Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 05 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii problema

ro

06 Jan, 2003 00:00 1803 Marime text

Alesi in fruntea comunelor, vinovati de neglijenta, rea-vointa sau furt

Mai multe nereguli savarsite de diversi primari din judet au intrat in atentia noastra in anul care tocmai s-a incheiat * In urma anchetelor din ZIUA de Constanta, primarul comunei Tortomanu, Gheorghe Panait, e cercetat de Parchet * Primarul din Rasova, Dumitru Chirescu, banuind ca va fi demis, a refuzat sa plateasca ajutorul social catre 350 de familii * Viceprimarul din Ion Corvin a facut afaceri pe banii destinati reparatiei bisericilor din comuna * Instanta a hotarat ca primarul din Vulturu sa le plateasca fratilor Popa 200.000 lei pentru fiecare zi de intarziere a punerii in posesie cu pamant * Desi datoria a ajuns la peste 50 milioane, primarul nu isi face griji: "Si, ce-o sa ne faca? Noi, comisia, nu avem nimic. Nu avem statut juridic, nu avem cont in banca, nu avem nimic! Ce-o sa ne faca?"

Investigatiile reporterilor cotidianului ZIUA de Constanta au scos la iveala, in anul trecut, mai multe nereguli in activitatea desfasurata de primarii si viceprimarii din judetul Constanta. In foarte multe localitati din judet, oamenii sunt nemultumiti de cel pe care l-au ales si reclama tot felul de nereguli si nedreptati ale conducatorului comunitatii. De fiecare data, anchetele noastre i-au nemultumit pe cei vizati, care ne-au amenintat sau chiar ne-au actionat in instanta pentru asa-zise calomnii. Prezentam aici pe cei mai importanti "actori" ai investigatiilor noastre.

Primarul din Tortomanu, cercetat de procurori

Primarul Gheorghe Panait a avut parte de un adevarat foileton. In urma aparitiei articolelor din ZIUA de Constanta, el a intrat in urmarire penala. La doi ani de la preluarea functiei, numele lui Panait a fost vehiculat alaturi de persoane controversate, implicate in mai multe afaceri dubioase. Gheorghe Panait, singurul primar PRM din judet, a fost autorul unor contracte dubioase, care au ajuns in atentia politistilor de la Medgidia si Constanta. Gheorghe Panait a avut o contributie insemnata in disparitia unei importante cantitati de haine venite ca ajutoare de la fundatia BRAG din Anglia. Situatia ajutoarelor nu este clara nici in prezent. O parte din patrimoniul Fundatiei "Phoenix Carita" a fost depozitata de presedinta acesteia, Lia Porfir, la Tortomanu, cu ajutorul primarului Panait. Dosarul penal care i-a fost intocmit ulterior Liei Porfir si preluarea patrimoniului de catre alta fundatie au facut ca evidentele sa se amestece si totul a cazut in culpa Liei Porfir. In prezent, dosarul despre ajutoarele de la Tortomanu se afla la Politia Municipiului Medgidia. In urma unei corespondente purtate intre redactia ziarului ZIUA de Constanta si fundatia engleza care a sponsorizat primaria, precum si cu locuitorii din Tortomanu, ne-a parvenit o lista cu toata cantitatea de haine trimise direct la Primaria Tortomanu. Din analiza cantitatii de peste 1,5 tone si repartitia facuta in comuna de oamenii primarului se pare ca ramane o diferenta de haine care nu se stie unde au ajuns. Primarul Panait a pornit un adevarat razboi impotriva profesorului de istorie din localitate, Petre Prisecaru, cel care a sesizat Politia si alte organe abilitate despre abuzurile lui Panait. Primarul a incitat mai multi localnici impotriva lui Petre Prisecaru. In localitate s-au iscat scandaluri, adevarate reglari de conturi intre familia Panait si profesorul Prisecaru. Conflictul a degenerat in batai. Faptul ca profesorul Petre Prisecaru a sesizat neregulile primarului i-a adus doar necazuri. A fost agresat pe strada de niste localnici, pe care, potrivit declaratiei sale, i-ar fi pus primarul. Mai apoi, a fost batut chiar de primar, si asta la sediul postului de Politie, de fata cu seful de post, care nu a apucat sa intervina. Dupa una din batai, Prisecaru a fost spitalizat 24 de zile, iar la scurt timp de la externare, fratele primarului, Dumitru Panait, i-a tras o alta mama de bataie. Dupa aceasta altercatie, Prisecaru a ajuns din nou la Spitalul Municipal din Medgidia.

Primarul rebel de la Rasova

"La Rasova este ceva putred si nu voi lasa lucrurile asa", a fost declaratia prefectului judetului. Era vorba atunci de o neglijenta a primarului in urma careia s-au imbolnavit multi oameni. In ceea ce priveste impartirea pamantului, satenii sustin ca mai multe sute de hectare din terenurile aferente comunei au intrat in posesia primarului sau a apropiatilor sai, in urma abuzurilor comise de acesta. La una din sedintele de consiliu, primarul a incercat sa-i determine pe consilieri sa voteze impotriva viceprimarului Radu Constantin, fara succes insa. Presiunile locuitorilor Rasovei au determinat Prefectura Constanta sa declanseze procedurile pentru organizarea unui referendum in vederea alegerii unui nou primar. Suparat pe cei care s-au plans de modul cum conduce comuna, Dumitru Chirescu refuza sa plateasca ajutorul social celor 350 de locuitori din Rasova si Cochirleni, care au acest drept. Oamenii neplatiti ameninta ca vor lua cu asalt primaria si pe primarul rebel.

Morometii, la Oltina

Mai multe familii din satul Razoare, comuna Oltina, il acuza pe primarul Marin Costea ca a dat ajutoare sociale dupa bunul sau plac si ca nu ii ajuta exact pe cei care au nevoie. Cel mai bun exemplu a fost familia Radu, cu trei copii, dintre care unul handicapat, despre care primarul nu isi amintea, desi ii refuzase dosarul fara sa fie facuta ancheta sociala. Tot in comuna Oltina se pare ca primarul a fost cel care a lansat o acuzatie impotriva lui Petre Chirciu, in varsta de 73 de ani, ca ar fi intretinut relatii sexuale cu o minora de 13 ani, cu care ar fi facut si un copil. Cei doi au un litigiu mai vechi, din vremea campaniei electorale, iar batranul spune ca primarul ii poarta pica si incearca mereu sa ii faca rau. Apoi Petre Chirciu a avut un alt necaz cu primarul comunei. El a reclamat faptul ca primarul din Oltina nu vrea sa il puna in posesie pe pamantul care ii apartine de drept. Omul lupta de ani de zile pentru a primi pamantul care spune el ca i se cuvine. Chirciu a depus memorii la Presedintie, prim-ministru, Administratie, Guvern si Prefectura si a dat in judecata de mai multe ori Primaria Oltina. Chirciu a revendicat o suprafata de sase hectare de teren si a actionat in instanta primaria si a castigat, primind sase hectare de pamant. O alta bucata de pamant, de 2.000 de metri patrati, a facut obiectul unui alt litigiu. Arbitru a fost prefectul de atunci al judetului, Petre Chirobocea, care i-a dat dreptate lui Chirciu.

Afaceri cu lucrarile de reparatii ale bisericilor

Viceprimarul comunei Ion Corvin, Marcela Chirea, a profitat de concediul primarului ca sa demareze o licitatie publica pentru lucrarile de reparatii ale bisericilor "Sfantul Gheorghe" din localitatea Ion Corvin si "Sfantul Haralambie" din satul Viile. Dupa terminarea lucrarilor, a fost initiat un control al Corpului de Control al Prefectului si al serviciului de Audit Public Intern, in urma caruia s-au constatat mai multe nereguli legate de felul in care s-a derulat licitatia si cum s-au executat lucrarile de reparatii. Acest control a relevat ca viceprimarul a avantajat societatea "W Oil Construct", pentru ca aceasta sa castige licitatia, iar apoi una dintre facturi a fost mai mare decat devizul initial, fara ca acest lucru sa fie justificat prin acte aditionale la contractul initial, prin care sa ii creasca valoarea, si fara ca preturile unitare pentru manopera si materiale sa creasca. Marcela Chirea este acuzata ca ar fi deturnat, in total, 350 milioane lei. Mai mult, controalele efectuate au aratat ca reparatiile nu au fost corespunzatoare calitativ, caci, dupa finalizarea lor, ploua in biserici, prin acoperis. Primarul Alexandru Guta mai spune ca "viceprimarul Chirea Marcela duce o viata nesanatoasa din punct de vedere moral". E vorba despre o relatie intima intre fostul preot din localitate si viceprimar, despre care se tot vorbeste in comuna". Cea mai picanta parte a povestii este ca viceprimarul Marcela Chirea refuza sa se prezinte la audieri, desi, in urma controalelor efectuate, la IPJ Constanta s-a intocmit dosar penal impotriva ei.

Primar dator

Niculae Berbec, primarul comunei Vulturu, e dator fratilor Popa cu peste 50 milioane lei. Cei patru frati au solicitat Primariei Vulturu sa raspunda cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor ramase de la un unchi de-al lor. In ciuda faptului ca cei din familia Popa au solicitat de mai multe ori acest lucru in scris, nici primarul comunei Vulturu si nici vreun alt membru al comisiei nu s-au obosit sa dea vreun raspuns. In aceasta situatie, cei patru nemultumiti au obtinut de la Judecatoria Medgidia o hotarare judecatoreasca definitiva, cu titlu executoriu. Instanta a decis ca, pentru fiecare zi de amanare, primaria va deveni datoare cu 200.000 lei. Se pare insa ca pentru primarul comunei nu e problema, caci Primaria Vulturu are multe procese pe rol pentru pamant: "Si ce-o sa ne faca? Noi, comisia, nu avem nimic. Nu avem statut juridic, nu avem cont in banca, nu avem nimic! Ce-o sa ne faca?".

Cu poza primarului pe caruta

Ion Rusan din Baneasa e suparat pe primar ca nu vrea sa ii dea pamantul inapoi. Sau, mai exact, ca nu i-l da acolo unde il detinuse bunicul sau. Intre timp, pe pamantul ce i se cuvine a primit altcineva titlu de proprietate. Noul proprietar a dat pamantul in arenda unei asociatii agricole administrate de o persoana instarita din comuna. Ion Rusan spune ca la mijloc a fost un aranjament, pentru ca pamantul este bun si foarte aproape de comuna. El este cu atat mai suparat cu cat, dupa cum ne-a declarat, a fost unul dintre cei mai inflacarati sustinatori ai primarului in timpul campaniei electorale. "I-am plimbat poza pe caruta peste tot si vorbeam cu toti sa-l voteze ca e cel mai gospodar om din comuna si acum el nu ma ajuta. Nici nu are ochi pentru mine, desi nu ii cer nici o favoare, ci numai ce mi se cuvine!", ne-a spus inciudat Ion Rusan. Primarul Nicolae Coman ne-a declarat ca el nu poate face nimic, pentru ca altcineva are titlu de proprietate pe acel teren.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii