Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vezi ce averi au cei cinci poliţişti de frontieră trimişi în judecată pentru corupţie (Documente)

ro

15 May, 2012 00:00 4520 Marime text
declaratii-Gardadecoasta.jpg„Poliţistul bulgar M.S. a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă ceva în schimbul documentelor, moment în care ofiţerul DGA i-a înmânat suma de 70 de euro (...)"

Procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au finalizat cercetările în dosarul poliţiştilor de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă care ar fi permis, în schimbul unor sume de bani, intrarea/ieşirea în/din ţară a unor cetăţeni care nu îndeplineau condiţiile legale. Drept urmare, cauza penală a ajuns în instanţă, urmând ca magistraţii constănţeni să judece cinci poliţiştii sub aspectul săvârşirii unor infracţiunii de corupţie. Potrivit unor surse apropiate anchetei, cei cinci sunt: Cristian Penescu, Valentin Şoldan, Daniel Pascu, Gabriel Trandafir şi Cristian Ene. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă, în detaliu, propriile consemnări ale oamenilor legii în declaraţiile de avere aferente anului 2011.

declaratii-GrupuldeNaveMangalia.jpgCristian Penescu nu are, cel puţin potrivit declaraţiei de avere, terenuri, clădiri ori bunuri imobile. De asemenea, poliţistul de frontieră nu se poate lăuda cu venituri din cedarea locuinţei, din investiţii, din pensii, din activităţi agricole, din premii ori jocuri de noroc şi nici din alte surse. Fără bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică, ori obiecte care fac parte din patrimoniul cultural naţional ori universal, cu valoare însumată mai mare de 5.000 de euro, Cristian Penescu nu are nici conturi, depozite bancare, fonduri de investiţii, ori forme echivalente de economisire şi investire. În ceea ce priveşte datoriile, Penescu are două credite către BCR Mangalia, scadente în 2015, respectiv 2017, în valoare totală de 2.200 de euro şi 29.500 de lei. În rubrica destinată salariului, omul legii a consemnat suma de 27.000 de lei. Valentin Şoldan nu are terenuri, însă deţine două apartamente, în municipiul Mangalia, din 1998 şi 2007, în suprafaţă totală de 140 de metri pătraţi. Valentin Şoldan conduce un autoturism marca Volkswagen, fabricat în 2003, are datorie 33.000 de euro către BRD, bani luaţi în 2007, iar din salariu a câştigat suma de 29.543 de lei. Daniel Pascu nu are terenuri, posedă, din 2007, o jumătate dintr-un apartament în Mangalia, în suprafaţă de 50 de metri pătraţi şi conduce un Mercedes Smart. În privinţa datoriile, Pascu declară că în 2006 a contractat un credit bancar în valoare de 5.000 de euro. Cât priveşte salariul, poliţistul de frontieră spune că a câştigat anual suma de 28.000 de lei, în timp ce soţia, salariată a Spitalului Mangalia, a primit 9.500 de lei. Nici Gabriel Trandafir nu are, potrivit declaraţiei de avere, terenuri, clădiri, autoturisme, tractoare, maşini agricole, şalupe, iahturi ori alte mijloace de transport care sunt supuse înmatriculării, conform legii. De la Poliţia de Frontieră, Gabriel Trandafir a primit anual salariul de 28.000 de lei. Cristian Ene a consemnat în declaraţia sa de avere că deţine, din 2008, un garaj, în suprafaţă de 16 metri pătraţi, bun dobândit graţie unei donaţii, iar în ceea ce priveşte datoriile a menţionat un credit bancar, din 2007, în valoare de 40.000 de euro. Din salariu, poliţistul de frontieră Ene a primit 22.469 de lei, în timp ce soţia, salariată tot în Poliţia de Frontieră Constanţa, a câştigat 15.075 de lei.

70 de euro, accesul în Bulgaria

Organele de anchetă au mai informat că, în seara zilei de 26 iunie 2011, în jurul orelor 21.00, un ofiţer al Anticorupţiei - investigator autorizat în cauză - s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, pentru a ieşi din România cu destinaţia Bulgaria. „În urma controlului specific, agentul de poliţie de frontieră P.C. a constatat că investigatorul nu poseda procură specială pentru ieşirea din ţară din partea proprietarului autoturismului pe care îl conducea, iar autoturismul avea inspecţia tehnică periodică expirată. După constatarea făcută, agentul de poliţie de frontieră P.C. a înmânat documentele lucrătorului de poliţie de frontieră bulgar, făcându-i semn investigatorului DGA şi spunându-i să discute cu colegul său bulgar pentru rezolvarea situaţiei", conform Anticorupţiei. „Poliţistul bulgar M.S. a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă ceva în schimbul documentelor, moment în care ofiţerul DGA i-a înmânat suma de 70 de euro. După primirea banilor, M.S. i-a restituit documentele şi l-a lăsat să intre în Republica Bulgaria", se mai arăta într-o informare oficială.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • DINEL STAICU 15 May, 2012 13:16 Averile insirate in declaratii sunt minciuni,au vile,case ,masini in Vama Veche,Limanu,Mangalia,chiar daca nu sunt pe numele lor.Sunt trecute pe numele sotiei(care nu are servici si alte venituri)parintilor ,pensionari cu pensii mici si multe alte minciuni.Cand nu mai lucreaza in punct este grav pentru ei si umbla pe la toate usile cu spaga ca sa-i trimita inapoi in punct la Vama Veche.Sa se faca o cercetare mai amanuntita(daca se va vrea) si pe multii ii veti auzi vaicarindu-se