Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţia Rutieră Constanţa dezvăluie o serie de trucuri de-ale vecinilor Bulgarii anulează asigurările obligatorii fără a-i anunţa pe şoferii români

ro

24 Jan, 2012 00:00 2798 Marime text
masini-controlpolitiarutiera.jpgFacem precizarea că cetăţenii bulgari nu sunt obligaţi să îi informeze pe clienţii români că au anunţat înstrăinarea maşinii şi au cerut anularea asigurării

Potrivit datelor oficiale aflate în posesia Serviciului Rutier Constanţa, în judeţul nostru există aproape 3.500 de automobile înmatriculate în alte state, însă aparţin şi sunt utilizate de cetăţeni care locuiesc în Constanţa. Mare parte din aceste maşini, 90% mai exact, sunt înmatriculate în Bulgaria. Doar în această luni, oamenii legii au înregistrat în baza de date 230 de automobile cu numere străine de înmatriculare. Dat fiind numărul ridicat al maşinilor înmatriculate la vecinii bulgari, oamenii legii ţin să le atragă atenţia constănţenilor că riscă să se trezească fără asigurare obligatorie, iar în acest fel să achite în totalitate daunele provocate în cazul unui accident rutier, chiar dacă iniţial s-a achitat suma necesară.

Lucrătorii Serviciului Rutier de la malul mării continuă înregistrarea automobilelor înmatriculate în alte state utilizate de cetăţeni ai judeţului Constanţa, iar de la începutul acestui an, oamenii legii au procesat datele a altor 230 de maşini. Dată fiind amploarea maşinilor înmatriculate în Bulgaria, poliţiştii de la Rutiera Constanţa spun că utilizatorii automobilelor „botezate" la vecini riscă să achite în totalitate daunele provocate în cazul unui accident rutier, chiar dacă iniţial s-a achitat suma necesară asigurării obligatorii. Un altfel de coşmar ar putea începe chiar din momentul în care cetăţeanul bulgar a înmatriculat o maşină pe care a vândut-o unui cetăţean român. Odată ce noul proprietar a părăsit teritoriul ţării vecine, în urma sa, afaceristul bulgar are posibilitatea de a merge la societatea de asigurări unde să declare înstrăinarea automobilului. Pe cale de consecinţă, asigurătorul anulează unilateral asigurarea, fără ca cetăţeanul român să aibă habar de „manevră". Puţini ştiu că acesta din urmă trebuie să se prezinte personal la societatea de asigurări şi să anunţe preluarea maşinii de la cetăţeanul bulgar, ocazie cu care va fi taxat potrivit legislaţiei din România.

Ce faci în caz de accident

masini-sediuPolitiarutiera.jpgÎn cazul producerii unui accident rutier uşor cauzat de utilizatorul autoturismului înmatriculat în Bulgaria, acesta îi înmânează asigurarea victimei, care urmează paşii necesari despăgubirii. În cazul în care asigurarea este anulată, Biroul Asigurătorilor de Automobile va suporta cheltuielile necesare, urmând ca apoi să se îndrepte, pe cale civilă, împotriva celui vinovat. Pentru o mai multă linişte, cei care au în folosinţă o maşină înmatriculată în Bulgaria pot verifica dacă le-au fost anulate asigurările obligatorii, însă există şi o parte neplăcută, din punct de vedere economic. În momentul în care societatea de asigurări primeşte cererea cetăţeanului român, aceasta ar putea anula din propria iniţiativă asigurarea, dacă solicitarea se face la finele termenului legal de cinci zile de la data intrării în posesie. Facem precizarea că cetăţenii bulgari nu sunt obligaţi să îi informeze pe clienţii români că au anunţat înstrăinarea maşinii şi au cerut anularea asigurării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii