Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu online cu Christian Gigi Chiru, candidatul Alianţei pentru Constanţa la primărie s-a terminat Tema a fost - „Tichetele valorice pentru medicamente, îi dau fiori reci lui Radu Mazăre"!

ro

22 May, 2012 20:35 3128 Marime text
IMG_7518_11.jpgPSD Constanţa a făcut zilele trecute o plângere penală împotriva acordării taloanelor pentru achiziţionarea medicamentelor pe care le-a oferit Fundaţia Umanitară Christian Gigi Chiru înainte de debutul campaniei electorale. Oamenii lui Mazăre au luat foc, sesizaţi fiind de faptul că tot mai mulţi pensionari şi persoane care fac parte din categoriile defavorizate sunt interesate de aceste tichete valorice care le oferă posibilitatea să achiziţioneze medicamente care nu beneficiază de compensare, în valoare de 25 de ron.

Taloanele au fost distribuite prin Poşta Română şi pot fi utilizate în farmaciile partenere acestui proiect. Mai multe farmacii au fost verificate de Garda Financiară în ultimele zile, o parte dintre acestea fiind parte din proiectul Fundaţiei iar mai mulţi poliţişti de la Secţia 3 au dat năvală mai multe consecutiv în incinta Primăriei Constănţenilor unde se aflau mai mulţi cetăţeni veniţi să discute cu candidatul Alianţei pentru Constanţa la primărie. Miercuri de la ora 14.00, în direct de la Primăria Constănţenilor, Christian Gigi Chiru vorbeşte despre bonurile valorice medicale care au dat peste cap socotelile electorale ale contracandidatului USL, Radu Mazăre precum şi despre presiunea pusă de instituţiile din Constanţa pe cele cinci societăţi comerciale care deţin farmacii. Totodată, candidatul APC la primăria Constanţa vorbeşte despre înfiinţarea unei asociaţii care să îi reunescă pe nemulţumiţii de serviciile RADET dar şi despre proiectul „Constanţa, capitală culturală europeană".

Realizator: Lavinia SICLITARU

Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.

Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană.

Intrebarile redactiei:

IMG_7522_22.jpg1. Care este povestea acestor bonuri valorice medicale, cum s-a nascut ea?

Gigi Christian Chiru: Consiliul Constantenilor analizand solicitarile venite din partea cetatenilor referitoare la veniturile insuficiente pentru procurarea alimentelor si medicamentelor de baza a luat decizia ca incepand cu luna mai sa acorde aceste bonuri valorice medicale ca o masura de sprijinire as pensionarilor si a categoriilor defavorizate. 

2. Care este valoarea acestor bonuri valorice medicale si cui se adreseaza?

C.G.Chiru: Valoarea bonului medical este de 25 de ron si se adreseaza tuturor pensionarilor, fara discriminare, precum si persoanelor nevoiase, lipsite de procurarea minumului de medicamente necesare intretinerii sanatatii. 

3. De ce nu primesc toti constantenii aceste bonuri?

G.C.Chiru: Din fericire pentru orasul nostru, numarul persoanelor care au nevoie de asistenta sociala nu este foarte mare, motiv pentru care nu putem vorbi despre Constanta ca despre un oras asistat. 

4. Cei care beneficiaza de retete compensate pot beneficia si de aceste bonuri medicale?

G.C.Chiru: Nu, retetele compensate sunt subventionate de Guvern, nu facem o dubla subventionare.

5. Cum au fost ele distribuite si mai ales cand?

G.C.Chiru: Bonurile medicale au fost distribuite la inceputul lunii mai, inainte de campania electorala prin serviciul Posta Romana din municipiu. 

6. De ce trebuie validate si unde?

G.C.Chiru: Validarea este o masura necesara pentru impiedicarea multiplicarii acestora. Fiecare cetatean beneficiaza de un singur talon si totodata, prin validare se poate evidenta contabila in vederea decontarii contravalorii lor in timp util, catre farmaciile partenere.

7. Cate farmacii aveti partenere in acest proiect si cum le-ati convins sa vi se alature?

C.G.Chiru: 14 farmacii si nu a fost nevoie de munca de convingere. Partenerii nostri au raspuns la primul apel, actiunea in sine le-a starnit interesul si au apreciat gestul umanitar al Fundatiei Christian Gigi Chiru.

8. Cate unitati farmaceutice credeti ca vor mai ramane parte din proiect, dupa ce au fost „calcate" de inspectorii fiscali ai Garzii Financiare?

C.G.Chiru: Chiar daca au avut fara voia lor parte de descinderi in forta ale autoritatilor de verificare si control, toate farmaciile au ramas partenere in acest proiect, motiv pentru care le multumesc si ii felicit ca nu s-au lasat intimidati.

9. Ce au verificat mai exact comisarii? A fost o actiune de rutina sau ii suspicionati de un control tintit?

C.G.Chiru: A fost actiune comandata, pot s-o afirm, menita sa intimideze activitatea Fundatiei si a farmaciilor partenere si controlul s-a limitat doar la verificarea contractului de eliberare medicamente in schimbul bonurilor medicale.

10. Ati fost acuzat de PSD ca oferiti mita electorala prin aceste bonuri valorice care au nevoie medicamente. Cum comentati?

C.G.Chiru: Ma suprinde acuzatia de mita din partea PSD, partid care de 12 ani practica mita electorala din bani publici, ma asteptam ca dumnealor sa aprecieze un gest umanitar la adevarata lui valoare.

11. Beneficiarii acestor bonuri valorice sunt in mare masura electorat „pastorit" pana acum de actualul primar. Cineva ar putea crede ca, scuzati-mi exprimarea neacademica „bagati batul prin gard"?

C.G.Chiru: Daca luam in considera reactia violenta din partea celui care a considerat ca se da cu “batul prin gard” e clar ca au fost afectati.

12. Farmaciile ca farmaciile, pana la urma sunt agenti economici, isi asuma jocul in care au intrat, daca este vorba despre un joc, dar oamenii ce vina au sa fie ridicati de pe strada si anchetati de Politie? Mai intai faceti precizarea despre ce politie este vorba?

C.G.Chiru: Intr-adevar s-a mers prea departe si imediat dupa terminarea campaniei voi angaja o echipa de avocati daca acesti cetateni vor sa se indrepte in instanta daca se vor simti lezati si abuzati. Consider ca cineva trebuie sa protejeze cetatenii de abuzurile administratiei. Politia nu avea niciun drept sa le confiste bonurile medicale, atentand astfel la sanatatea cetatenilor.

13. Putem vorbi deja în această a doua saptamana de electoraliada, despre o campanie agresivă asupra dvs si a sustinătorilor? De ce se teme contracandidatul dvs? De Christian Gigi Chiru, despre programul bonurilor pentru medicamente, care indiferent de rezultatele alegerilor locale ar putea fi cerute de populatie sau de faptul ca electoratul sau migreaza spre alte zone?

C.G.Chiru: Este evident ca primarului Mazare nu-i pasas de activitateas fundatiei, nici de cetatenii care primesc sprijinul fundatiei, singurul lucru care-l sperie este numele fundatiei, adica Christian Gigi Chiru.

14. Ati primit o citaţie pentru a va prezenta la Poliţia Municipiului Constanţa. O veti face?

C.G.Chiru: Da, imediat dupa terminarea campaniei electorale ma voi pune la dispozitia organelor de ancheta pentru clarificarea situatiei.

15. Ce le transmiteti beneficiarilor acestor tichete valorice si farmaciilor partenere?

C.G.Chiru: Ii rog pe cetatenii Constantei sa nu se lase intimidati si sa valorifice un drept dobandit printr-o decizie a Consiliului Constantenilor  iar farmaciilor partenere le multumesc ca nu s-au lasat intimidate si respecta contractelor de parteneriat pentru acest proiect.

16. La final vreau sa atinge alte doua subiecte, cu care ati venit in aceasta campanie electorala:„Constanţa, capitală culturală europeană"!

C.G.Chiru: M-am inspirat din modelul altor orase europene si am exemplul Sibiului care a reusit sa atraga investitii de 150 de milioane de euro in 2007.

17. Ce va determinat sa infiintati „Asociaţia nemulţumiţilor de serviciile RADET"? Ce se va intampla cu aceasta Asociatie?

C.G.Chiru: Este rezultatul unei propuneri venite din partea constantenilor nemultumiti de serviciile RADET iar ea reprezinta o forma organizata de lupta impotriva hotiei din sistemul de furnizare a caldurii si apei calde catre locuitori. Formele de lupta vor cuprinde proteste, actiuni in instanta si plangeri penale impotriva celor care se fac vinovati de hotie sau gestiune frauduloasa sau management defectuos. Nu este normal ca un furnizator de utilitati care a acumulat datorii de 50 de milioane de euro si pierderi de 30 de milioane de euro sa sustina financiar activitatea unor asociatii si ONG.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • radu ana 06 Jun, 2012 15:33 toti au promis,le promit pensionarilor dar la tineret cine se gandeste?traim 3 persoane in 20 de metri fiica noastra avand 9 lun.am castigat apartament de la mazare hotie pe fata cere 17 mii de euro prima transa.nimeni nu ajuta tineretul,nimeni nu face nimic pentru tara asta .cand spun nimeni ma refer si la noi constanteni de rand doamne de ar invia ceausesc.
  • oly 01 Jun, 2012 09:49 pai bai "oarecare"...Chiru era primar? bravo lui ca da medicamente, macar nu isi bate joc de ei, oferindu-le un pui amarat sperand astfel ca o sa ii castige..le ofera ceva de care chiar au nevoie...Bravo Chiru! te votez!
  • oarecare 24 May, 2012 11:24 O intrebare oarecare. de ce domnul Chiru nu a oferit aceste tichete si in anii trecuti, cum a dat Mazare vestitele pungi cu mancare? De ce vine doar in campanie sa dea ceva batranilor? Inainte nevoiasii astia nu existau pentru el?