Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cireasa de pe tort Horia Virlan i-ar gati lui Mazare petits pois au beurre

ro

04 Jun, 2010 03:19 6057 Marime text
cap_7.jpg„Elenei Udrea i-aş face cârnaţi de Pleşcoi cu un sos foarte fancy, ceva deosebit, pentru că-i place treaba asta"

Bucătarul-vedetă Horia Vîrlan, prezentatorul emisiunii Cireaşa de pe tort, a venit la Constanţa pentru o demonstraţie în cadrul expoziţiei

Food & Bar Show, care a avut loc la Pavilionul Expoziţional. Maestrul în arta culinară a acceptat să ne vorbească despre pasiunea sa, dar a creionat şi un meniu imaginar pentru unele dintre personalităţile ţării.

Aţi făcut un stagiu de pregătire în Statele Unite ale Americii. Cum a fost impactul pentru dumneavoastră, obişnuit cu bucătăria europeană, să întraţi în contact cu arta culinară din Lumea Nouă?

Nu am ajuns în Statele Unite aşa, hodoronc tronc. Am început printr-un stagiu în Ungaria şi am gătit altfel decât se gătea în România, pentru o perioadă de timp. Altfel, nu foarte diferit, ci poate mai bine. Nu aş vrea să fiu rău cu noi, românii, dar totuşi într-un mod poate mai corect decât la noi.

Mai sănătos?

Nu neapărat. Mai corect. Ungurii mănâncă mai gras decât noi, deci nu pot să spun că mănâncă mai sănătos. Ei mănâncă rântaş mult, untură foarte multă, porc mai mult ca noi, carne grasă.

Bărbaţii predomină în bucătărie. De ce?

Este o muncă mai grea.

Şi femeile nu ar suporta munca asta grea sau se spune ca în ceea ce priveşte şoferia, că bărbaţii sunt mai atenţi?

Nu, nu sunt mai buni nici la şoferie, nici la bucătărie, ci doar că trec mai uşor peste greutatea muncii. În bucătărie este un mediu foarte, foarte greu.

Aţi văzut multe vedete în bucătărie. Care vi s-a părut cea mai nepricepută?

(râde) Nu aş vrea să spun. Nu pot să fac asta. Dar vă vom da trei măcar, dar în ordine aleatorie: Nik de la N&D, Simona Sensual, Nik de la N&D, Simona Sensual, Nik de la N&D, Simona Sensual... Am zis şase până acum, nu? (râde)

Dar cine a fost cel mai enervant?

Gabi Andronache, care a mâncat seminţe. M-a înnebunit tipul acesta, m-a ucis, el gândind bine în felul lui, dar în nici un caz nu putem mânca toţi seminţe, ca păsările.

Cei mai pricepuţi care au fost?

În afară de profesionişti a fost Rita Mureşan, Adrian Daminescu, Luana Ibaka...

Cei i-aţi găti preşedintelui Traian Băsescu?

(râde) Ştiu eu... nişte scoici cu ou matelot. Sau nişte spanac cu ouă ochiuri.

Dar Elenei Udrea?

Ooo, Elenei Udrea. E ceva interesant. Nu m-am gândit niciodată la aşa ceva. Păi cârnaţi de Pleşcoi cu un sos foarte fancy, ceva deosebit, pentru că-i place treaba asta.

Lui Radu Mazăre?

Lui Radu Mazăre. Păi ce credeţi că i-aş găti? Un petits pois au beurre. Adică nişte mazăre cu unt.

horia_varlan.jpgDar lui Emil Boc, cel hulit şi urât de toată lumea zilele astea?

I-aş face nişte soldăţei din pâine cu şunculiţă. D-aia mici, ca să poată să-i mănânce.

Este arta culinară ca muzica pentru suflet?

Da, clar. Eu o privesc ca pe o artă, este o artă. Poţi să mergi la un restaurant şi să consumi preparate ca şi cum te-ai duce la un vernisaj să vezi nişte tablouri frumoase sau să vezi o clădire cu o arhitectură deosebită sau să asculţi o piesă de operă deosebită, pentru că, într-adevăr, este frumos şi îţi încântă sufletul. Combinaţiile de arome pe care le treci prin palatin îţi dau revelaţia şi fericirea pe care o ai când vezi o piesă de teatru.

Sunt românii mai conservatori în ceea ce priveşte arta culinară? A fost moda cu Robert Rainford şi toată lumea dorea să facă grătare aşa cum face el.

E, noi facem grătare de când ne ştim. Este cel mai simplu.

Este adevărat, dar fără fel de fel de sosuri şi sucuri, aşa cum o face el.

Sosurile sunt bune la grătar pentru că acompaniază preparatul şi fac loc unei bucăţi mari de pâine. Înmoi în sos şi pac, te-ai liniştit.

Şi la noi pâinea e de bază, nu?

Uh, da! (râde)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii