Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mii de hectare de recolte compromise

ro

30 May, 2002 00:00 1088 Marime text

Seceta excesiva a distrus complet graul

Jumatate din suprafata agricola insamantata a judetului Constanta a fost afectata de seceta, inghet si, in ultima perioada, chiar de lacustele marocane * Mare parte a efectelor dezastruoase ale secetei sunt cauzate si de distrugerea sistemului de irigatii din judet * Pentru judetul Constanta acesta este cel de-al treilea an de seceta cumplita * Se preconizeaza deja o explozie a preturilor la paine si la grau

Peste 180 de mii de hectare de teren agricol sunt afectate de seceta excesiva din acest an. Inginerul Gheorghe Dobritoiu, seful Sectorului culturi de camp, din cadrul Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara a judetului Constanta, ne-a declarat ca intreaga suprafata de cereale paioase risca sa fie compromisa. Au fost afectate de seceta excesiva aproape 140 de mii de hectare de grau, peste 22 de mii de hectare de orz, 16 mii de hectare de orzoaica de toamna si opt mii de hectare de orzoaica de primavara. Dobritoiu a mai afirmat ca judetul Constanta se confrunta cu aceasta situatie de trei ani. Efectiv nu exista localitate a judetului Constanta unde sa nu existe culturi compromise, daca nu din cauza secetei, cel putin din cauza inghetului. Astfel, anul acesta cele mai lovite de calamitatile naturale sunt asezarile din zona centrala, cea de nord si nord-est. In cazul in care nu vor cadea precipitatii abundente in urmatoarele cateva zile, intreaga suprafata de culturi, acolo unde nu exista sisteme de irigatii, ar putea sa fie compromisa. Dobritoiu a mai afirmat ca valoarea totala la care sunt estimate pagubele este mai mare decat a celor produse tot de seceta in anul precedent, fara a putea preciza macar estimativ la cat se ridica acestea.

Painea va ajunge hrana de lux

Surse credibile ne-au declarat ca acestea depasesc cu mult 20 de miliarde de lei. Aceasta situatie se datoreaza in mare parte si starii in care se gasesc sistemele de irigatii din judet, multe dintre acestea fiind nefunctionale ca urmare a jafului sistematic la care au fost supuse acestea. In afara de seceta, taranii se mai confrunta cu inca o problema. Zilele trecute, mai mult de 250 de hectare de culturi din judetul Constanta au fost invadate de asa-numitele lacuste marocane. Potrivit declaratiei lui Toma Sarbu, directorul Directiei Judetene Fitosanitare Constanta, acestea au atacat in special ogoarele cultivate cu rapita, coriandru, ovaz si porumb. Lacustele rod in calea lor absolut tot ce este verde, aducand efectiv plantele pana la defoliere. Sarbu ne-a mai spus ca lacustele au distrus mari suprafete de culturi in special pe raza localitatilor Baneasa si Dobromir, insectele dezvoltandu-se pe locul unde au fost descoperite. Acestea pot fi distruse destul de greu, pentru ca isi depun ouale toate odata, dar se dezvolta esalonat. Pentru starpirea lor sunt necesare mai multe raiduri de stropire cu substante speciale. Sarbu a mai afirmat ca invazia de anul acesta este una deosebit de agresiva, o alta de asemenea amploare fiind inregistrata acum zece ani. Lacustele marocane au aparut in numar asa de mare in zona respectiva ca o consecinta a neefectuarii lucrarilor agricole specifice. Se pare ca nici insecticidele aruncate asupra lacustelor nu au efectul scontat, acestea fiind foarte rezistente la doza cu care s-a incercat distrugerea lor. Toate acestea vor duce la cresterea exploziva a preturilor la produsele de panificatie, iar prin unele zone ale judetului Constanta, pretul graului aproape s-a dublat in numai cateva zile. Multi dintre tarani nu mai scot nici un gram de grau la vanzare, in asteptarea unor preturi mai bune cu care sa-si scoata macar cheltuielile efectuate cu toate lucrarile agricole.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii