Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Sorin Chiriță „Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut! Primarul Chițac nu are competență administrativă” (VIDEO)

ro

26 May, 2023 00:00 3081 Marime text

 
  • Rolul administratorului public în cadrul administrației locale este deosebit de important, din păcare municipiul și județul Constanța au dat chix la acest capitol
  • „Nu am fost contactat niciodată pentru a prelua postul de city-manager. Și oricum ..nu aș putea face echipă cu actualul primar”, a spus Chiriță la ZIUA LIVE
  • Pentru tot ce se întâmplă e culpa primarului în exercițiu, indiferent cum se numește el
  • Îi cunosc pe funcționarii din Primăria  Constanța și pot spune că sunt competenți
  • Tensiunea cu city managerul( n.r. Felicia Ovanesian) a făcut rău locuitorilor. Culpa este comună
  • E trist ce se întâmplă la Constanța. Constănțenii sunt proactivi. Trebuie să pună presiune! Cetățenii își pot cere drepturile
  • Există soluții pentru Constanța, inclusiv fazarea proiectelor care vor rămâne nefinalizate
  • „Procedura de fazare este una complexă. Primarul nu merită fazare, constănțenii merită”, a menționat Chiriță
  • „Eu sunt dispus să pun la dispoziție expertiza în ceea ce priveste viitorul Constanței"

Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene, Sorin Chiriță a fost invitat la ZIUA LIVE.
 
Lait-motivul discuției au fost șantierele din Constanța pe fonduri europene. Am vrut însă să aflăm dacă aceste lucrări interminabile vor putea fi continuate și după expirarea termenelor proiectelor, astfel încât bugetul municipiului Constanța să nu fie grav afectat dar și dacă Sorin Chiriță și-ar asuma un proiect politico-administrativ pentru Constanța în perspectiva anului 2024.
 


Interviul integral îl puteți urmări aici:

 


 
A cui e vina dacă mandatul administratorului public e un eșec?
 
Sorin Chiriță a fost primul Administrator Public (City Manager) al Capitalei și specialist în managementul programelor si proiectelor cu finanțare europeană.

Activează în domeniul dezvoltării regionale și proiectelor cu finanțare nerambursabilă încă din anul 2000 iar recent a fost ales Prim-vicepreședinte al Asociației Administratorilor Publici din România.
 
Rolul administratorului public în cadrul administrației locale este deosebit de important, din păcare municipiul și județul Constanța au dat chix la acest capitol.
 
Administratorii publici au fost nepregătiți sau prost canalizați prin atribuițiile delegate de primar/președinte de CJC?

„Administratorul public al județului, al orașului are un rol esențial. El trebuie să gestioneze programele cu finanțare nerambursabilă, să pună în aplicare viziunea primarului/președintelui de Consiliu.

City managerul pune în aplicare viziunile primarului ales. Ține de încrederea dintre cei doi. Dacă a fost doar o înțelegere politică, lucrurile nu pot funcționa. Îi trebuie o experiență. El răspunde în fața legii pentru ce dispune ca si administrator public. City managerul este cel care trebuie să fie profesionist! Poate fi o persoană care poate preveni să se petreacă anumite lucruri în administrație.

Incompetența ucide! E principala hibă a societății românești. Când te întorci apoi împotriva celui cu care ai făcut echipă, nu te onorează”, a spus Chiriță la ZIUA LIVE.  
 
Până unde poți face compromisuri cu cel care ți-a dat funcția de city manager?
 
„Compromisul este cel care te compromite, concesiile sunt cele care îți păstreaza demnitatea. Dacă accepți asta,e Ambele părți sunt la fel de vinovate din punctul meu de vedere”, a mai spus Chiriță, trimiterea fiind la relația actuală dintre primarul Chițac și fostul city manager, Felicia Ovanesian.

Sorin Chiriță spune că activitatea de city-manager nu este ușoară. „Eu nu fac parte din nici o grupare de interese nici de la București și nici de la Constanța. În fiecare zi când eram city manager și mă duceam la birou îmi imaginam că e ultima zi când trebuie să-mi fac activitatea. Nu mă gâdeam să rămân pe veci. Iată că am si refuzat să mai rămân. Chiar și așa, am avut și eu nereușite. Îmi reproșez, de pildă că nu am selectat oamenii din jurul meu după competențe. Am aflat anumite lucruri despre ei după ce am plecat. Oricum, Primăria Capitalei e cel mai complex serviciu de administrat”, a explicat Sorin Chiriță.



 
„Nu a vorbit nimeni cu mine să vin city-manager la Constanța”
 
S-a vorbit și s-a scris că ar putea fi viitorul city manager de la Constanța. I s-a solicitat lu Chiriță acest lucru?
 
„Nu știu de unde s-a născut această poveste. Nu am fost contactat niciodată pentru o astfel de propunere. Și oricum ..nu aș putea face echipă cu actualul primar”, a spus Chiriță la ZIUA LIVE.

Constanța a devenit ca un teatru de razboi
 
Proiecte derulate simultan, care nu se mai termină, praf, șantiere, oameni nemulțumiți, trafic infernal = administrație ineficientă?
 
Pentru tot ce se întâmplă e culpa primarului în exercițiu, indiferent cum se numește el. Eu îi cunosc pe colegii de la Constanța și pot spune că sunt competenți. Și tensiunea cu city managerul a făcut rău locuitorilor. Culpa este comună.

Cetățenii pe cine votează? Pe primar. De ce să căutăm vină în funcționari? Primarul ales obligația să își respecte mandatul pe care cetățenii i l-au dat. Primarul și city managerul trebuiau să stea pe șantiere.

Demisia este un act de onoare. City managerul nu poate aruncă vina pe o echipă care spune ca l-au sabotat. Primarul nu trebuie să dea vină pe city manager” a mai precizat Chiriță la ZIUA LIVE. 
 
Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut
 
„Cine ajunge azi în Constanța are impresia că a ajuns în Bahmut. Primarul trebuie să-și suflece mâinile și să meargă pe șantier.

E trist ce se întâmplă la Constanța. Constănțenii sunt proactivi. Trebuie să pună presiune! Cetățenii își pot cere drepturile. Cetățenii nemulțumiți să nu se adreseze doar primarului. Să își ceară drepturile și la consilierii locali și la partidele care i-au pus pe liste!”, este de părere Sorin Chiriță.

Și ajungem la salvarea proiectelor pe fonduri europene? Este posibil? Cum? Ce presupune fazarea? Se poate califica municipiul Constanța pentru această procedură?

„Există soluții pentru Constanța, inclusiv fazarea proiectelor. Sunt proiecte fazate sau proiecte nefuncționale. Fazarea este una reală. Condițiile de fazare le va stabili ministerul Fondurilor Europene.

Este posibil și să nu se accepte fazarea proiectelor, dar vorbim totuși de un municipiu foarte important.

Procedura de fazare este una complexă. Primarul nu merită fazare, constănțenii merită”, a mai menționat Chiriță. 
 
Vrea Sorin Chiriță să candideze la funcția de primar la Constanței?
 
„Eu sunt dispus să pun la dispoziție expertiza în ceea ce priveste viitorul Constanței. 

Aici este poarta Europei! Trebuie să conștientizeze și politicienii. Îmi este dragă Constanța, oamenii. Eu nu am părăsit Constanța. Sunt constănțean și bucureștean în egală măsură. Oamenii de aici de la Constanța, din partide au membrii competenți.

Vremea independenților a trecut, partidele au viață proprie și vor decide viitorul candidat. Nu e relevantă poziția de candidat, de city manager, importantă este echipa și proiectul. Nu este vorba de o funcție! Constanța merită mai mult. Ai plecat în echipă, rămâi în echipă. Sunt multe nume cu care aș putea face echipă la Constanța. 

Cu domnul Chițac nu aș face însă echipă. Dânsul a dovedit că în zona administrativă nu are competență”, a conchis Sorin Chiriță, Președintele Asociației pentru Dezvoltare Regională și Politici Europene. 



PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

ZIUA LIVE Fondurile europene. Cum le obținem și cum le cheltuim în mod eficient? Sorin Chiriță ne răspunde (VIDEO)


 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii