Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:32 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA-n amiaza mare Creșterea prețurilor la energie închide hotelurile. Dragoș Răducan - „Ce nu a făcut pandemia, face economia”

ro

12 Feb, 2022 00:00 2291 Marime text
  • Prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan, a anunțat, vineri, la „ZIUA-n amiaza mare” că din cauza creșterii uriașe a prețurului la gaze, electricitate, combustibil, activitatea turistică în România poate fi grav afectată.
  • El și-a arătat însă optimismul, adăugând că românii care și-au cumpărat vacanțele până la 31 decembrie 2021 sau și le vor cumpăra până la 28 februarie nu au de ce să se teamă. Nu vor fi operate modificări la prețul vacanțelor cumpărate în sistem early booking.
 
Cea mai aglomerată parte a României, din punct de vedere turistic, este, în aceste zile de februarie, zona montană, dar nu la nivelul la care și-ar fi dorit antreprenorii din turism. Zona montană este urmată de turismul de sănătate,  unde însă au apărut probleme legate de creșterea prețurilor la utilități, gaze, electricitate, combustibil. Prim-vicepreședintele FPTR, Dragoș Răducan, nu știe deocamdată dacă acest fenomen al exploziei prețurilor va afecta vacanțele, dacă le va scumpi. Spune că este o persoană optimistă, dar îi este teamă că „ce nu  a făcut pandemia, adică să închidă hotelurile, va face economia”. Sunt deja semnale, din țară, că stațiuni întregi s-au închis. Dragoș Răducan a dat ca exemplu Sighișoara, unde s-au închis hotelurile, iar  puținii turiști veniți în zonă nu pot susține turismul local. 
 

„Au ajuns tarifele sa fie mai mari de de trei ori. Dacă un consumator casnic a ajuns să plătească de la 2000, la 6000 de lei, un hotel ajunge să plătească de la 10.000 de euro la peste 30.000 de euro, ceea ce este enorm. Asta in condițiile în care nu avem turișt”,  a explicat Dragoș Răducan, la „ZIUA-n amiaza mare”.  



Specialistul susține însă că vacanțele nu vor fi mai scumpe, „în mod cert nu”, pentru că tarifele, în special pe litoral, „au fost făcute de anul trecut. Și există un plafon peste care dacă crești tariful, nu-ți mai vine nimeni”. În opinia lui, până la toamnă nu se schimbă nimic. Cel puțin pe litoral. Însă la munte și în zona balneo situația ar putea să se complice mai devreme.
 

„În zona de balnear cheltuieile sunt mult mai mari decât pe litoral, unde nu avem decât 5000 de locuri încălzite din cele 130.000 de locuri clasificate. Trebuie încălzite piscinele. Turiștii cu afecțiuni nu pot fi ținuți la 19 grade Celsius”, potrivit lui Dragoș Răducan.  



Așa că la această oră, proprietarul de hotel, restaurant, terasă, este la mijloc.  Nu poate scumpi mult pentru că își pierde clientela. Însă pentru a-și scoate măcar cheltuielile are nevoie de turiști.

„Din păcate,  venim după doi ai de pandemie în care resursele financiare ale proprietarilor din turism s-au epuizat și nu mai au acum resurse să facă față noului șoc al al creșterii tarifelor la utilități”, a precizat prim-vicepreședintele FPTR.



Toți angajatorii din turism sunt acum atenți la ce se va intampla după 1 aprilie când se renunță la subvenționări, plafonări etc.  






Cert este că cererea pentru vacanțe este, la această oră, foarte mare. Dragoș Răducan vine și cu alte vești bune. Vorbește despre noile investiții de pe litoral, despre freamătul din stațiuni. „Ne ajută și vremea”. Plus că există investiții incepute în pandemie, care s-au oprit și acum au fost reluate pentru a fi terminate până la vară. Însă vestea proastă este că autoritățile locale nu țin pasul cu investitorii. Pregătirea străzilor din stațiuni,  a spațiilor verzi, a iluminatului. Așa a fost dintotdeauna
 

„Sper să nu avem stațiuni care la vară să arate ca după război. Eforie Nord și Efosrie Sud au altă infățișare, în bine. Și până nu se va construi măcar o șosea de mare viteză spre sudul litoralului nu se rezolva această problemă”,  a spus Dragoș Răducan.  



Tarifele pentru sezonul estival 2022 sunt în medie cu 15-20% mai mari decât anul trercut, fiind stabilite încă din lunile octombrie-noiembrie.  Prețurile standard pornesc, în vârf de sezon, de la 200 de lei pe noapte, cu mic dejun și ajung la 700 de lei la all inclusiv. O cameră, la trei stele. Rămân în picioare și programele Litoralul pentru toți din extrasezon.

Potrivit prim-vicepreședintelui FPTR, „noi nu putem interveni în politica tarifară a hotelierilor, dar, din câte am constat, cei care se inscriu în program au tarife mai mici cu 70% decât cele din vârf de sezon”.



Vorbind în numele FPTR, Dragoș Răducan și-a arătat nemulțumirea față de propunerea ministrului Edcației Sorin Câmpeanu, care ar vrea să scurteze vacanța de vară a copiilor până la 5 septembrie. În opinia lui, turismul va fi furat astfel cu două săptămâni, fiind micșorat exact în perioada când vacanțele sunt mai ieftine. Cel mai mult îi afectează pe părinții care nu au venituri mari și care ar dori să meargă în vacanță la mare prin programele speciale din extrasezon.

„Vom face tot ceea ce este legal posibil, vom face adrese, vom merge la întâlniri pentru a explica punctul nostru de vedere”, a anunțat Răducan.

 

Mesajul lui Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federația Patronatelor din Turism

 

„Litoralul românesc este astfel construit și astfel adaptat cererii turiștilor români încât poți să te descurci, aici este marea frumusețe, și cu puțini bani, și poți să te descurci și cu mulți bani. Noi suntem pregătiți în continuare să primim turiștii. Majorările făcute atunci când au fost create prețurile, în octombrie-noiembrie, sunt de 20-22%.


Până în acest moment, acest procent este suficient de mare ca să acopere creșterile de până acum la utilități. Sperăm să nu intervină alte surprize neplăcute. Așa cum sunt create prețurile, sunt suficiente, dar sunt în detrimentul profitului antreprenorilor.

De trei ani de zile ne-am învățat să nu îl mai avem. Dar va veni o vreme când va trebui să începem și noi să avem profit. Deci va fi, pentru noi, dar nu ne crede nimeni  și nu îl interesează pe turist, va fi un al treilea an cu profituri foarte mici sau chiar  deloc. Dar vom continua activitatea, ceea ce considerăm că este cel mai important. Să ducem mai departe această activitate de turism în hoteluri, restaurante, în agențiile de turism.

Cred că turismul este ultima ramură a economieri naționale care este, încă, cu capital majoritar românesc.”



 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii