Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAI Pe 1 decembrie vor fi organizate parade în aproximativ 80 de orașe

ro

29 Nov, 2023 14:31 771 Marime text
Astăzi, 29 noiembrie 2023, începând cu ora 14.00, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne și cei ai principalelor structuri, care vor fi la datorie în minivacanța  prilejuită de Ziua Națională a României și Sărbătoarea Sfântului Andrei, au susțin o declarație de presă despre măsurile dispuse la nivel național pentru asigurarea ordinii și siguranței publice în următoarele zile. 

„Am organizat această declarație de presă pentru a prezenta principalele măsuri dispuse, la nivel național, pentru asigurarea climatului de siguranță publică și a intervențiilor în situații de urgență pe timpul minivacanței care începe de mâine, pentru majoritatea românilor.

Pentru structurile Ministerului Afacerilor Interne, următoarele zile presupun o mobilizare suplimentară, astfel că începând de astăzi și până luni vor fi de serviciu, în fiecare zi, aproape 24.000 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră și pompieri.

În scop preventiv,  în conformitate cu Planul general de măsuri aprobat de ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, pentru protecția cetățenilor, va fi asigurată o prezență sporită și activă în stradă a dispozitivelor de ordine și siguranță publică.

În atenție vor fi, desigur, locurile unde se preconizează prezența unui număr mare de persoane, precum stațiuni montane, târguri, piețe, baruri cluburi și spații de organizare a unor evenimente publice“ - au precizat reprezentanții MAI


În această minivacanță, vor fi organizate 316 evenimente publice de amploare, cele mai semnificative fiind deschiderea Târgului de Crăciun din municipiul București, unde se așteaptă aproximativ 60.000 de persoane, și paradele organizate de Ziua Națională în Capitală și în municipiul Alba Iulia, la care sunt așteptați zeci de mii de oameni. 

„Pe 1 decembrie vor fi organizate parade în aproximativ 80 de orașe, cele mai importante din punct de vedere al numărului de participanți, în afară de cele din București și Alba Iulia, fiind cele din Cluj-Napoca, Galați și Timișoara.

La parada din Capitală, vor participa aproximativ 400 de studenți ai Academiei de Poliție și angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 40 de mijloae tehnice, precum autospeciale, motociclete, mașini de pompieri și aeronave. 

Așa cum v-am obișnuit în blocul de paradă al MAI sunt incluse și mijloace tehnice care nu au mai fost văzute la defilarea de Ziua Națională printre care mașini de intervenție la incendii de proporții, unul dintre cele mai noi avioane aero-medicale ale Inspectoratului General de Aviație și celebrele elicoptere Black Hawk, configurate pentru misiuni de salvare. 

Vă reamintesc că pentru a permite organizarea în condiții de siguranță a defilării din Capitală, vor fi impuse restricții rutiere pe arterele care converg spre  Piața Arcul de Triumf, de dimineață și până la ora 14.30, așa că recomandăm conducătorilor auto să evite deplasările în zonă. 

Aproximativ 250 de polițiști rutieri vor fi prezenți pentru a asigura fluidizarea traficului, dacă se vor produce aglomerări, și pentru a îndruma conducătorii auto spre cele mai potrivite rute ocolitoare. 



După încheierea paradei, invităm bucureștenii să viziteze expoziția care va fi organizată pe Șoseaua Kiseleff, între Piața Arcului de Triumf și Casa Presei, unde vor fi prezentate elemente de tehnică din dotarea mai multor structuri“ - au mai precizat reprezentanții MAI.  

Având în vedere că, în mod, tradițional, mulți cetățeni aleg să petreacă minivacanța departe de domiciliu, Poliția a suplimentat echipajele rutiere pe cele mai solicitate drumuri pentru a asigura fluența traficului și pentru a preveni producerea unor accidente grave de circulație. 

„Atât pe timpul zilei, cât și pe parcursul nopții, polițiștii rutieri vor organiza acțiuni în trafic pentru depistarea șoferilor care nu respectă viteza legală sau se urcă la volan după ce au consumat alcool ori substanțe interzise.

Echipajele de la sol pot solicita sprijinul Inspectoratului General de Aviație pentru monitorizarea drumurilor și identificarea situațiilor de risc astfel încât polițiștii să poată interveni rapid. 
Recomandăm conducătorilor auto să respecte normele legale și să manifeste o conduită preventivă la volan. Țineți cont de condițiile meteorologice și de trafic atunci când planificați orice deplasare și nu  plecați la drum dacă nu aveți autovehiculul echipat corespunzător. 

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor fi pregătite să intervină în sprijinul cetățenilor în orice moment așa că vă încurajăm să sunați la numărul de urgență 112, dacă aveți nevoie de ajutor.
La nivel național, vor fi mobilizați, în medie zilnică, peste 4.900 de pompieri pentru limitarea și înlăturarea efectelor situațiilor de urgență, prevenirea și stingerea incendiilor, precum și pentru acordarea primului-ajutor sau a asistenței medicale de urgență. 

În zonele de munte, cetățenii, care întâmpină probleme, pot apela și la cei aproximativ 200 de jandarmi montani care vor fi zilnic de serviciu. Recomandăm turiștilor să aleagă doar trasee marcate și potrivite cu nivelul lor de experiență. Nu vă aventurați pe munte fără echipament corespunzător sau când condițiile meteo sunt nefavorabile ori există risc de avalanșă! 
De asemenea, vor fi pregătite să sprijine misiunile de intervenție, 12 elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație“ - au mai precizat reprezentanții MAI.

„În această perioadă, pentru că ne așteptăm la o creștere a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei, recomandăm cetățenilor să consulte aplicația traficonline.ro de pe site-ul Poliției de Frontieră înainte de a pleca la drum pentru a-și putea configura traseul prin alegerea unui punct de frontieră mai puțin aglomerat.

Înainte de a oferi cuvântul colegilor mei pentru detalii suplimentare despre misiunile din aceste zile, în numele conducerii MAI, permiteți-mi să urez, în avans, La mulți ani celor aproximativ 960.000 de români care poartă numele Sfântului Apostol Andrei!“ - au mai menționat reprezentanții MAI

Citește și: 

MApNParadă militară la București, de Ziua Națională a României
  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii