecventa poate fi foarte usor combatuta. Asa cum a reiesit din investigatiile efectuate de catre reporterii nostri, in anul 2002-2003, Alexandra Sacalov a fost eleva in clasa a XII-a E a Liceului "George Calinescu" din Constanta. Mai mult, lucru pe care puteau sa-l observe si judecatorii, din copia diplomei de bacalaureat depusa la dosarul cauzei reiese ca fata a sustinut bacalaureatul in sesiunea iunie 2003. Deci, nu putea sa fie si eleva la un liceu, si studenta la o facultate in acelasi timp. Pentru a se face dreptate in acest caz, fata a atacat sentinta. Cu toate acestea, nici pana in acest moment nu s-a stabilit un termen de judecata a caii de atac. Cu toate ca reporterii nostri au tot incercat sa vada ce se intampla in acest caz, dosarul nu este de gasit la instanta. Ramane doar ca responsabilii institutiei sa se autosesizeze si, in cele din urma, sa-i faca dreptate acestei tinere.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • cosmin 05 Aug, 2009 02:55 Ca de obicei,presa noastra ROMANEASCA uita intentionat,si nu este prima data si nici ultima(cu siguranta),sa mentioneze toate datele problemei :) baiatul infiat,adica eu,eram student in constanta nu in bucuresti,si aveam si un loc e munca,nicidecum nu eram intretinut de parinti(incredibil,nu???) Nu v-a trecut macar o clipa prin cap ca tatal meu a luat acea adeverinta de la secretariatul universitatii???si ca nu a fost vorba de fals ci de o gresala a secretarei?? Icercati sa fiti impartiali,penru ca asa TREBUIE sa fiti. P.S. Intrebatil pe domnul Sacalov Gica cati ani a platit pensie,si de cate ori si-a vazut copilul,sau acesta nu era dreptul sau??? cosminsacalov@yahoo.com numai de bine