Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultate foarte bune ale procurorilor din Constanţa A fost inaugurat noul sediu al Parchetului (galerie foto)

ro

13 Feb, 2016 00:00 4323 Marime text
La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, din municipiul Constanţa, strada Mircea cel Bătrân numărul 108, s-a desfăşurat, ieri, analiza activităţii procurorilor din cadrul instituţiei pe anul 2015. Cu această ocazie, a avut loc şi festivitatea de inaugurare a noului sediu al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, după efectuarea reparaţiilor capitale ale clădirii.
 
La eveniment au fost prezenţi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Gigi Valentin Ştefan, procurorul general interimar, Bogdan Licu, reprezentanţi ai CSM, prefectul judeţului Constanţa, preşedinţii Curţii de Apel Constanţa, dar şi ai Tribunalului Constanţa, reprezentanţi ai ITM Medicină Legală.
 
„Ne aflăm iarăşi în noul nostru sediu. Nu am spus vechiul sediu, pentru că modificările pe care le-a suferit au fost majore şi cu greu cred că se poate recunoaşte ceva din fosta clădire. A fost un proces de lungă durată, care s-a întins pe o perioadă de şase ani. Au fost şi împrejurări mai puţin plăcute, însă le-am depăşit cu succes. Este un sediu modern, funcţional, care, pe lângă spaţiile de la parter destinate arhivei, mai cuprinde 70 de birouri, unde îşi desfăşoară activitatea procurorii, grefierii, specialiştii Antifraudă, avem o sală de luat masa, o cameră de recunoaştere din grup, avem şi un alt acces pe strada Decebal, astfel încât traficul să se poată desfăşura fluent“, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, Gigi Valentin Ştefan.
 
De acum, condiţiile pentru procurori sunt optime pentru ca aceştia să-şi desfăşoare activitatea.
 
„Procurorii stau singuri în birouri, îşi desfăşoară activitatea în condiţii optime, nu mai este necesar să se procedeze ca până acum, în fostul sediu, unde, atunci când se impunea desfăşurarea unor activităţi cu mai multe persoane, ceilalţi ocupanţi ai biroului trebuiau să se ridice şi, efectiv, timpul nu era folosit integral“, a adăugat Gigi Valentin Ştefan.
 
Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, cele mai eficiente unităţi din ţară
 
În urma analizei situaţiei statistice, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost cele mai eficiente unităţi din ţară pe anul 2015.
 
„Analizând situaţia statistică la nivelul Ministerului Public, am concluzionat că Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost cele mai eficiente unităţi din ţară în anul 2015, întocmind cele mai multe rechizitorii. Este vorba de 312 rechizitorii întocmite de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi 1.118 rechizitorii întocmite de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa. Este singura unitate din ţară care a depăşit cifra de 1.000 de rechizitorii. Pentru o reprezentare exactă a acestei cifre, depăşirea mediei naţionale la rechizitorii, la trimiterea în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a făcut cu 12%“, a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
„Rezultatele sunt bune şi foarte bune, atât din perspectiva volumului, cât şi a calităţii, a numărului de rechizitorii, a confirmării de către instanţă a muncii noastre. Sediul este modern şi ne permite desfăşurarea activităţii în condiţii foarte bune. Au fost şase ani grei. Colegii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa i-au depăşit cu succes. Rezultatele lor au fost foarte bune datorită mobilizării, determinării tuturor procurorilor, atât a celor cu funcţii de execuţie, cât şi a celor cu funcţie de conducere, care au reuşit să îi ajute pe colegi să depăşească acele momente în care condiţiile de lucru nu au fost comparabile cu cele de astăzi. Ne-am aliniat cerinţelor Codului de Procedură Penală şi Codului Penal, intrate în vigoare în 2014, şi, de aceea, cred că rezultatele, care sunt bune şi foarte bune, vor fi şi mai bune în anul 2016“, a punctat procurorul general din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Elena Grecu.
 
Cuvinte de laudă pentru procurorii constănţeni a avut şi procurorul Luminiţa Palade, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceasta a susţinut că indicatorii de calitate şi eficienţă sunt nemaipomenite.
 
„Rezultatele procurorilor au fost excepţionale! Vi le spun din exterior şi am văzut că, pe indicatorii de calitate şi de eficienţă, rezultatele procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa sunt nemaipomenite. Pasiunea procurorilor, calitatea şi eficienţa muncii lor sunt dublate de un spaţiu rezonabil, de condiţii rezonabile de desfăşurare a muncii lor. Suntem aici, în sală, trecut, prezent, într-o clădire pentru viitor“, a precizat Luminiţa Palade.

Un nou sediu şi la Mangalia

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, cel care a preluat interimatul la conducerea Parchetului General după demisia lui Tiberiu Niţu din funcţia de procuror general, a spus că în acest an va fi demarat şi la Mangalia un proiect pentru construcţia unui nou sediu.
 
„Rezultatele activităţii procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa le consider excepţionale. Gândiţi-vă că au lucrat în nişte condiţii absolut improprii până de curând. Am venit de mai multe ori să îi văd, să îi încurajez, să le spun că, într-un final, se vor muta în casă nouă. Iată că acest final fericit a venit la sfârşitul anului trecut. O clădire nouă, o clădire eficientă, o clădire adaptată muncii procurorilor, cerinţelor unei activităţi eficiente de urmărire penală. Nu a fost uşor! Din fericire, am avut şi fondurile necesare.
 
Pe raza judeţului vom demara, anul acesta, o investiţie la Mangalia, vrem să construim şi acolo un sediu nou. Proiectul este deja aprobat şi începem derularea acestuia. Noi, conducătorii Ministerului Public, cerem tot timpul de la procurori rezultate. Venind, anii trecuţi, la Constanţa, văzând ce rezultate au, impresionat fiind de rezultatele pe care le au, aveam şi un sentiment de jenă văzând în ce condiţii lucrau. Nu aţi vrea să ştiţi cum s-au chinuit aceşti oameni şi cum stăteau şi în ce condiţii, aproape inumane, şi-au desfăşurat activitatea la un moment dat. Îi felicit că au rezistat, că au avut optimism şi că au avut şi în aceste condiţii rezultate bune. Dacă în condiţii vitrege au obţinut rezultate foarte bune, de acum înainte, rezultatele vor fi şi mai bune!“, a declarat Bogdan Licu.

Activitatea Parchetului în anul 2015

2015 poate fi caracterizat ca un an de cercetare judiciară, un an în care toţi procurorii au aprofundat şi aplicat prevederile noilor coduri - penal şi de procedură penală.
 
Din punct de vedere al activităţii, se constată o scădere a numărului cauzelor de soluţionat, de la 5.372 în anul 2014, dintre care 763 la urmărire penală proprie, la 4.830, dintre care 616 la urmărire proprie şi 4.214 la supraveghere.
 
În ceea ce priveşte cauzele soluţionate, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, numărul acestora a crescut de la 2.232 la 2.264, procentul fiind de 1,43%.
 
La parchetele de pe lângă judecătorii s-au înregistrat în general creşteri, unităţile la care se observă diferenţe semnificative fiind Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, cu un plus de 1.532 de dosare, iar la polul opus, Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia, cu o scădere de 817 dosare, cauza în această din urmă situaţie reprezentând-o deficitul mare de procurori.
 
Ceea ce trebuie însă remarcat este concentrarea procurorilor pe creşterea eficienţei urmăririi penale.
 
Este al patrulea an consecutiv în care Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a înregistrat cel mai mare număr de rechizitorii din ţară - 312, pe aceeaşi poziţie situându-se şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, care a întocmit 1.118 rechizitorii.
 
Ceea ce conferă o mai mare valoare acestor cifre este faptul că, în comparaţie cu unităţile situate pe poziţia a doua, creşterea în cazul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa este de 25,30%, respectiv 20,6% în cazul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, iar faţă de media naţională, de 210%, respectiv 131,2%.
 
Procentul cel mai ridicat al numărului de rechizitorii din totalul cauzelor soluţionate se înregistrează ca de fiecare dată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa - 14%.

Activitatea de urmărire penală

În anul 2015, s-a înregistrat o scădere a numărului de cauze soluţionate la urmărire penală, de la 462 la 371, împrejurare determinată de modificările legislative intervenite prin noul Cod de Procedură Penală, care au diminuat categoria infracţiunilor pentru care procurorii au obligativitatea de a efectua urmărirea penală proprie. Remarcăm însă creşterea numărului total de rechizitorii, de la 83 la 96, indicator ce relevă, de asemenea, eficienţa sporită manifestată de procurori.
 
Trebuie avută însă în vedere şi complexitatea deosebită a unor cauze instrumentate, caracteristică ce decurge din modalitatea de săvârşire a infracţiunilor, persoana infractorilor, numărul mare de inculpaţi cercetaţi în aceeaşi cauză, mijloace folosite pentru administrarea probelor.

Activitatea de supraveghere a urmăririi penale

În anul 2015, activitatea de supraveghere a cercetărilor penale a fost realizată de şapte procurori şi de procurorul-şef al secţiei de urmărire penală. Această situaţie a impus repartizarea şi către ceilalţi procurori a unor unităţi de poliţie sau lucrători, în vederea coordonării activităţii acestora.
 
Din totalul cauzelor penale înregistrate atât la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cât şi la parchetele de pe lângă judecătorii, urmărirea penală s-a finalizat într-un număr de 26.393 de cauze, faţă de 25.392 de cauze în anul 2014, înregistrându-se o creştere de 1.001 cauze, corespunzătoare unui procent de 4%. Creşteri semnificative au fost înregistrate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu 111 cauze, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, cu 1.418 dosare, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârşova - 202 dosare, singura unitate unde s-a constatat o scădere fiind Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia - 804 dosare.

Instrumentarea cauzelor având ca obiect infracţiuni de corupţie

În cadrul activităţii de urmărire penală proprie, s-a urmărit specializarea procurorilor în instrumentarea dosarelor având ca obiect infracţiuni de corupţie, infracţiuni asimilate celor de corupţie şi infracţiuni săvârşite în legătură cu cele de corupţie incriminate atât de Codul Penal, cât şi de Legea nr. 78/2000.
 
În anul 2015, au fost soluţionate 66 de dosare, dintre care în 14 cauze au fost întocmite rechizitorii şi într-o cauză a fost încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei, spre deosebire de anul 2014, când s-au înregistrat 74 de dosare, cu zece rechizitorii. Şi în această materie, activitatea probatorie desfăşurată de procurori a fost, în unele situaţii, extrem de complexă, având în vedere specificul infracţiunilor cercetate.
 
Soluţiile dispuse în dosarele în care au fost instrumentate fapte de corupţie au fost înaintate la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în conformitate cu Ordinul nr. 213/2014, modificat şi completat prin Ordinul nr. 52/2015 pentru monitorizarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a modului în care este implementată strategia la nivelul fiecărui parchet de pe lângă tribunal.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetatean 17 Feb, 2016 15:55 Domnii procurori de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta s-au intors in vechiul sediu care a fost modernizat . Noul sediu arata foarte bine dar nici in stadiul vechi nu arata mai rau decat multe scoli din Romania in care invata copii contribuabililor. Oricum , conform articolului dumneavoastra reiese faptul ca Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta se situeaza pe primele locuri din tara privind activitatea. Eu V.P. sunt petent in Dosarul penal 2044/P/2009 al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta. Cauza penala este - abuzul in serviciu al unul functionar public - Director adjunct al Casei de Pensii Constanta- DA, ati citit bine ,dosarul este din 2009 adica de 6 ani ( o cauza atat de simpla s-a cercetatat mai mult decat dosarul Elodia ) In acest dosar domnii procurori "au muncit neincetat" timp de 6 ani si au dat 8 OPT solutii- DECI 8 solutii intr-un dosar - INTERESANT este faptul ca toate au fost ANULATE si inca nu s-a hotarat daca exista fapta iar in curand aceasta se va prescrie. Dar nu coonteaza ca se prescrie o fapta de abuz in serviciu atat timp cat domnii procurori au activitate de tip " Doi incarca, trei descarca" si ies pe primele locuri la intocmiri de documente. Scurt istoric al rezolutiilor si ordonantelor date de domnii procurori in acest dosar: - Procuror sef L. B. - Rezolutie 2044/P/2009 din 16.03.2011 CLASARE- nu exista fapta ( cercetari 3 ani)- Refuza sa ia in consideratie ca proba in dosar S.C. 449/2009 incalcand prevederile Art. 100 si 306 NCPP .Am depus contestatie - Prim procuror V. S. - Rezolutie 373/II/2/2012 din 13.05.2012 CLASARE - nu exista fapta . Refuza sa ia in consideratie ca proba in dosar S.C. 449/2009 ,incalcand prevederile Art. 100 si 306 NCPP. Am depus contestatie INSTANTA prin Sentinta Penala 953/ 16.08.2012 ramasa definitivaJudecatoria Constanta, ANULEAZA rezolutiile de mai sus si dispune reluarea cercetarilor. -Procuror B. V. - Rezolutie 2044/P/2009 din 24.10.2013 Neinceperea urmaririi penale fata de Directorul adj al Casei de Pensii Constanta. Refuza sa ia in consideratie S.C. 449/2009, incalcand prevederile Art. 100 si 306 NCPP - Am depus contestatie - Prim procuror adjunct M. M. - Rezolutie 1031/II/2/2013 tot Neinceperea urmaririi penale . Refuza sa ia in consideratie S.C. 449/2009 incalcand prevederile Art. 100 si 306 NCPP - Am depus contestatie INSTANTA prin Sentinta Penala 368/ 17.04.2014 Judecatoria Constanta ramasa definitiva ANULEAZA rezolutiile de mai sus si dispune INCEPE