Parchetele de pe lângă Tribunalul Tulcea și Curtea de Apel Constanța, chemate în judecată în două litigii de muncă. Ce solicită angajații
Parchetele de pe lângă Tribunalul Tulcea și Curtea de Apel Constanța, chemate în judecată în două litigii
15 Jun, 2025 14:22
ZIUA de Constanta
628
Marime text



Două litigii de muncă au ajuns în atenția Curții de Apel Constanța, după ce Tribunalul Tulcea a respins acțiunile deschise în instanță împotriva Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea și a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Vorbim despre două dosare, ambele înregistrate pe Secţia civilă de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Tulcea, la data de 17.06.2024, având ca materie litigii de muncă și ca obiect calculul drepturilor salariale:
- Potrivit portalului instanțelor de judecată, în dosarul cu indicativul 727/88/2024, cinci angajați, respectiv Vasiliev Iuliana, Prică Eugenia, Cononov Cătălin, Lupu Simona Mihaela, Bohacioc Nicoleta Adriana, care solicită drepturi salariale din partea instituțiilor menționate anterior.
Prin cererea adresată Tribunalului Tulcea, la data de 17 iunie 2024, reclamanţii au chemat în judecată pe pârâţii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâților la:
a)majorarea cu 5% a cuantumului brut al salariilor de bază / indemnizațiilor de încadrare brute lunare față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, începând cu data de 01.01.2024 și în continuare, pentru viitor, astfel cum este prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene;
b)plata diferenței rezultate ca urmare a majorării cu 5% a cuantumului brut al salariilor de baza / indemnizațiilor de încadrare brute lunare față nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 și salariile de bază/indemnizațiile de încadrare brute lunare efectiv plătite pentru fiecare lună, începând cu data de 01.01.2024 și în continuare;
c)actualizarea sumelor stabilite mai sus cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică și prin aplicarea dobânzii legale penalizatoare pentru executarea cu întârziere a acestor obligații de plată privind diferențele de drepturi salariale, calculate începând cu data scadenței plății sumelor ce ar fi trebuit să fie achitate reclamanților până la plata efectivă a sumelor cuvenite solicitate anterior.
În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că au calitatea de personal auxiliar de specialitate și conex în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, făcând astfel parte din familia ocupațională de funcții bugetare Justiție.
În tot cuprinsul perioadei pentru care solicită acordarea drepturilor de mai sus, salarizarea s-a raportat la dispozițiile legale corespunzătoare nivelului de salarizare al salariului de bază/indemnizației de încadrare brute lunare pentru personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.
S-a arătat de către reclamanţi că potrivit dispozițiilor art. 1 alin. 1 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene - "Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023".
De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 1 alin. 7 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 - alineat introdus prin OUG nr. 127 din 28 decembrie 2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri bugetare - "(7) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru personalul care a beneficiat de majorarea salariilor de bază prin aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2023 privind consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor, exercitarea controlului financiar de specialitate al statului, pentru unele reglementări specifice, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, respectiv aplicarea Legii nr. 371/2023 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății, precum și pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2023"
Prin actele (deciziile) administrative de salarizare emise în anul 2023 de către toți angajatorii din sistemul de justiție, drepturile salariate pentru tot personalul auxiliar de specialitate dreptul au fost calculate prin raportare la VRS 605.225, fără a fi afectate de plafonarea prevăzută de art. 38 alin. 6 din Legea 153/2017, strict cu privire la VRS 605,225.
Au solicitat reclamanții a se avea în vedere faptul că drepturile salariate calculate cu luarea în considerare a VRS de 605,225 lei, respectiv cuantumul brut al salariilor de bază / indemnizațiilor de încadrare sunt aferente lunii decembrie 2017 și acordate începând cu data de 01.01.2018, în fapt, nefiind acordată nicio majorare salariată.
Drepturile salariale ale reclamanţilor au rămas la același nivel și ulterior emiterii deciziilor administrative de salarizare, deci nu a avut loc nicio majorare salariată, în fapt, a avut loc o punere în executare a unor hotărâri judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect drepturile salariale calculate greșit ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a legilor anterioare succesive de salarizare.
Astfel, au susținut reclamanții că în cursul anului 2023 nu au beneficiat de nicio majorare a cuantumului brut al salariului de bază / a indemnizației de încadrare urmare a actelor administrative emise de către ordonatorul secundar de credite.
Au apreciat reclamanţii că nu sunt aplicabile dispozițiile art.l alin. 7 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 astfel cum a fost acesta introdus prin OUG nr. 127 din 28 decembrie 2023.La momentul promovării cererii de chemare în judecată, nu beneficiau de majorarea cu 5% a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare lunare față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, spre deosebire de alți angajați care sunt plătiți din fonduri publice, motiv pentru care au înțeles să solicite acest drept pe cale judecătorească.
În opinia reclamanţilor, faţă de dispozițiile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 Statul român a instituit o discriminare directă față de categoria lor profesională, în raport de toate celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar cărora le-au fost aplicate prevederile și implicit majorate salariile.
Și Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat în acest sens prin hotărârea din data de 3 iunie 2021 în cauza C-624/19, principiul plății egale pentru muncă egală sau de valoare egală se aplică atunci când este îndeplinit criteriul sursei unice, indiferent dacă lucrătorii care efectuează aceeași muncă sau muncă de aceeași valoare efectuează munca în unități diferite.
În ceea ce privește acordarea dobânzilor legale și reactualizarea sumelor în discuție, reclamanţii au arătat că în caz de plată cu întârziere, creditorul are dreptul la despăgubiri pentru prejudiciile pe care le-a suferit ca urmare a executării cu întârziere a obligației.
La data de 14.04.2025, Tribunalul Tulcea a respins acțiunea ca nefondată.
MINUTA
Soluția pe scurt: Respinge excepţia de neconstituţionalitate, invocată de reclamanţi, ca inadmisibilă. Respinge acţiunea ca nefondată. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate şi cu apel în 10 de zile de la comunicare ce se va depune la Tribunalul Tulcea, în ceea ce priveşte acţiunea principală. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei la data de 14.04.2025.
Document: Hotarâre 536/2025 14.04.2025
- În cel de-al doilea dosar, respectiv 729/88/2024, alte două angajate, respectiv Năstase Ştefania Veronica și Nesim Aurora solicită drepturi salariale din partea celor două instituții.
Prin cererea adresată Tribunalului Tulcea la data de 17 iunie 2024, reclamantele au chemat în judecată pe pârâţii Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâților la:
a)majorarea cu 5% a cuantumului brut al salariilor de bază / indemnizațiilor de încadrare brute lunare față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, începând cu data de 01.01.2024 și în continuare, pentru viitor, astfel cum este prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene;
b)plata diferenței rezultate ca urmare a majorării cu 5% a cuantumului brut al salariilor de baza / indemnizațiilor de încadrare brute lunare față nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 și salariile de bază/indemnizațiile de încadrare brute lunare efectiv plătite pentru fiecare lună, începând cu data de 01.01.2024 și în continuare;
c)actualizarea sumelor stabilite mai sus cu indicele de inflație stabilit de Institutul Național de Statistică și prin aplicarea dobânzii legale penalizatoare pentru executarea cu întârziere a acestor obligații de plată privind diferențele de drepturi salariale, calculate începând cu data scadenței plății sumelor ce ar fi trebuit să fie achitate reclamanților până la plata efectivă a sumelor cuvenite solicitate anterior.
În motivarea cererii, reclamantele au arătat că au calitatea de personal auxiliar de specialitate și conex în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, făcând astfel parte din familia ocupațională de funcții bugetare Justiție.
În tot cuprinsul perioadei pentru care solicită acordarea drepturilor de mai sus, salarizarea s-a raportat la dispozițiile legale corespunzătoare nivelului de salarizare al salariului de bază/indemnizației de încadrare brute lunare pentru personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul instanțelor judecătorești și a parchetelor de pe lângă acestea.
S-a arătat de către reclamante că potrivit dispozițiilor art. 1 alin. 1 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene - "Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcție/salariilor de funcție/indemnizațiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice potrivit prevederilor legale în vigoare se majorează cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023".
De asemenea, potrivit dispozițiilor art. 1 alin. 7 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 - alineat introdus prin OUG nr. 127 din 28 decembrie 2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri bugetare - "(7) Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru personalul care a beneficiat de majorarea salariilor de bază prin aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 81/2023 privind consolidarea capacității instituționale a Ministerului Finanțelor, exercitarea controlului financiar de specialitate al statului, pentru unele reglementări specifice, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, respectiv aplicarea Legii nr. 371/2023 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative cu impact în domeniul sănătății, precum și pentru personalul din sistemul de justiție pentru care în cursul anului 2023, prin acte administrative ale ordonatorilor de credite, au fost stabilite majorări ale salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare, în anul 2024, începând cu data de 1 ianuarie, nivelul salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare se menține la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2023".
Prin actele (deciziile) administrative de salarizare emise în anul 2023 de către toți angajatorii din sistemul de. justiție, drepturile salariate pentru tot personalul auxiliar de specialitate dreptul au fost calculate prin raportare la VRS 605.225, fără a fi afectate de plafonarea prevăzută de art. 38 alin. 6 din Legea 153/2017, strict cu privire la VRS 605,225.
Au solicitat reclamantele a se avea în vedere faptul că drepturile salariate calculate cu luarea în considerare a VRS de 605,225 lei, respectiv cuantumul brut al salariilor de bază / indemnizațiilor de încadrare sunt aferente lunii decembrie 2017 și acordate începând cu data de 01.01.2018, în fapt, nefiind acordată nicio majorare salariată.
Drepturile salariale ale reclamantelor au rămas la același nivel și ulterior emiterii deciziilor administrative de salarizare, deci nu a avut loc nicio majorare salariată, în fapt, a avut loc o punere în executare a unor hotărâri judecătorești definitive prin care au fost recunoscute și recalculate corect drepturile salariale calculate greșit ca urmare a neaplicării sau aplicării neunitare a legilor anterioare succesive de salarizare.
Astfel, au susținut reclamantele că în cursul anului 2023 nu au beneficiat de nicio majorare a cuantumului brut al salariului de bază / a indemnizației de încadrare urmare a actelor administrative emise de către ordonatorul secundar de credite.
Au apreciat reclamantele că nu sunt aplicabile dispozițiile art.l alin. 7 din OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023 astfel cum a fost acesta introdus prin OUG nr. 127 din 28 decembrie 2023.La momentul promovării cererii de chemare în judecată, nu beneficiau de majorarea cu 5% a cuantumului brut al salariilor de bază/indemnizațiilor de încadrare lunare față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, spre deosebire de alți angajați care sunt plătiți din fonduri publice, motiv pentru care au înțeles să solicite acest drept pe cale judecătorească.
În opinia reclamantelor, faţă de dispozițiile art. 6 alin. (1) din Legea nr. 153/2017 Statul român a instituit o discriminare directă față de categoria lor profesională, în raport de toate celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar cărora le-au fost aplicate prevederile și implicit majorate salariile.
Și Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat în acest sens prin hotărârea din data de 3 iunie 2021 în cauza C-624/19, principiul plății egale pentru muncă egală sau de valoare egală se aplică atunci când este îndeplinit criteriul sursei unice, indiferent dacă lucrătorii care efectuează aceeași muncă sau muncă de aceeași valoare efectuează munca în unități diferite.
În ceea ce privește acordarea dobânzilor legale și reactualizarea sumelor în discuție, reclamantele au arătat că în caz de plată cu întârziere, creditorul are dreptul la despăgubiri pentru prejudiciile pe care le-a suferit ca urmare a executării cu întârziere a obligației.
La data de 14.04.2025, Tribunalul Tulcea a respins acțiunea ca nefondată.
MINUTA
Soluția pe scurt: Respinge excepţia de neconstituţionalitate, invocată de reclamanţi, ca inadmisibilă. Respinge acţiunea ca nefondată. Cu recurs în 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte excepţia de neconstituţionalitate şi cu apel în 10 de zile de la comunicare ce se va depune la Tribunalul Tulcea, în ceea ce priveşte acţiunea principală. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei la data de 14.04.2025.
Document: Hotarâre 537/2025 14.04.2025
În ambele dosare, toți reclamanții au formulat contestații, iar potrivit procedurilor, Curtea de Apel Constanța va lua o decizie definitivă în privința sorții celor două procese. Dosarele au fost înregistrate pe rolul Secției I Civile la data de 12.06.2025. Deocamdată, nu a fost stabilit niciun termen de judecată.
Surse de documentare: Portalul Instanțelor de Judecată și Rejust.ro
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Citește și:
Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă în cazul procurorului Nicolae Valerian Cuzi, suspectat că ar fi încercat mușamalizarea unui viol asupra unei fete minore
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii