Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:27 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În prezenţa ministrului Blaga,Poliţia de Frontieră s-a dotat cu trei nave super inteligente (video + galerie foto)

ro

23 Sep, 2010 00:00 1893 Marime text
nave.jpgÎn Portul Constanţa a avut loc ieri ceremonia de botez şi predare a drapelului navei maritime de supraveghere Ştefan cel Mare, construită la Şantierul Damen din Galaţi. Tot ieri au primit pavilioanele alte două nave maritime de patrulare şi intervenţie, MAI 2110 şi MAI 2111, care vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române.

La eveniment au participat ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, dar şi inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor principal de poliţie Ioan Buda. Pe lângă cei mai sus precizaţi, la ceremonie au mai fost prezenţi oficiali din cadrul Oficiului de Plăţi şi Contractare Phare, „Damen Shipyards Gorinchem“ - Olanda şi „Israel Shipyard“. După cum a declarat şi Vasile Blaga, cele trei nave au fost achiziţionate prin două contracte finanţate din fondurile europene Facilitatea Schengen, RO FSCH 18.1.1 - Navă maritimă de supraveghere şi RO FSCH 18.1.2. - Nave de patrulare şi intervenţie, care se derulează în cadrul proiectul RO-FSCH 18: „Întărirea controlului la frontierele externe prin creşterea mobilităţii navale şi terestre“. Ministrul Administraţiei şi Internelor a spus ieri că nava Ştefan cel Mare a fost construită de către „Damen Shipyards Gorinchem“ - Olanda, la Santierul Naval Damen de la Galaţi, valoarea contractului fiind de 24.750.000 euro. Vasul este capabil să navigheze anual cel puţin 4.000 de ore, poate opera pe o mare de gradul şase, poate executa misiuni de minimum şapte zile şi are o rază de acţiune de minim 1.800 mile marine. La viteza de croazieră, are capacitate de interoperabilitate cu alte sisteme de supraveghere, comunicaţii, transmisii de date şi face parte din SCOMAR. Nava de supraveghere are capacitatea de a executa activităţi de căutare - salvare, precum şi de prevenire şi combatere a poluării pe mare şi poate stinge incendiile de pe vasele aflate în pericol pe mare. Cele trei nave vor juca un rol important în supravegherea frontierei Uniunii Europene, viitoare frontiere ale Spaţiului Schengen.

Moment important pentru MAI

De asemenea vor face parte din Reţeaua Europeană de patrulare în cadrul operaţiunilor comune europene organizate sub egida FRONTEX. „Ceremonia de astăzi (n.r. ieri) îţi oferă plăcuta ocazie de a lua parte la un moment important pentru MAI. Sunt onorat să mă aflu aici. Evenimentul de azi se înscrie în linia eforturilor României de modernizare, perfecţionare şi îndeplinirea exigenţelor actuale în materie de securizare a frontierelor maritime. Practic, suntem la viitoarea frontieră maritimă externă a Spaţiului Schengen, pentru că avem următoarea convingere: începând cu 27 martie a anului viitor, România va accede în Spaţiul Schengen. (...) La Marea Neagră, structurile de Poliţie de Frontieră Române trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere şi control eficient pentru acoperirea permanentă a unui spaţiu maritim total de 20.000 de kilometri pătraţi“, a mai spus Vasile Blaga.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii