Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorii unităţilor de învăţământ din Constanţa, certaţi de inspectorul şcolar general Gabriela Bucovală. Ce mesaj important le-a transmis (galerie foto)

ro

25 Apr, 2018 00:00 5246 Marime text
Palatul Copiilor Constanţa a găzduit, ieri, şedinţa cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar. Pe ordinea de zi s-au aflat următoarele puncte: prezentarea Raportului privind starea învăţământului constănţean în semestrul I al anului şcolar 2017-2018; prezentarea Planului managerial al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa pe semestrul al II-lea al anului şcolar 2017-2018.
 
Şedinţa cu directorii din învăţământul preuniversitar a început cu intonarea imnului naţional. Gabriela Bucovală, inspector şcolar general al ISJ Constanţa, a menţionat că speră ca anul şcolar 2017-2018 se va încheia cu succes. „Avem foarte mulţi elevi performanţi în judeţul Constanţa. Avem rezultate excepţionale ale elevilor noştri la olimpiadele naţionale“, a precizat Gabriela Bucovală.
 
Una dintre problemele abordate de inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa a fost faptul că unii directori nu fac ceea ce li se cere. „Am cerut să se facă unele modificări în SIIR. Doar câteva unităţi şcolare s-au conformat şi au făcut ceea ce li se solicitase“, a transmis Gabriela Bucovală. În context, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa le-a atras atenţia managerilor unităţilor de învăţământ să fie atenţi atunci când fac calculele pe buget. „Trebuie să faceţi responsabil calculele pe buget. Încercaţi să vă încadraţi în bugetul alocat. La nivel judeţean, conform calculelor dumneavoastră, nu ne încadrăm în buget. Acum este perioada de execuţie bugetară. Avem nişte date concrete pe care trebuie să le respectăm. Vă rog ca până pe data de 27 aprilie să avem bugetele introduse în SIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România“, a punctat Gabriela Bucovală.
 

Probleme identificate în învăţământul constănţean

 
Potrivit raportului prezentat de ISJ Constanţa, au fost identificate următoarele probleme: decalajul existent între şcolile din mediul urban şi cele din mediul rural, în privinţa atragerii şi a menţinerii personalului didactic calificat; insuficienta informare a unor cadre didactice asupra noutăţilor legislative, implicând o participare redusă la actul decizional; neasumarea, în unele cazuri, a responsabilităţii în exercitarea actului managerial; manifestarea unor situaţii de abordare formală a procesului de formare continuă, la nivelul unor comisii metodice din şcoli; necorelarea, în unele unităţi şcolare din judeţ, a ofertei educaţionale cu realităţile socio-economice ale zonei şi cu interesele beneficiarilor direcţi şi ale comunităţii; existenţa unor licee tehnologice cu rată de promovare scăzută, chiar zero, la examenul de bacalaureat naţional; menţinerea la cote îngrijorătoare a absenteismului în rândul elevilor din învăţământul secundar, în unele situaţii ajungându-se la abandon şcolar.
 

Mesaj transmis de şeful ISU „Dobrogea“

 
Prezent la şedinţă, inspectorul şef al ISU „Dobrogea“, col. Daniel Popa, a anunţat că la ora actuală 134 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa nu au autorizaţii de securitate la incendiu. „Scopul nostru este ca elevii să îşi desfăşoare activitatea în spaţii autorizate. Vom amenda primăriile dacă şcolile nu au autorizaţie de funcţionare la incendiu. Amenzile sunt destul de mari“, a spus colonelul Daniel Popa.
 
De menţionat că cele 134 de clădiri fără autorizaţie de la ISU sunt deţinute de 84 de unităţi de învăţământ. „În viitorul apropiat, ISU şi ISJ vor consilia directorii pentru elaborarea actelor necesare obţinerii autorizărilor de securitate la incendiu“, a promis şeful ISU.
 
Potrivit comandantului ISU „Dobrogea“, colonel Daniel Popa, în judeţul Constanţa sunt în prezent autorizate doar 30 de unităţi de învăţământ. La rândul lor, directorii unităţilor de învăţământ care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu au precizat că nu sunt sprijiniţi de autorităţile locale pentru a obţine aceste avize de la ISU „Dobrogea“.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Robert Alexandru 25 Apr, 2018 18:29 „autorizările de securitate la incendiu”? Au vreo legătură cu mulțimea aia de abțibilduri, cu „Ieșire”, „Atenție, scară!” etc., puse cam peste tot și care costă ... FABULOS?!