Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră la Noaptea Muzeelor. Concert de jazz HARRY & AIDA TAVITIAN la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa

ro

11 May, 2018 12:33 8307 Marime text

Cu prilejul manifestărilor dedicate Nopţii Muzeelor, Fundația Culturală Harry Tavitian şi Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța invită publicul constănţean la concertul extraordinar de jazz HARRY & AIDA TAVITIAN, sugestiv intitulat „Arheologie muzicală”, sâmbătă, 19 mai, de la ora 22, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanța.
Intrarea este liberă.
 
Arheologul - un artist al istoriei... muzicianul - un arheolog al sunetelor
Şi pentru că este absolut inedită o astfel de abordare, l-am provocat pe artistul Harry Tavitian să ne povestească de ce a acceptat această provocare.

„Am mai avut o experienţă de acest gen, în urmă cu câţiva ani, tot în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, dar la Institutul Cultural Român de la Bucureşti, împreună cu formaţia mea, Orient Express, şi ţin minte că a fost o seară extraordinară.
De data aceasta, am acceptat să susţin un concert împreună cu fiica mea, Aida Tavitian, cu prilejul Nopţii Muzeelor, pentru că, s-a constatat de-a lungul anilor,  de când se organizează acest eveniment în toată ţara, că există o altfel de mobilizare, de participare, chiar şi calitativă a publicului, dar şi numerică, creându-se o atmosferă foarte plăcută, care m-a atras foarte mult. M-am gândit să le propun organizatorilor ca acest concert să fie un cadou al nostru pentru publicul constănţean. Singura condiţie va fi dorinţa publicului şi plăcerea de a participa la concertul nostru.
Cadrul deosebit în care va avea loc concertul mi-a permis să propun publicului o paralelă între arheologie şi muzică, de aceea l-am intitulat astfel. O comparaţie între preocupările şi mai ales munca arheologului şi cea a muzicianului. Privind arheologul ca pe un artist al istoriei şi pe muzician ca pe un arheolog al sunetelor. Ce aş vrea să propun publicului în seara de 19 mai este o privire comparativă asupra muncii celor doi: aşa cum arheologul caută, sapă după vestigii, ruine, dovezi ale trecutului mai îndepărtat sau mai apropiat, la fel, de fapt, este şi munca muzicianului şi cu atât mai mult a celui de jazz, care se ştie că 80-90% din creaţia lui este una spontană. Aşa încât munca muzicianului este aceea de a scormoni în interiorul sunetului. Voi încerca să atrag atenţia, chiar dacă nu o să fie timp prea mult, circa o oră şi jumătate, foarte pe scurt şi prin câteva prezentări ale temelor respective, dând la iveală mereu alte aspecte, dar cântând aceeaşi partitură, dar de fiecare dată altfel“.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • pitzi 14 May, 2018 10:02 salvati arta manuala (jazz) inainte de a fi mancata de tehnica it.mersi de idee