Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:56 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic epidemiolog SCBI „Vin turiștii. La Constanța se impune creșterea ritmului de vaccinare prin suplimentarea dozelor alocate”

ro

05 Mar, 2021 00:00 3540 Marime text

  • Prof. univ. dr. Sorin Rugină, medic primar de boli infecțioase și epidemiologie în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a confirmat ipoteza celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus

  • Dincolo de numărul cazurilor depistate se vede o creștere a numărului de cazuri internate pe secțiile de Terapie Intensivă

  • Trebuie să continuăm să purtăm mască, să ne dezinfectăm. Masca te apară

  • Avem în sfârșit și o armă: vaccinarea

  • Profesorul Rugină consideră că testele rapide nu sunt la fel de sigure ca cele PCR

  • Constanța este un oraș turistic, se impune o creștere a ritmului de vaccinare


 
 
Medicul Sorin Rugină, primul constănțean care s-a vaccinat împotriva Covid-19 a participat ieri la interviurile ZIUA LIVE.
Interviul video poate fi urmărit aici: 
 
Prof. univ. dr.Sorin Rugină, medic primar de boli infecțioase și epidemiologie în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a confirmat ipoteza celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus de care vorbesc deja de câteva zile și alți reputați epidemiologi. Acum se vorbește tot mai mult despre un al treilea val, datorat mai ales noilor tulpini ale virusului.
„ Și la Constanța în ultimele trei zile au început să crească numărul celor internați cu COVID-19” a spus prof. univ. dr. Sorin Rugină la ZIUA Live.
Pe de altă parte, dincolo de numărul cazurilor depistate se vede o creștere a numărului de cazuri internate pe secțiile de Terapie Intensivă.
Acest lucru se datorează și relaxării de care am avut parte în ultima perioadă, însă „discutăm deja de tulpini diferite față de prima tulpină, insuficient cunoscute. Trebuie să continuăm să purtăm mască, să ne dezinfectăm. Masca te apară. Avem în sfârșit și o armă: vaccinarea. Problema este că ne-am relaxat, mai ales la portul măștii”, a atenționat Rugină.
Una peste alte, al treilea val, ar putea fi ceva mai blând decât al doilea, în condițiile în care vaccinarea va continua și în următoarele două luni, atunci când se preconizează că ar putea fi înregistrat maximum celui de-al treilea val.
Să nu uităm că țara noastră atingea în toamna anului trecut și 10.000 de noi cazuri pe zi.
Dar când vine valul 3? Undeva la mijlocul lunii martie - începutul lunii aprilie am putea începe să începem să avem o nouă creștere consistentă a numărului de cazuri și cel mai probabil sărbătorilor pascale ne vom găsi din nou într-o perioadă de restricții, a admis medicul Sorin Rugină.
România foloseşte în prezent trei vaccinuri aprobate la nivelul Uniunii Europene, produse de trei giganţi internaţionali – două companii americane - Pfizer şi Moderna şi britanicii de la Astrazeneca. L-am întrebat pe profesorul Rugină dacă putem vorbi în acest moment, despre faptul că un vaccin ar putea fiu superior altuia, dat fiind faptul că prospectele lor prezintă numeroase similarităţi.
„Deocamdată ne bazăm pe caracteristicile producătorilor. Pe noi ne interesează să avem cât mai mulți anticorpi și să ne protejeze. Este discutabil. Nu poți să faci o recomandare. Important este care se va dovedi ulterior mai eficient, în 3 luni-6 luni. Este de văzut. Pare un experiment, dar nu avem ce face. Este o situație în care nu e obligatorie vaccinarea dar vaccinându-ne în număr mare oprim melanjul între tulpini”, a susținut prof. univ. dr. Sorin Rugină.
Medicul epidemiolog Sorin Rugină consideră că la Constanța, fiind un oraș turistic, se impune o creștere a ritmului de vaccinare și implicit a suplimentării numărului de doze alocate, dar și deschiderea mai multor centre de vaccinare în județ. 


Vaccinăm, dar mai și mai testăm. Dar cât de important ar fi ca testele rapide și cele antigen să fie distribuite la scară largă, cât de eficiente sunt în raport cu cele PCR.
Profesorul Rugină consideră că testele rapide nu sunt la fel de sigure ca cele PCR, care relevă cel mai fidel prezența coronavirsului. Însă, testele rapide au însă grad enorm de fiabilitate, mai adăugă medicul epidemiolog.
Rugină a mai spus că poate ar trebui să ne uităm cu mai multă atenție la Israel, în condițiile în care a prioritizat la vaccinare persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
 

Citește și:

Medicul infecționist, Sorin Rugină vine la ZIUA Live. Va fi un al treilea val de Coronavirus?

ZIUA LIVE Prof. univ. dr. Sorin Rugină, despre valul trei al pandemiei - „Problema este că ne-am relaxat, mai ales la portul măștii”


 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii