Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aproximativ 1 milion de persoane au tranzitat frontierele României în minivacanța de 1 Decembrie

ro

04 Dec, 2023 14:41 607 Marime text
Control la frontieră. Foto: Poliția de FrontierăÎn perioada mini vacanţei de 1 Decembrie, la nivelul Poliţiei de Frontieră au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere, precum și de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat. Aproximativ 3.700 polițiști de frontieră au fost la datorie, zilnic, desfășurând misiuni de supraveghere şi control la frontieră.

Potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră, a fost folosită la maximum capacitatea punctelor de trecere, iar în funcţie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire din ţară. Acolo unde situația a impus-o au fost folosite, inclusiv, echipamentele mobile de control aflate în dotarea polițiștilor de frontieră.

În ceea ce priveşte situaţia mijloacelor de transport marfă, se constată o creștere a numărului de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în țară la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, și ulterior pe sensul de ieșire din România la graniţa cu Ucraina.

Cauza traficului intens este reprezentată de numărul mare de transportatori ucraineni care şi-au reconfigurat traseul spre Ucraina prin România, în contextul protestelor transportatorilor de marfă poloni și slovaci.

„În plus, vorbim și de traficul intens din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, precum și blocajele unor tronsoane de drum din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile, pe durata cărora transportatorii au staționat în parcări, după care s-au repus în mișcare.

Precizez faptul că Poliția de Frontieră foloseşte toate arterele de control destinate automarfarelor, s-a suplimentat personalul care desfășoară formalitățile de control și s-a luat legătura cu autoritățile de frontieră din statele vecine, în vederea dispunerii unor măsuri în comun pentru fluidizarea traficului.

Reamintesc faptul că la granița cu Ucraina vorbim de un control multiplu, adică un control vamal, fito-sanitar, sanitar veterinar, un control al rovinietei, precum și cel al greutății încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege. De asemenea fluidizarea traficului este condiționată și de capacitatea autorităților din țara vecina de a prelua şi procesa camioane“ - au precizta reprezentanții Poliției de Frontieră.


În ceea ce priveşte valorile de trafic înregistrate în perioada mini-vacanţei, 29 noiembrie-3 decembrie, prin punctele de frontieră, au efectuat formalitățile de control aproximativ 1 milion de persoane, cetățeni români și străini şi aproximativ 260.000 mijloace de transport.

Cele mai mari valori de trafic au fost înregistrate pe aeroporturi, pe unde, în acelaşi interval de timp, au efectuat formalităţile de frontieră aproximativ 300.000 de persoane. Tranzit intens a fost şi la frontiera cu Ungaria, care a fost tranzitată de peste 280.000 de persoane şi 122.000 de mijloace de transport,  dar şi la frontierele cu Bulgaria şi Republica Moldova, fiecare fiind tranzitată de aproximativ 130.000 de persoane pe ambele sensuri de deplasare.  

În ceea ce priveşte activităţile specifice, în  zonele de competenţă - punctele de trecere şi  „frontiera verde” - în această perioadă poliţiştii de frontieră au constatat:
  • 244 de infracţiuni şi contravenţii, săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • Au fost ridicate bunuri în vederea confiscării, în valoare de peste 2 milioane lei;
  • Au fost aplicate sancțiuni contravenţionale în valoare de aproximativ 175.000 lei;
  • nu s-a permis intrarea în ţară a 85 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 71 cetăţeni români din diferite motive legale.

În toată această perioadă, Poliţia de Frontieră a acționat în sistem integrat alături de celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în special pentru fluidizarea traficului de persoane și mijloace de transport în mod eficient, dar și pentru gestionarea cazurilor apărute.

Citește și: 

IGSUÎn minivacanța de 1 Decembrie, în întreaga țară, s-au înregistrat 5.627 de situații de urgență
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii