Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE. Cât de greu „atârnă“ în proces consumul de alcool. Ce spune președintele Judecătoriei Mangalia (VIDEO)

ro

28 Jul, 2022 00:00 1630 Marime text
Jud. Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Mangalia, în studioul ZIUA LIVE
  • Invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 iulie 2022, a fost judecătorul Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Mangalia.
  • Magistratul a explicat cât de greu „atârnă“ într-un astfel de proces faptul că șoferul a consumat alcool sau substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan.
  • În funcție de fiecare situație în parte și circumstanțele producerii acesteia, se poate ajunge, potrivit magistratului, și la pedepse de trei sau patru ani. Foarte important este faptul că, odată ce se depășește pedeapsa rezultantă de trei ani, modalitatea de executare este, automat, în regim de detenție, în penitenciar.
 
Judecătorul Adrian Ionescu, președintele Judecătoriei Mangalia, a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 27 iulie, de la ora 14.00.
 
Pe parcursul emisiunii, magistratul a vorbitr pe larg despre procesele în care acuzați sunt persoane care au condus sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise și care au fost protagoniste ale unor evenimente rutiere, adesea soldate cu victime.
 
În acest context, judecătorul a explicat cât de greu „atârnă“ într-un astfel de proces faptul că șoferul a consumat alcool sau substanțe psihoactive înainte de a se urca la volan.
 
„În cazul în care se produce o vătămare corporală sau un deces din cauza producerii unui accident de către o persoană sau în care a fost implicată și o persoană care a consumat alcool sau substanțe interzise se urmează anumite produceri, ce includ diverse acte medicale, expertiză medico-legală, nerocpsie, expertiza auto se stabilesc, din punct de vedere științific modul de producere a accidentului, dinamica producerii accidentului, cine se poate considera vinovat, din punct de vedere obiectiv, de producerea accidentului și cine a creat starea de pericol inițială.
 
Dacă tot lanțul cauzal implică și persoana care a consumat alcool sau care a consumat alte substanțe și care este culpabilă de o parte din lanțul cauzal care a produs acea vătămare sau acel deces, pe de o parte, se reține o formă mai gravă a infracțiunii de ucidere din culpă sau vătămare corporală din culpă și, pe de altă parte, se reține în concurs, dacă sunt depășite limitele legale pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, se reține în concurs și această infracțiune. Adică, este o situație agravată față de persoana respectivă, pentru că se rețin două infracțiuni, nu doar una. Și, mai mult decât atât, este și în cadrul infracțiunii de vătămare corporală sau ucidere din culpă, se reține o formă mai agravată, ceea ce duce la o pedeapsă mai aspră, din punct de vedere al limite“, a explicat președintele Judecătoriei Mangalia.
 
A mai punctat președintele Judecătoriei Mangalia că, în aceste situații, limitele de pedeapsă cresc din start.
 
În funcție de fiecare situație în parte și circumstanțele producerii acesteia, se poate ajunge, potrivit magistratului, și la pedepse de trei sau patru ani. Foarte important este faptul că, odată ce se depășește pedeapsa rezultantă de trei ani, modalitatea de executare este, automat, în regim de detenție, în penitenciar.
 
„În mod normal, o asemenea infracțiune, în opinia noastră, este o infracțiune gravă pentru că, pe de o parte, este vorba despre o persoană care s-a urcat în mod voit la volan, aflându-se sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise, acceptând riscurile pe care le implică și, tocmai fiind în această stare, dacă el este principalul vinovat, a săvârșit o infracțiune care a pus în pericol sau a luat viața altei persoane, ceea ce conduce la o problemă pentru societate“, a mai precizat judecătorul Adrian Ionescu.
 
De asemenea, acesta a mai subliniat faptul că, deși în cazul consumului de alcool există un prag dincolo de care fapta devine infracțiune, în cazul consumului de substanțe interzise nu există niciun prag și, indiferent de cantitatea consumată, fapta este infracțiune.
 
Întregul interviu poate fi urmărit aici:

 
  

 
Citește și
Județul Constanța
O șoferiță băută, depistată la volan. A fost implicată și într-un eveniment rutier
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii