Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Primăria înlocuiește licitațiile pentru parcările rezidențiale cu o aplicație. Municipiul Constanța, cel mai mare buget de investiții din ultimii ani!

ro

07 Apr, 2021 00:00 7523 Marime text
  • Regulamentele derularea activităților comerciale, panotaj, taximetrie și cel privind organizarea și funcționarea parcărilor publice se află în dezbatere publică
  • La ZIUA LIVE am discutat vorbim despre care va fi forma finală a acestor regulamente dar și despre justețea împărțirii banilor Constanței anul acesta
  • Invitați la ZIUA LIVE au fost viceprimarul Ionuț Rusu (PNL) și consilierul local, Mihai Ochiuleț de la USR PLUS

Regulamentele derularea activităților comerciale, panotaj, taximetrie și cel privind organizarea și funcționarea parcărilor publice se află în dezbatere publică.
Concomitent, proiectul de buget al municipiului Constanța pentru 2021 se află în consultare.
La ZIUA LIVE am discutat vorbim despre care va fi forma finală a acestor regulamente dar și despre justețea împărțirii banilor Constanței anul acesta.
Invitați la ZIUA LIVE au fost viceprimarul Ionuț Rusu (PNL) și consilierul local, Mihai Ochiuleț de la USR PLUS.

Interviul video poate fi urmărit aici: .



Viceprimarul Ionuț Rusu a declarat la ZIUA LIVE că îi invită pe constănțeni să trimită puncte de vedere pentru toate regulamentele aflate în dezbatere publică : „Îi invit pe constănțeni la masa dialogului iar cele mai bune idei vor fi puse în aplicare. Așa cum s-a întâmplat cu regulamentul local de publicitate. Au venit foarte multe idei, rezultatul acestui dialog poate fi consultat online.”
Regulamentul privind derularea activităților comerciale a născut din nou o serie de dispute în rândul unor constănțeni dar și agenți economici.
Potrivit proiectului de regulament, beach-barurile vor avea program de funționare până la ora 20.00, iar terasele, inclusiv cele din Portul Tomis și din zona Peninsulară până aproape de miezul nopții în perioada 1 mai – 31 octombrie.
Reprezentanții PNL și USR PLUS din Consiliul Local Constanța cer răbdare, pentru că după consultare, regulamentul va face și obiectul unei dezbateri publice cu HORECA.
Mihai Ochiuleț de la USR PLUS, a spus că acest program de funcționare se datorează și pandemiei, dar : „Așteptăm dezbaterea publică. Horeca a avut de suferit mult anul trecut, trebuie să le auzim părerea.”

La rândul său, viceprimarul Rusu spune că la baza acestui program de funcționare au stat și cele 18.000 de reclamații făcute vara trecută, pe litoral, de către constănțenii și turiștii nemulțumiți de decibelii care au răzbătut dincolo de aceste stabilimente ale distracției.

„Acest regulament face referire la beach-bar. Este foarte important ca acest subiect să fie dezbătut. Sunt convins că va ieși un regulament care să aibă grijă de administratori și mai ales de cetățeni”, a spus Ionuț Rusu la ZIUA LIVE.

Cât privește sezonul estival la Constanța, acesta va fi deschis în funcție de situația epidemiologică. „Situația este fluidă. Depinde de cât de responsabili suntem noi”, a mai adăugat Ionuț Rusu.

Și consilierul Mihai Ochiuleț susține că „în mod sigur contextul pandemic va influența toate activitățile. Singura metodă este vaccinarea într-un număr cat mai mare”.
Regulamentul parcărilor: Licitațiile pentru parcări înlocuite de o aplicație


Regulamentul părcărilor se află, în continuare, în consultare publică iar consilierii locali ai puterii par să-și fi armonizat opiniile. S-a renunțat la tarifele propuse initial, la cele 3 ore pentru parcările din zona centrală dar și la licitațiile pentru parcările rezidențiale.
În schimb, au fost propuse alte tarife, care nu vor depăși 5 lei/h în zona central și se va realiza o aplicație, cu ajutorul căreia, ne vom putea localiza locul de parcare în perimetrul domiciului. Momentul nu s-a bătut în cuie costul anul pentru locul de parcare rezidențial, care pentru 2021 este de puțin peste 200 de lei.
„Noi ne-am armonizat pe baza propunerilor făcute de primar. Am avut o discuție deschisă de peste cinci ore. Ce aș putea să vă spun este că vrem ca locurile rezidențiale să  fie disponibile pentru oricine. Ne dorim o aplicație pentru fiecare cetățean. Dacă vreți să accesați un loc de parcare, în aplicație veți vedea locurile de parcare disponibile din perimetrul locuinței dvs. Despre prețuri, încă discutăm. Vrem să oferim servicii cât mai bune”, a spus viceprimarul Rusu la ZIUA LIVE.
 

Constanța va avea venituri de peste 990 de milioane de lei, în 2021: iată pe ce vor fi cheltuiți banii

Pentru anul 2021 veniturile şi cheltuielile bugetului local propus sunt în cuantum de 994.046.000 de lei, respectiv 1.102.785.000 de lei.
Față de anul trecut, veniturile cresc faţă de încasările efectiv realizate în 2020, cu 215.715.000 de lei, datorită fondurilor europene şi cofinanţării de la bugetul de stat, a majorării cotelor şi sumelor defalcate din impozitul pe venit şi a altor venituri proprii. Dar și cheltuielile cresc față de 2020, cu 336.552.000 de lei, în procent de 92,9% datorită majorării cheltuielilor de dezvoltare.
“Astfel, dacă anul trecut administrația locală a cheltuit 55.226.000 de lei pentru dezvoltare (7,2% din totalul cheltuielilor), în 2021 Executivul îşi propune ca acestea să fie de 312.636.000 de lei, respectiv 28,3% din totalul cheltuielilor”, a spus Ionuț Rusu, care a afirmat că anul acesta municipiul Constanța are cel mai mare buget din toate timpurilor la capitolul investiții.
Mihai Ochiuleț (USR PLUS), consideră la rândul său că trebuie accesate fonduri europene dar și bani din PNRR pentru suplimentarea bugetului municipiului Constanța. Cât despre bugetarea participativă, Ochiuleț a precizat la ZIUA LIVE că abia din 2022 va fi prevăzută în buget.

Potrivit proiectului de buget, la capitolul investiţii, se prevede implementarea proiectului creşterea eficienţei energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanţa, dar și realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru Reabilitarea şi punerea în valoare a Basilicii paleo-creştine din curtea Colegiului Mihai Eminescu, Casa Ovidius, restaurarea Termelor Romane, reabilitarea Muzeului de Artă Populară, realizarea unui parc nou, reabilitarea şi extinderea spaţiile verzi din zona Parc Gară, realizarea sistemului de irigat în toate parcurile din municipiul Constanţa, construirea unui complex sportiv și a unui bazin de înot în zona Badea Cârţan şi pentru studiul de fezabilitate pentru Sală de sport polivalentă cu 5.000 de locuri.

Pentru Ordine publică şi siguranţă naţională, s-au alocat 36.274.000 de lei – 3,3% din totalul cheltuielilor.
Pentru Învăţământul constănțean se vor aloca 117.228.000 de lei (10,6% din total cheltuieli), necesari pentru finanțarea complementară a unităților de învățământ, cofinanțarea proiectelor de reabilitare, modernizare şi dotare a acestora cu fonduri europene contractate, și pentru acordarea burselor școlare.
Cheltuielile cu Sănătatea vor fi în sumă de 29.502.000 de lei (2,7% din total cheltuieli).

Cultura, recreerea şi religia vor primi 76.421.000 de lei, adică 6,9% din totalul cheltuielilor din 2021. Se alocă fonduri pentru elaborarea Strategie pentru tineret şi a Strategiei culturale a municipiului Constanţa, dar și pentru finanţarea sportului de performanţă. În plus, se vor continua lucrările de reamenajare şi reparaţii la Stadionul „Gheorghe Hagi“. Tot la acest capitol sunt alocate fonduri pentru întreţinerea parcurilor şi zonelor verzi deja existente.

Cheltuielile cu asistenţa socială vor fi în sumă de 150.522.000 de lei (13,7% din total cheltuieli).
Pentru Servicii şi dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi ape, se vor cheltui 157.435.000 de lei, adică 14,3% din totalul cheltuielilor din 2021.
Se vor reamenaja locurile de joacă existente, terenul aferent Cazinoului Constanţa, se va reabilita bază de supraveghere a animalelor fără stăpân, se vor construi parcări supraterane metalice, reamenaja pieţe agroalimentare etc.

Pentru Protecţia mediului, cheltuielile vor fi în sumă de 104.331.000 de Iei, din care 90% pentru serviciul de salubrizare.
Bugetul pentru Combustibili şi Energie va fi de 21.011.000 de lei, adică sumele necesare pentru subvenţionarea energiei termice acordată populaţiei şi pentru studii pentru reabilitarea reţelelor termice.

Pentru  subvenţionarea transportului în comun şi realizarea de reparaţii şi investiţii în infrastructură (drumuri, marcaje rutiere, indicatoare rutiere, semafoare etc.), s-au alocat 272.524.000 de lei. Partea de investiţii cuprinde mai multe proiecte ce vor fi implementate cu fonduri europene nerambursabile, cum sunt: Îmbunătăţirea mobilităţii în municipiul Constanţa între Gara CFR şi staţiunea Mamaia şi în zona B-dul 1 Mai – Şos. Mangaliei, şi Acces şi mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanţa.


Citește și:

ZIUA LIVE Viceprimarul Ionuț Rusu și consilierul Mihai Ochiuleț, despre regulamentele care vor fi aprobate

ZIUA LIVE. Cum se împart banii din bugetul municipiului Constanța în 2021?



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • jeavra 08 Apr, 2021 23:04 deci platesc pentru masina din fata casei inca 200 ron ? platesc RCA scump ca am masina de 1,9 , impozit la primarie tot mare ca masina e cu motor de 1,9 si peste toate taxa de parcare in fata casei......pe fericirea mea daca nu vind masina ...ESCROCI !!!!!