Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţia din Constanţa, promovată intens Iată cine a jucat rolul negativ în toate „piesele" din 2012

ro

13 Jan, 2013 22:36 2241 Marime text
Poliţiştii despre care se spune că au dat publicaţiilor centrale pozele cu fostul şef al Serviciului de Intervenţii Rapide ar fi încasat între 50 şi 80 de milioane de lei vechi

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a trecut, în 2012, prin mai multe situaţii neplăcute. Instituţia s-a aflat, în repetate rânduri, pe prima pagină a ziarelor tocmai din cauza acţiunilor celor care ar fi trebuit să-i facă cinste. În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă o scurtă trecere în revistă a celor mai mediatizate dosare în care poliţiştii de la malul mării au ieşit în evidenţă prin intermediul unor fapte, aparent, condamnabile.

Astfel, la data de 2 aprilie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a dosarului cunoscut generic „Portul", în care apar 39 de inculpaţi. Aceştia sunt bănuiţi că fac parte dintr-un grup infracţional care controla activităţile de import-export din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamală a mărfurilor, indiferent dacă erau introduse licit sau ilicit. Printre cei deferiţi justiţiei s-a aflat şi un om al legii, respectiv Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant adjunct al Grupului de nave Constanţa, în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. La data de 21 martie 2012, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a şapte agenţi de poliţie (cinci de la Serviciul Poliţiei Transporturi Maritime Constanţa, unul de la Garda de Coastă - Grupul de Nave Constanţa şi altul de la Secţia 5 de Poliţie). Agenţii au fost suspectaţi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi infracţiuni de corupţie. Organele de anchetă spun că din cercetări a rezultat existenţa unui grup de 38 de persoane, majoritatea cu antecedente penale, care în schimbul unor sume de bani beneficiau de sprijinul, protecţia şi informaţiile furnizate de poliţişti şi de agenţi ai unor firme de pază, pentru a sustrage zilnic fier vechi, cereale, îngrăşăminte chimice şi combustibil din vagoanele CFR şi de pe platforma industrială a Portului Constanţa. De altfel, cu o zi înainte, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat în cauză 15 percheziţii domiciliare, incluzând şi sediile Serviciului Poliţie Transporturi Maritime şi al Grupului de Nave Constanţa din cadrul Gărzii de Coastă.

La data de 16 iunie 2012, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciu Teritorial Constanţa au anunţat efectuarea cercetărilor penale faţă de Ionuţ Adrian Priboianu, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă. La data de 10 iulie 2012, DNA a dispus trimiterea în judecată a lui Priboianu, dar şi a lui Adrian Năstase, tot ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa - Serviciul de Investigare a Fraudelor. În noiembrie 2012, într-un ziar central, fostul şef al Serviciului de Intervenţii Rapide Constanţa, comisar-şef de poliţie ing. Emanoil Moraru, a apărut dezbrăcat, cu o perucă pe cap şi cu o armă în mână. Pozele în cauză nu doar că au făcut înconjurul ţării, dar au apărut şi în tabloidul britanic Daily Mail. Referitor la acest subiect, comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa a dispus efectuarea de verificări pentru a stabili contextul realizării fotografiilor şi veridicitatea acestora. Totodată, urmează a se stabili identitatea persoanei care a pus la dispoziţie fotografiile fără consimţământul protagoniştilor, urmând ca la finalizarea anchetei să fie dispuse măsuri legale în consecinţă. Ulterior, s-a stabilit că pozele au fost făcute de Ion Cristian Neculae. Acesta a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru luni de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Neculae a încetat raporturile de serviciu cu IPJ Constanţa la data de 12 noiembrie 2012. Poliţiştii despre care se spune că au dat pozele publicaţiilor centrale ar fi încasat între 50 şi 80 de milioane de lei vechi. La data de 23 decembrie 2012, tot procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au mediatizat cauza în care Dan Drumuşelu, agent-şef de poliţie în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, era cercetat pentru luare de mită şi şantaj. În aceeaşi zi, poliţistul a primit mandat de arestare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii