Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rachieru a adus RADET-ul in pragul falimentului

ro

21 Feb, 2005 00:00 1217 Marime text

Somatie pentru datorii catre buget de 80,4 miliarde de lei

RADET Constanta a primit o somatie de poprire din partea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, pentru o datorie de 80,4 miliarde de lei catre bugetul de stat * Datoria dezvaluie calitatea managementului lui Ilie Rachieru si, totodata, intemeiaza suficient cererea de demitere a acestuia formulata de sindicatul lui Bucur * Falimentul bate la usile RADET-ului, iar antecedentele acestei stari de fapt se regasesc in "afacerea surubelnita", prin care regia a achizitionat la preturi de aproape o suta de ori mai mari tot felul de scule de la o firma privilegiata * Pentru a acoperi neregulile, Rachieru a instituit o veritabila politica de terorizare a angajatilor, care au fost nauciti si frustrati de eterna organizare si reorganizare promovata de acesta * Pentru Iuliana Constantinescu, o persoana cu un nume predestinat, a fost creat un nou departament, chiar daca aceasta nu participase la concursul de angajare #

Conducerea RADET Constanta nu este tocmai straina de "afacerea surubelnita" care a functionat cu un real succes si in cadrul institutiilor aflate in subordinea Ministerului Transporturilor, in perioada guvernarii anterioare. Sub umbrela unor contracte corecte incheiate cu furnizori fara traditie pe piata de profil, regia a cumparat dupa anul 2000 surubelnite si alte scule la preturi de cel putin zece ori mai mari decat cele practicate in magazine. Intreaga miscare a generat o diminuare a veniturilor regiei si stoparea programelor de investitii, aceasta fiind singura modalitate de escamotare a situatiei reale. Inlocuind programele sustinute de renovare a retelelor de distributie din municipiul Constanta cu actiuni banale de peticire a conductelor, conducerea regiei a salvat aparentele, facand ca pe hartie lucrurile sa para in regula. Mai mult, prin aceasta miscare Consiliul Local, care este proprietarul regiei, si-a putut sustine in fata opiniei publice ideea ca RADET a inceput sa functioneze profesional, ca situatia financiara a regiei este una buna si multe alte nazbatii. In realitate, situatia regiei este una dezastruoasa. Ca dovada, RADET figureaza in evidenta Directiei Generale a Finantelor Publice cu o datorie de 80,4 miliarde de lei catre bugetul de stat, fapt care ar putea conduce in viitorul apropiat la executarea silita. Pe adresa regiei a fost emisa o somatie de poprire. Intransigenta manifestata de ministrul Ionut Popescu va lovi si RADET-ul, mai ales ca in acordul cu FMI se stipuleaza adoptarea unor masuri aspre pentru cresterea gradului de colectare a datoriilor catre buget. Iar aceasta atitudine ar putea aduce in atentia opiniei publice tocmai aranjamentele de culise care au condus la falimentarea regiei de catre directorii care s-au perindat la conducerea acesteia in ultimii 4 ani. De altfel, jocurile murdare pe care ZIUA de Constanta le va prezenta pe larg in numerele viitoare justifica atmosfera de teroare initiata de sefii de servicii din cadrul RADET, de cand Ilie Rachieru a fost adus la Constanta, curios, cu trenul.

Istoria picaturii chinezesti

Pentru a acoperi neregulile din "afacerea surubelnita", directorul Rachieru a adoptat, inca de la numirea sa pe functie, o modalitate ilegala de desemnare a sefilor din posturile cheie ale regiei. Desi in paralel au avut loc si concursuri pentru ocuparea unor functii de executie, functiile de conducere au fost acordate pe spranceana, adica fara concurs, unor apropiati ai lui Rachieru sau a stabilor din administratia publica locala. Rachieru si-a adus cu sine patru oameni din Mehedinti, pe care i-a plantat in functii de conducere, iar ceilalti factori au desemnat, la randul lor, persoane din anturajul lor. Serviciul financiar - contabil, punctul fierbinte in care se dezvaluiau vulnerabilitatile din "afacerea surubelnita", a fost fractionat din motive transparente. Prin aceasta operatiune, a aparut un serviciu financiar de sine statator, in fruntea caruia a fost numita fara concurs Iuliana Constantinescu. Aceasta a demarat o actiune sistematica de hartuire a subordonatilor, aplicand fara scrupule comandamentele politicii "divide et impera". Aproape simultan, a fost schimbat si directorul economic, cel vechi dand semne de jena atunci cand semna facturile din "afacerea surubelnita". Anul 2004 a fost un veritabil cosmar pentru toti angajatii regiei, dupa ce acestia au fost antrenati in scandalurile aparent gratuite starnite de sefii numiti fara concurs. Doua treimi din angajati au solicitat si au beneficiat de concedii medicale in anul 2004, iar alte 79 de persoane si-au dat demisiile sau au formulat cereri de pensionare anticipata, pentru a scapa de stress-ul lui Rachieru, chiar cu pretul renuntarii la eventualele salarii compensatorii prevazute in contractul colectiv de munca. Decimarea sanatatii salariatilor nu s-a oprit aici. In momentul in care suindicatul lui Bucur a iesit la rampa cerand demisia lui Rachieru, stabii regiei au scos la bataie alte doua sindicate galbene si nereprezentative, pentru a atenua si bagateliza in ochii opiniei publice efectul miscarii de protest. Mai mult, lui Bucur i s-a inscenat o poveste de adormit tancii cu traficul de tigari. Nici macar acesta nu intelegea de unde atata incrancenare. Ei bine, toate aceste miscari sunt generate de acoperirea "afacerii surubelnita", pe care ZIUA de Constanta o va prezenta pe larg in numerele viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii