Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:54 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ipu, anchetat in doua tentative de omor

ro

19 Oct, 2009 01:44 5883 Marime text

ipu-cristel_1.jpg# Pentru Cristian Fălcuş, cercetările au fost disjunse în cazurile tentativelor de omor comise asupra lui Cristian Marian Gheorghiu şi a lui Liviu Dorin Bamburic

La mai bine de doi ani de când foştii săi tovarăşi au fost trimişi în judecată pentru bătaia aplicată lui Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, în februarie 2007, pe strada Atelierelor, Cristian Fălcuş, zis Ipu, încă nu ştie ce se va alege de soarta sa cu privire la acest dosar. Cercetările sunt tergiversate de Inspectoratul General al Poliţiei Române, care „buchiseşte" la ADN-ul lui Ipu de mai bine de doi ani. Iar în timp ce specialiştii ba n-au timp de ADN-ul lui din cauza dispariţiei Elodiei, ba îi pierd mostrele de ADN şi cer altele, controversatul personaj constănţean face ce face şi se mai alege cu câte un dosar penal, tot cu privire la o tentativă de omor calificat.

Cu toate că, în ancheta privind altercaţia de pe strada Atelierelor, Cristian Fălcuş este cercetat pentru tentativă la omor deosebit de grav, acest fapt nu pare să-i „deranjeze" nicicum pe specialiştii IGPR, dar nici să-i impulsioneze în vreun fel în sensul urgentării anchetei. Iar asta, în contextul în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au trimis încă din 14 mai 2007 probele ADN ce trebuiau analizate.

Înregistrat separat la IGPR

Totuşi, potrivit rechizitoriului prin care Cristian Gherghişan, Lucian Călimărea şi Petrică Tomescu - ceilalţi suspecţi ai scandalului de pe Atelierelor - au fost deferiţi instanţei, „rezoluţia de efectuare a constatării tehnico-ştiinţifice biocriminalistice din 14 mai 2007 referitoare la inculpatul Fălcuş Cristian a fost înregistrată separat la Institutul de Criminalistică al IGPR, iar până în prezent (n.r. 31 august 2007) lucrarea nu a fost finalizată". Totodată, pentru că era nevoie ca victima să fie confruntată cu agresorul, dar şi pentru că Fălcuş urma să fie testat cu detectorul de minciuni, cercetările au fost continuate separat pentru acesta, procurorii hotărându-se să trimită în instanţă dosarul, alături de probele care-i incriminau pe ceilalţi trei suspecţi, respectiv Călimărea, Tomescu şi Gherghişan. Decizia procurorilor de a trata separat dovezile împotriva lui Fălcuş şi de a nu mai aştepta să-i trimită pe toţi patru agresori în instanţă pare să fie una foarte inspirată, dat fiind că, după doi ani şi jumătate, dosarul nu este nici pe departe aproape de final. Între timp, procesul ajuns pe rolul instanţei Tribunalului Constanţa, care-i priveşte pe Călimărea, Gherghişan şi Tomescu, a fost suspendat de două ori, dosarul fiind trimis la Curtea Constituţională, după invocarea unor excepţii de neconstituţionalitate. Foarte interesant este faptul că, potrivit declaraţiilor pe care atât acuzaţii, cât şi victima le-au dat în instanţă, singurul care-l plasează la locul faptei şi-l incriminează pe Ipu este Cristel.

Suspect în cazul „Bamburic"

Conform declaraţiei date de Gheorghiu în faza de urmărire penală, Fălcuş ar fi fost primul care l-a lovit în timpul scandalului. Chiar şi în instanţă, Cristel şi-a menţinut declaraţia şi a susţinut, din nou, că a fost agresat de Ipu. „La momentul respectiv, nu am sesizat bine cine se afla la uşă, dar între timp, mi-am amintit că este vorba despre Cristian Fălcuş", a spus victima, adăugând că „fac această apreciere, întrucât martorul Vasilică Mirea mi-a spus, la spital, că la incident au participat patru persoane, dintre care o persoană mai înaltă decât Călimărea". Totuşi, dosarul „Atelierelor" nu este singurul caz în care procurorii au hotărât să continue separat cercetările faţă de Cristian Fălcuş. Ipu mai este cercetat în cazul tentativei de asasinat comise asupra afaceristului Liviu Dorin Bamburic, în ianuarie 2008. Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, „din investigaţii a rezultat că inculpatul Dediu Daniel-Lili a fost contactat de către numiţii Purichia Nicolae şi Fălcuş Cristian, care i-au solicitat, în schimbul unei sume de bani, să o ucidă pe partea vătămată Bamburic Liviu-Dorin". În acel caz, procurorii au arătat că, „prin rezoluţia nr. 60/P/2008, din 22 aprilie 2009, s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea urmăririi penale în ceea ce priveşte pe inculpaţii Boştină Dragoş, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la tentativă de omor calificat, Fălcuş Cristian, cercetat pentru instigare la tentativă de omor calificat, şi Purichia Nicolae, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la tentativă de omor calificat". Cu alte cuvinte, deşi Cristian Fălcuş, zis Ipu, este cercetat în două dosare de tentativă de omor calificat, criminaliştii IGPR par să nu vrea, sub nicio formă, să analizeze probele trimise de procurorii constănţeni, astfel ca măcar unul dintre cazuri să fie finalizat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • 16iad 19 Feb, 2011 17:57 las ca-i bine ce le face ipu