Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Harry Tavitian, cetăţean de onoare al Constanţei

ro

07 Feb, 2011 01:30 1831 Marime text
cap_5.jpg„Cel mai important jazzman al României", aşa cum a fost numit de International Harald Tribune, Harry Tavitian, va primi titlul de cetăţean de onoare al Constanţei.

Proiectul va fi votat în şedinţa de Consiliu Local care va avea loc săptămâna aceasta. Contactat telefonic, Harry Tavitian s-a declarat încântat că va fi numit cetăţean de onoare al oraşului în care s-a născut, dar a recunoscut că de-a lungul carierei sale nu a căutat decât recunoaşterea din partea publicului.

Harry_Harry_Tavitian_1.jpg„Da, am aflat că vor să mă facă cetăţean de onoare. Principala mea preocupare este muzica, jazz-ul, arta mea, mesajul meu, publicul căruia îi ofer cu bucurie muzica şi arta mea. Niciodată nu am căutat distincţii, premii sau medalii. În urmă cu 40 de ani, am făcut o alegere - jazz-ul. Jazz-ul înseamnă libertate, iar eu nu am fost niciodată preocupat de recunoaşteri. În muzica de jazz, concursurile sunt foarte rar întâlnite, spre deosebire de alte muzici. Eu am făcut întotdeauna absolut dezinteresat muzica şi arta", a declarat Tavitian. Artistul a recunoscut că îl flatează alegerea consilierilor locali de a-l desemna cetăţean de onoare, dar că nu ştie încă dacă va fi prezent la şedinţa Consiliului Local de pe 10 februarie: „Nu ţin neapărat să fiu acolo, dar mi-ar face plăcere, pentru că şi aşa apariţiile mele la Constanţa sunt foarte rare, să facem un eveniment din acest moment.". Potrivit site-ului său, Harry Tavitian s-a născut în 1952, la Constanţa, într-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă blues-ul, în momentul în care îl asculta pe Memphis Slim în concert la Braşov. În 1974 participă la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi cântă în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedică exclusiv jazz-ului. În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ, cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu. În perioada 1978 - 1987 conduce Clubul de Jazz de la Constanţa. În 1992 înfiinţează Fundaţia Culturala Harry Tavitian. Din februarie 1990 Harry Tavitian este vicepreşedinte al Uniunii Armenilor din România - filiala Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii