Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de act normativ privind finanţarea paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie 2018. Cheltuieli preconizate

ro

10 Oct, 2018 04:27 5899 Marime text
Pe pagina oficială de internet a Ministerului Apărării Naţionale a fost postat ieri, 9 octombrie 2018, la capitolul Transparenţă decizională, un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în  anul 2018, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României

Astfel, în baza acestei postări, Guvernul României urmează să adopte o hotărâre cu un articol unic, „În scopul participării la parada militară naţională organizată în anul 2018, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în condiţiile legii, se aprobă invitarea în România de Ministerul Apărării Naţionale a unui număr de cel mult 600 de persoane, care vor face parte din detaşamentele armatelor statelor membre NATO şi partenere”.
 
Normativele de cheltuieli pentru acţiunea la care se face referire sunt prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 
I. Limite maxime de cheltuieli pentru personalul detaşamentelor armatelor statelor membre NATO şi partenere invitate să participe la parada militară naţională din 1 Decembrie 2018
 
Naturi de cheltuieli                                                  Limite
 1. Cheltuieli zilnice de masă                                    75 lei/persoană/zi
 2. Cafea, apă minerală, sucuri şi gustări                  6,5 lei/persoană/zi
 3. Alte cheltuieli pentru vizitarea obiectivelor           135 lei/persoană
  turistice din municipiul Bucureşti, efectuarea de
  fotografii oficiale etc.
   
II. Limite maxime de cheltuieli pentru personalul român însoţitor al detaşamentelor armatelor statelor membre NATO şi partenere
 
 1. Cafea, apă minerală, sucuri şi gustări                    6,5 lei/persoană/zi
 2. Alte cheltuieli pentru vizitarea obiectivelor            135 lei/persoană
  turistice din municipiul Bucureşti, efectuarea de
 fotografii oficiale etc.

De asemenea, conform proiectului de act normativ, cazarea, asistenţa medicală de urgenţă şi transportul personalului străin se asigură prin grija Ministerului Apărării Naţionale, cu mijloacele proprii.
 

Totodată, în Nota de fundamentare se mai spune că „Având în vedere că parada militară naţională cu ocazia Zilei Naţionale a României este o tradiţie naţională, s-a  decis organizarea  şi desfăşurarea acesteia la data de 1 Decembrie 2018 în municipiul Bucureşti, cu participarea efectivelor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază, ţinând cont de statutul României de membru NATO şi UE, alături de blocurile de paradă  reprezentative ale instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor participa şi detaşamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO, Republicii Moldova  şi Republicii Ucraina”.


Participarea acestor detaşamente reprezentative, la parada militară naţională, reflectă aprofundarea  relaţiilor de cooperare dintre Armata României şi armatele statelor invitate  în cadrul unor activităţi bilaterale, exerciţii comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaţionale la care au participat în teatrele de operaţii.

Pentru formarea blocurilor de paradă, fiecare detaşament reprezentativ se constituie, de regulă, dintr-un număr de 30 de militari.

Ministerul Apărării Naţionale va asigura, în perioada 26.11-02.12.2018, transportul, cazarea şi hrănirea militarilor armatelor străine invitate.

Limitele maxime de cheltuieli cuprinse în anexa la proiect au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare.

Normele au fost stabilite astfel încât să asigure un tratament similar pentru întreg personalul participant la parada militară naţională.

La nivelul Ministerului Apărării Naţionale, nu sunt stabilite norme comune de alocare la drepturi de hrană sau de cazare pentru personalul forţelor armate străine pentru situaţii individuale.

În acest caz, este necesară aprobarea unor normative de cheltuieli pentru acţiuni de protocol pentru personalul forţelor armate străine participant la parada militară naţională, întrucât aceste aspecte nu fac obiectul unor aranjamente tehnice, încheiate în baza unor memorandumuri sau acorduri.
 
Prin măsurile preconizate, se asigură posibilitatea participării detaşamentelor reprezentative ale armatelor statelor membre NATO şi partenere alături de cele ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază, cu tehnică şi efective, la parada militară naţională din 1 Decembrie 2018, din municipiul Bucureşti.

Sursa foto: Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul"
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii