Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cioban din Crucea a făcut treaba IPJ în dosarul Luminiţei Magdalena Călin? (galerie foto)

ro

22 Mar, 2011 02:09 4085 Marime text
cap_1.jpg„Persoana în cauză a decedat în urmă cu aproximativ două, trei, luni, cel mai probabil din cauza frigului, apoi a fost sfâşiată de lighioane"

La aproape trei luni de la dispariţia lectorului universitar doctor Luminiţa Magdalena Călin, în vârstă de 37 de ani, din Bucureşti, un cioban a găsit un craniu uman pe un câmp aflat la o distanţă de nouă kilometri faţă de localitatea Stupina, locul unde femeia a fost văzută ultima dată în viaţă.

Medicii Serviciului Judeţean de Medicină Legală Constanţa au stabilit că respectivul craniu aparţinea unei femei de vârsta Luminiţei Magdalena Călin. Ajunşi la faţa locului, anchetatorii au mai găsit femur, o pereche de blugi şi o cizmă sfâşiată, aspecte ce conduc la o ipoteză şocantă: femeia moartă a fost sfâşiată de câini, iar părţi din trupul acesteia au fost împrăştiate pe câmp.

disparuta1.jpgReprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa spun că zona în care au fost găsite oasele a fost periată de căutători, în speranţa că vor descoperi şi restul corpului. Atât craniul, femurul, blugii cât şi gheata au fost găsite la nouă kilometri distanţă de locul unde a fost văzută ultima oară lectorul universitar doctor Luminiţa Magdalena Călin, la doi kilometri distanţă de şosea, în partea de Est a localităţii Crucea. „Persoana în cauză a decedat în urmă cu aproximativ două-trei luni, cel mai probabil din cauza frigului, apoi a fost sfâşiată de lighioane. Oasele au fost descoperite în apropierea unei derele. Localnicii din Crucea au spus că zona respectivă este greu accesibilă şi rar circulată", ne-au mai spus surse apropiate anchetatorilor. La rândul lor, angajaţii Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) Constanţa spun că oasele găsite au fost analizate de un medic specialist, însă vor fi trimise la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici", unde vor fi expertizate antrolopogic. Tot aici se va efectua şi examenul genetic în vederea stabilirii ADN-ului. De remarcat că, potrivit medicilor legişti, craniul descoperit nu prezenta urme de violenţă. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au anunţat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că „la data de 19 martie, ora 15.30, lucrătorii Postului de Poliţie Crucea au fost sesizaţi prin SNUAU 112 cu privire la faptul că, pe islazul localităţii a fost găsit un craniu".

Ce a făcut IPJ Constanţa?

„O echipă operativă deplasată la faţa locului în vederea efectuării cercetării a constatat că pe islazul de pe latura estică a localităţii Crucea, se află un craniu ce pare a fi uman, fără ţesut. Au fost efectuate căutări în apropierea locului în care a fost găsit craniul, fără a fi identificate alte fragmente osoase sau obiecte care să prezinte interes pentru cauză, căutările fiind sistate la lăsarea întunericului. În dimineaţa zilei de 20 martie căutările au fost reluate, în echipa de cercetare fiind inclus şi un conductor cu un câine specializat în căutarea cadavrelor din cadrul DGPMB, ocazie cu care, pe o suprafaţă de cca. 3 ha de teren agricol amplasat pe latura nord-estică, în extravilanul localităţii Crucea, au fost identificate fragmente de articole de îmbrăcăminte şi fragmente de materiale textile. De asemenea, în apropierea locurilor în care au fost găsite articolele textile menţionate au fost găsite şi fragmente de oase ce par a fi umane (sub 5% din componenţa corpului uman), prezentând urme de acţiune ale faunei necrofage. La faţa locului au fost identificate mai multe urme de animale, posibil sălbatice. Tot în ziua de 20 martie a.c. a fost examinat din punct de vedere medico-legal craniul găsit în ziua de 19.03.2011, ocazie cu care au fost stabilite următoarele concluzii provizorii: «craniul este de natură umană şi a aparţinut unei persoane de sex femeiesc, care după aspectul dentiţiei (completă) şi suturilor craniene avea o vârstă aparentă în jur de 35 ani, cu o abatere de +/- 5 ani şi a cărui detaşare de corp s-a putut produce ca urmare a fenomenului de degradare (putrefacţie)»", se mai arată în informarea Poliţiei Judeţului Constanţa. Craniul urmează a fi înaintat Institutului de Criminalistică pentru efectuarea unei reconstituiri faciale şi stabilirea profilului ADN. De remarcat că ieri cercetările în zonă au fost reluate, echipe de poliţişti şi jandarmi extinzând aria de căutare. Cercetările sunt continuate de poliţişti în vederea stabilirii cu certitudine a apartenenţei craniului, a fragmentelor osoase găsite şi a fragmentelor articolelor de îmbrăcăminte, precum şi pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor decesului.

Asemănările cazului „Luminiţa Magdalena Călin"

Pe data de 13 decembrie 2010, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a anunţat că poliţiştii din comuna Crucea au fost sesizaţi de Florin Vasile, în data de 11 decembrie 2010, ora 15.00, cu privire la faptul că sora sa Luminiţa-Magdalena Călin, de 37 de ani, din Bucureşti, a plecat în data de 10 decembrie, ora 21.00 de la domiciliul mamei sale din Constanţa şi nu a mai revenit până în prezent. Florin Vasile le-a mai spus oamenilor legii că în data de 11.12.2010, ora 07.00, a fost sesizat telefonic că autoturismul surorii sale se află pe un câmp la marginea satului Stupina, comuna Crucea, iar în urma verificărilor efectuate a reieşit că în data de 11.12.2010, ora 02.00, lectorul universitar doctor Luminiţa Magdalena Călin nu ar fi oprit la semnalul poliţiştilor în comuna Nicolae Bălcescu, aceştia pornind în urmărirea sa, iar la intrarea în sat Stupina, autoturismul a pătruns pe un teren arabil unde a rămas împotmolit, femeia reuşind să fugă.

Sancţiuni

Comisia de specialitate din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa reunită în urma sesizărilor a poliţistul Constantin Cristian Zbenghea, de la Nicolae Bălcescu, să fie pedepsit cu o mustrare scrisă pentru modul în care a gestionat situaţia Luminiţei Magdalena Călin. Reamintim că Zbenghea şi Ion Hazur, unul dintre paznicii localităţii Nicolae Bălcescu, au fost ultimii care au văzut-o în viaţă pe femeia dispărută. Deşi au fost organizate mai multe rânduri de căutări, poliţiştii constănţeni nu au găsit niciun indiciu care să-i conducă la locul în care s-ar fi putut afla lectorul universitar doctor Luminiţa Magdalena Călin.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Pagaubitu de la FMI 22 Mar, 2011 07:17 Numai in Rromania se da pedepse mici procurorilor, politistilor.... medicilor. Oare cit valoreaza viata unui ROMAN?