Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şcoala „Gheorghe Ţiţeica“, gazdă pentru elevi şi cadre didactice din şase ţări europene (galerie foto)

ro

25 May, 2016 00:00 5258 Marime text
 

Şcoala Gimnazială nr. 30 din Constanţa găzduieşte, în săptămâna 23-27 mai, cel de-al doilea schimb pe termen scurt al grupurilor de elevi din cadrul proiectului Erasmus+ „Invaders - How they shaped the Europe of today“, derulat în perioada septembrie 2014 - august 2017.
 
55 de profesori şi de elevi din Irlanda, Anglia, Finlanda, Polonia, Spania şi Italia au trecut luni, 23 mai, pragul şcolii constănţene, fiind primiţi cu pâine şi sare de către elevi îmbrăcaţi în costume populare româneşti. Dorina Şacu, profesoara coordonatoare a acestui proiect, a explicat pentru cei prezenţi că, deşi este o muncă uriaşă de pregătire pentru ca totul să se deruleze în modul cel mai plăcut atât pentru invitaţi, cât şi pentru gazde, „satisfacţia de a vedea că totul îi bucură pe cei care calcă prima oară pe pământ românesc este suficientă pentru a uita de eforturile depuse timp de câteva săptămâni“.
 
În prima parte a dimineţii a avut loc vizita la clase a delegaţiilor, în timpul căreia s-au derulat ad-hoc conversaţii între elevi şi profesorii români şi străini. Manifestările au continuat cu un spectacol multietnic, precedat de prezentarea oficială a delegaţiilor.
 
Aneta Dragnea, directorul instituţiei constănţene, le-a urat invitaţilor bun-venit şi un sejur plăcut. Imnul României şi cel al Uniunii Europene au deschis activitatea care a continuat cu dansuri populare româneşti, armâneşti, greceşti şi turceşti. În plus, elevi ai claselor primare au interpretat cântece în limbile română, greacă şi engleză. Cadrele didactice şi elevii s-au prins în horă, iar la finalul spectacolului s-au lansat baloane cu heliu, în culorile României.
 
După ora 11.30, elevii străini au participat la un atelier tematic despre invadatorii Dobrogei de-a lungul timpului, de la greci, la romani ori turci, urmat de un concurs cu premii şi de pictură pe vase de ceramică, pe care copiii fie au desenat motive văzute pe vasele greceşti şi romane prezentate, fie s-au lăsat purtaţi de propria imaginaţie şi de simţul cromatic. În tot acest timp, profesorii au avut o reuniune semiformală, în care elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a au prezentat în bibliotecă filmuleţe despre România neştiută.
 
Manifestările au continuat şi marţi, cu o vânătoare de comori desfăşurată în centrul vechi al Constanţei, urmată de o vizită ghidată la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie.  Miercuri, delegaţia se va deplasa la Adamclisi, unde, pe lângă vizitarea obiectivelor arheologice, elevii vor participa la ateliere de tras cu arcul, de pielărie, de ceramică sau de lupte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii