Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raportul rectorului privind starea Universităţii Ovidius în anul 2014 Exclusiv! Radiografia Universităţii Ovidius înaintea unui nou scrutin electoral (documente)

ro

06 Nov, 2015 13:04 3979 Marime text


Raportul privind starea Universităţii Ovidius (UOC) în anul 2014 a fost prezentat de profesorul Sorin Rugină în martie anul acesta în faţa Senatului instituţiei de invăţământ superior şi include situaţia financiară a universităţii, pe surse de finanţare şi tipuri de cheltuieli, situaţia programelor de studii, situaţia personalului instituţiei, rezultatele activităţilor de cercetare, situaţia asigurării calităţii activităţilor din universitate, situaţia respectării eticii universitare, situaţia inserţiei profesionale a asbsolvenţilor, ca o radiografie a imaginii instituţionale a instituţiei de învăţământ. Am decis să publicăm acest raport odată cu o adresă oficială adresată conducerii UOC, prin care vrem să aflăm în ce măsură rectorul şi-a respectat şi îndeplinit programul cu care a candidat pentru această funcţie în luna mai a anului 2014, în condiţiile în care acesta doreşte să-şi reînnoiască mandatul anul viitor.

Veniturile au scăzut pe fondul scăderii cifrei de şcolarizare

Situaţia financiară a universităţii constănţene nu este una foarte grea, dar nici relaxantă, aşa cum reiese din raportul prezentat chiar de rectorul Sorin Rugină. Veniturile sunt mai mici decât cele prezentate în buget, acest fapt explicându-se prin aprobarea în buget a unei deblocări din soldul anului precedent, în sumă de 615.051 lei, sumă ce a fost alocată salariilor. Veniturile totale definitive în 2014 au fost de 96.115.519, iar cheltuielile de 96.730.570. Ele au înregistrat o creştere de aproximativ 3.550.000 lei, sume reprezentate de alocaţii, subvenţii sau proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, în valoare de un milion de lei. Veniturile încasate din taxele de şcolarizare au avut o scădere de aproape 5% faţă de 2013, pe fondul scăderii cifrei de şcolarizare.Ponderea veniturile din cercetare a scăzut, fiind de 1,98%, faţă de 4,13% în 2011. Încasările din activitatea căminelor au înregistrat şi ele o scădere în raport cu 2013, cu un 12,4%. Costul mediu pe student în 2014 a fost de 5.866 de lei, iar finanţarea pe student de 2.304 lei, diferenţa fiind asigurată din alte surse. Se observă o tendinţă crescătoare a cheltuielilor de personal în totatul costurilor, 58% în 2011, până la 69% în 2014. În schimb, cheltuielile materiale sunt în scădere, de la 23% în 2013 la 17,4% în 2014. Au scăzut cheltuilelile de consultanţă şi expertiză şi au crescut cele cu pregătirea profesională, în cuantum de 76,3%.

Situaţia programelor de studii din Universitatea „Ovidius“ Constanţa

Pentru că foarte curând UOC va primi vizita ARACIS, este important să trecem în revistă programele de studii de licenţă acreditate provizoriu în acest moment. Situaţia se prezintă astfel: Facultate de Litere - 4 programe în curs de acreditare, Facultatea de Teologie - un program în curs de acreditare, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole - 3 programe cu acreditare provizorie, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport - un program în curs de acreditare, Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie - un program cu acreditare provizorie, Facultatea de Matematică şi Informatică - un program în curs de acreditare, Facultatea de Ştiinţe Economice - un program cu acreditare provizorie, Facultatea de Arte - un program în curs de acreditare.

Situaţia personalului didactic din UOC

În 2014, Universitatea Ovidius şi-a desfăşurat activitatea cu 104 profesori, 162 de conferenţiari, 263 de lectori, 144 de asistenţi universitari şi 21 de preparatori. Au fost organizate concursuri pentru 17 posturi de profesori, din care 14 titularizaţi, 39 de posturi de conferenţiari, din care 35 titularizaţi, 24 de posturi de lectori şi şefi de lucrări, din care 23 titularizaţi, 19 posturi de asistent, din care 13 titularizaţi.

Rezultatele activităţii de cercetare

Cadrele universitare ale celor 16 facultăţi din cadrul UOC au realizat 132 de articole cu factor de impact şi scor de influenţă cumulat, 39 de articole cu factor de impact şi fără scor de influenţă cumulat, 10 articole fără factor de impact, 2 articole Arts-Humanitas, 135 de articole Proceedings, 454 de articole BDI (Baze de date internaţionale), 98 de articole CNCSIS (Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior), 6 cărţi internaţionale, 125 de cărţi CNCSIS, 44 de capitole edituri internaţionale şi 142 de capitole edituri CNCSIS.
 
Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole a realizat cele mai multe articole cu factor de impact şi scor de influenţă cumulat. Cel mai valoros proiect din punct de vedere al bugetului aparţine Facultăţii de Medicină şi are o valoare de 20.776.878 lei.

Cum este respectată etica universitară în UOC

În 2014, Comisia de Etică a Universităţii Ovidius a avut în vedere Codul de etică şi deontologie profesională, acela de a asigura responsabilizarea etică a membrilor comunităţii universitare şi de a contribui la creşterea calităţii serviciilor educaţionale şi de cercetare.
 
În perioada ianuarie - iunie 2014, comisia de etică a avut în lucru cinci cazuri, toate rezolvate. Interesant este faptul că la Comisia de Etică a ajuns chiar cazul profesorului Sorin Rugină, în acea vreme doar cadru universitar, care în interviurile acordate unor ziare locale, în timpul campaniei electorale pentru alegerea rectorului, a făcut declaraţii care ar fi putut prejudicia imaginea facultăţii. Comisia a închis însă cauza.

Situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor din promoţia 2014 - 45% dintre absolvenţi nu aveau loc de muncă!

Pentru realizarea acestei situaţii au fost chestionaţi 1.849 de absolvenţi de la toate specializările. S-a constatat o rată a ocupării în muncă încă din timpul studenţiei de 27,26%, alţi 27,74% s-au angajat după absolvire, procentajul de absolvenţi în căutarea unui loc de muncă este de 45%, iar 15,63% dintre absolvenţi au afirmat că au în mare şi foarte mare măsură dificulţăţi în găsirea unui loc de muncă. Nivelul de inserţie în programe de studii postuniversitare se prezintă astfel: 32% dintre absolvenţi urmează studii masterale.

Imaginea instituţională a Universităţii Ovidius!

În 2014, UOC a avut 15.918 studenţi la formele de licenţă şi masterat, 411 doctoranzi, 704 cursanţi la rezidenţiat, 87 de cursanţi la an pregătitor limba română, 25.557 de cursanţi la pregătire profesionale, 1.200 de studenţi internaţionali.
 
Biblioteca UOC adăposteşte 600.000 de volume şi dispune de săli de lectură pentru toate categoriile de studenţi şi personal didactic. În anul 2014, Biroul de presă  a organizat doar 3 conferinţe de presă şi a transmis 190 de comunicate. Biroul de Marketing universitar a elaborat pagina web a universităţii şi contul de Facebook pentru promovare. Relaţia cu mediul de afaceri local s-a concretizat prin constituirea Forumului Oamenilor de Afaceri, care are ca obiect un contact direct între universitate şi mediul de afaceri. În raportul de faţă nu se precizează de câte ori s-a întrunit acest forum şi nici care au fost rezultatele activităţii acestuia.

Cazul celor trei decani suspendați din funcție, ascuns sub preş

Prof. dr. Liliana Panaitescu - Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, conf. univ. dr. Mihaela Miron-Fulea - Facultatea de Litere și prof. univ. dr. Rodica Sârbu - Facultatea de Farmacie erau suspendate din funcţia de decan pe 14 iulie 2014.
 
Despre cazul celor trei decani suspendaţi din funcţie cu puţin timp înainte de admiterea 2014 nu se discută în raport, iar cazul acestora nu face nici obiectul capitolului „Situaţia respectării eticii universitare”, cu toate că la acest moment, conducerea UOC a anunţat că s-a format o comisie care va efectua o verificare internă de ordin administrativ, în urma unor sesizări şi reclamaţii venite din partea colegilor de catedră, dar și din cauza unor nereguli semnalate în raportul Corpului de Control al Ministerului Educației Naționale (MEN), raport pe care rectorul nu a vrut să-l dea publicității atunci când a fost cerut de ziariști, la ultima conferință de presă, pe motiv că sunt chestiuni interne.
 
Vrem să credem că rectorul prof. univ. dr. Rugină nu a uitat, într-un timp atât de scurt, propria declarație de la lansarea candidaturii sale pentru această funcție, potrivit căreia vrea corectitudine, transparenţă și în niciun caz discriminare în relația cu mass-media. Tot el spunea atunci că va încerca să schimbe pozitiv imaginea UOC.

Monitorizarea Universităţii „Ovidius” în următorii 3 ani, nespecificată în raport

Nici acest lucru nu este specificat în raportul de activitate al UOC pentru anul 2014, cu toate că în raportul Corpului de Control al Ministerului Educației elaborat tot în 2014 s-a specificat foarte clar că au fost găsite nenumărate nereguli de organizare anul trecut. Deficiențe semnalate în evidența studenților, în chestiuni de secretariat, erau doar o parte din problemele semnalate. În raport, rectorul nu menţionează măsurile luate pentru remedierea neregulilor. Una dintre recomandările Corpului de Control al Ministerului Educației a fost și reanalizarea specializărilor. O altă recomandare din partea ministerului făcea referire la taxe, în sensul în care, aceste costuri la taxe să fie corelate cu alocația bugetară a studentului pe specializarea respectivă. Niciun cuvânt despre aceste probleme ridicarte de minister în raport. Din situaţia prezentată nu reiese nici faptul că au fost verificate contractele semnate în perioada în care fosta conducere a fost acuzată de luare de mită, mai exact rezultatele acelui audit extern promis de rectorul Rugina. Apropo, s-a mai făcut? Din informaţiile făcute publice ulterior prezentării acestui raport, a reieşit că la nivelul UOC s-a procedat la modificarea cartei universitare, pentru că existau puncte în contradicție cu legea. Oficial, în continuare, Universitatea Ovidius este monitorizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

În loc de epilog

Aşteptăm răspunsurile la întrebările adresate oficial rectorului Sorin Rugină pentru a ne edifica în ce stadiu se află procesul anticorupţie aplicat ca urmare a recomandărilor ministerului şi a cazurile ulterioare anului 2014 aflate în atenţia Justiţiei. Punctul de vedere al conducerii UOC îl vom face public în măsura în care aceasta se va apleca cu celeritate asupra onorării solicitării cotidianului ZIUA de Constanţa.
 
În secţiunea „Documente“, puteţi consulta Raportul rectorului privind starea Universitatii «Ovidius» din Constanţa în anul 2014“, precum şi adresa în baza Legii 544/2001 transmisă de ZIUA de Constanţa Universităţii „Ovidius“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • adevar 15 Nov, 2015 23:55 Cu asa consilier: Bobe si ...acolitii, si cu declaratiile de avere - cu castigurile declarate...sef de departament, decan, manager de proiecte, consiliet, director IT, cate 2-3 norme....si membru in tot felul de comisii de concursuri...DNA se aude? dovada:http://math.univ-ovidius.ro/doc/state/2015/PO_DMI_SEM1.pdf
  • E NIMICA 06 Nov, 2015 16:05 Nu a reusit decat sa adanceasca problemele existente.