Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

adevarul.ro Cât timp i-a luat „cârtiţei“ din DNA să fotografieze informările SRI privind firma Tel Drum

ro

31 May, 2017 10:39 4085 Marime text
„La sfârşitul anului 2012, începutul anului 2013, nu-mi aduc cu exactitate ziua şi ora, procurorul de caz m-a delegat să fac verificări într-un dosar penal al cărui număr nu mi-l amintesc şi în care urma să fac verificări cu privire la contractele încheiate de Primăria Alexandria. În fapt, procurorul de caz mi-a înmânat o notă a Serviciului Român de Informaţii (SRI) în care erau cuprinse date şi informaţii referitoare la persoane fizice şi juridice care încheiase contracte cu Primăria Alexandria. Din nota respectivă, eu trebuia să verific datele persoanelor care figurau acolo. La momentul în care mi-a fost înmânată nota, procurorul de caz mi-a spus că este vorba şi de o societate, din câte îmi amintesc Tel Drum, una din firmele de casă ale numitului Dragnea Liviu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. De fapt, procurorul de caz mi-a spus că dosarul respectiv îl vizează pe numitul Dragnea Liviu”, îşi începea declaraţia comisarul -şef Dan Emil-Manolachi.

„La DNA este în lucru un dosar cu Liviu Dragnea” 

Dan Emil Manolachi a mai precizat la DNA cum a ajuns să-i dea fotografiile lui Valentin Preda Răducu. Valentin Preda, fost consilier al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a fost numit secretar de stat la Ministerul Transporturilor în mai 2012, pe vremea ministrului Ovidiu Silaghi. În momentul începerii anchetei, ministrul Tansporturilor era Relu Fenechiu (PNL). „În perioada în care făceam verificări în nota la care am făcut referire mai sus, sau după această perioadă, în una din întâlnirile pe care am avut-o cu numitul Preda Răducu Valentin, i-am spus acestuia despre faptul că, la DNA este în lucru un dosar care, printre alţii îl priveşte şi pe numitul Dragnea Liviu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, actualul vice-premier al României. Iniţial, când am primit nota secretă, am crezut că societăţile cuprinse în aceasta au avut legătură şi cu Ministerul Transporturilor. Ulterior, mi-am dat seama că nu exista această legătură. Numitul Preda Răducu Valentin s-a arătat interesat de informaţiile pe care i le furnizam şi printre altele mi-a spus că, dacă mai am ceva noutăţi cu privire la dosarul care îl priveşte atât pe Liviu Dragnea cât şi pe alţii, să i le furnizez”, a precizat comisarul-şef. Potrivit poliţistului, el s-a mai întâlnit cu Preda o dată, într-un mall din Constanţa, şi i-a povestit ce conţine notele SRI. Deoarece nu reţinuse toate detaliile, amănunte cu privire la societăţile şi persoanele care figurează în nota respectivă, ar fi convenit cu Preda să-i dea un aparat de fotografiat pentru a fotografia paginile notei SRI. Lucru care s-a şi întâmplat pe 18 februarie 2013: „Acesta mi-a înmânat un aparat foto, nu-mi amintesc cu exactitate marca împreună cu un încărcător, bunuri care se aflau într-o sacoşă de plastic micuţă, a cărei culoare predominantă era culoarea roşie”.
 

Cum a fotografiat documentele în biroul din DNA 

După ce ar fi primit aparatul foto, Dan Emil Manolachi a revenit în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, la birou. „La sfârşitul programului, după ce colegii de birou au plecat acasă, eu am rămas pentru a fotografia nota primită de la procurorul de caz potrivit înţelegerilor pe care le-am avut cu numitul Preda Răducu Valentin. Am scos nota din fişetul metalic care îmi aparţine poziţionat în spatele biroului meu şi am aşezat-o mai întâi pe birou. Precizez că, nota în discuţie conţinea mai multe file, cred că trei file, şi era pusă într-o mapă pe care era inscripţionată sigla Serviciului Român de Informaţii. La câteva momente, am scos nota propriu-zisă şi am pus-o jos pe mochetă în dreptul scaunului meu. Eu mă aflat la birou şi stăteam pe scaun”, a declarat comisarul-şef. Potrivit dosarului de anchetă, imaginile captate de camera de luat vederi montată în biroul lui Manolachi surprind modul în care inculpatul fotografiază documentul secret de stat. Dan Emil Manolachi a arătat că avut probleme cu blitzul şi bateria camerei. „Din această poziţie am făcut fotografierea. Iniţial am fotografiat prima pagină a notei, moment în care am sesizat că funcţionează blitz-ul aparatului foto. Faţă de această situaţie, mi-am dat seama că, fotografia nu o să iasă clară întrucât aparatul era setat pe blitz, mai exact fotografia urma să iasă albă, motiv pentru care m-am hotărât să umblu în setările aparatului foto pentru a-i scoate aplicaţia cu blitz. După ce am reuşit să scot din setări aplicaţia blitz, am realizat că aparatul foto se descarcă, motiv pentru care l-am pus la încărcat. De fapt, am scos acumulatorul din aparatul foto şi l-am pus în dispozitivul de încărcat înmânat tot de numitul Preda Răducu Valentin. Am stat aproximativ 5-10 minute, timp în care am apreciat că bateria s-a mai încărcat, după care am fotografiat fiecare pagină a notei în discuţie. După ce am fotografiat în condiţiile mai sus arătate am pus nota în mapă iar ulterior am pus-o în fişet. Din câte îmi amintesc, nota am pus-o la mijlocul fişetului, pe un etaj inferior. Odată ce am executat fotografierea notei la care am făcut referire, am pus aparatul în punga cu care îl primisem şi am părăsit biroul. Apreciez că această activitate am desfăşurat-o în intervalul orar 16,00 – 16,30”, a mai precizat poliţistul.
 
În seara zilei de 18 februarie 2013, Manolachi s-ar fi întâlnit cu Preda, căruia i-ar fi dat aparatul foto. „Precizez faptul că, în momentele în care i-am furnizat informaţii numitului Preda Răducu Valentin, am realizat faptul că, acestea ajung şi la Liviu Dragnea. De asemenea, mai ştiam că, Preda Răducu Valentin pe lângă faptul că făcea parte din acelaşi partid cu numitul Liviu Dragnea, era şi prieten cu acesta, lucru pe care îl ştiam chiar de la Preda Răducu Valentin…”, a conchis poliţistul.
 
Citeşte mai multe pe adevarul.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii