Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:42 25 09 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

riseproject.ro Banii lor, infecțiile noastre (document)

ro

07 May, 2016 22:52 2260 Marime text
75% din încasările firmei Hexi Pharma sunt bani publici.
40% din acești bani au ajuns în buzunarele familiei Condrea

“TANTIEMĂ“. Așa se numește soluția financiară prin care afaceristul Dan Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma Co, a scos peste un milion de euro, in tranșe lunare, din offshore-ul cipriot în care își exporta profiturile din afacerea cu dezinfectanți, se arată pe site-ul riseproject.ro.

Banii erau practic indemnizația pentru conducerea firmei cipriote CPS Chemical & Pharmaceutical Solutions Limited, vehiculul prin care Condrea a umflat artificial cheltuielile firmei lui din România. Efectul: profituri mai mici și taxe la stat diminuate. Același stat care i-a asigurat, practic, prin spitalele publice, grosul veniturilor.

Și tatăl afaceristului, Vergiliu Condrea, farmacist și fondator al grupului Hexi, a beneficiat direct de banii colectați în contul offshore. Condrea-senior a fost chiar director în firma cipriotă.

*Compania offshore a familiei Condrea a încheiat două contracte de consultanță încheiate cu Thompson Invest and Trade Inc dinDelaware (Kiss Laszlo, proprietar oficial)

Începând din martie 2008, cei doi Condrea au încasat împreună 1,3 milioane de euro. Asta s-a întâmplat în doar un an și nouă luni de la înființarea firmei cipriote. De acolo, banii ajungeau direct în conturile lor personale din România, iar plățile lunare au atins uneori și 100 de mii de euro. Ceea ce-i plasează pe Condrea, tată și fiu, în topul celor mai bine plătiți români pe timp de criză.
 
BANII DE LA STAT

Sumele încasate de cei doi în Cipru reprezintă peste 40 la sută din valoarea totală a contractelor cu spitalele de stat în perioada 2008-2009. Datele oficiale arată că atunci Hexi Pharma Co a câștigat 3 milioane de euro livrând produse în sistemul medical public.

În 2008, offshore-ul lui Condrea a început să cumpere materia primă din Germania și să o vândă mai departe, la un preț de zece ori mai mare, către SRL-ul propriu, Hexi Pharma. 

Banii veneau în proporție de peste 75 la sută de la contribuabili. Din 2010, valoarea contractelor a crescut constant. Valoarea totală, în prezent: 35 de milioane de euro.

În tot acest timp, 54.174 de pacienți au căpătat infecții în spitale, mai ales din 2012 încoace. Igiena deficitară a fost întreținută inclusiv prin dezinfectanții diluați la Hexi Pharma. 

Sumele sunt exprimate în EUR. Sunt adunate contractele obținute în urma licitațiilor și cumpărările directe. Sursa datelor: www.e-licitatie.ro

Evoluția cifrei de afaceri și a contractelor cu statul. Sumele sunt exprimate în EUR.


Materialul a fost scris de Attila BIRO.

Sursa: riseproject.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii