Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:33 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exerciţiu de salvare Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi-a arătat „muşchii“ la Mangalia (galerie foto)

ro

27 May, 2015 00:00 1785 Marime text


Ieri, la Mangalia, a avut loc evaluarea activităţilor de pregătire şi antrenament pentru salvare pe mare derulate în perioada 4 - 25 mai - SARPOL 2015. Acţiunea s-a derulat sub coordonarea viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, în calitatea sa de preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
 
Oprea a coordonat acest exerciţiu de la bordul navei-amiral a Poliţiei de Frontieră „Ștefan cel Mare“ şi i-a avut alături pe şefii de armă, pe colegii din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Sănătăţii. Scopul exerciţiului a fost de a analiza modul integrat de acţiune a instituţiilor statului şi de coordonare a comunicării la nivel interinstituţional în cazul unei misiuni de căutare-salvare pe mare. Scenariul exerciţiului a constat într-o misiune de salvare în apele teritoriale româneşti a pasagerilor unei nave de croazieră ce avea la bord 40 de persoane, dar şi migranţi, despre care comandantul navei nu avea cunoştinţă. Acţiunea „SARPOL 2015“ s-a desfăşurat în apele teritoriale ale României, pe parcursul a trei săptămâni, la aceasta participând efective din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, alături de autorităţile publice locale, operatori economici privaţi şi organizaţii non-guvernamentale. La eveniment au participat atât reprezentanţi ai Guvernului şi ai autorităţilor locale, cum ar fi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prefectul judeţului Constanţa, Constantin Ion, subprefectul Levent Mustafa Accoium, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Viorel Costache, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa, Bogdan Despescu, şi fostul şef al IPJ Constanţa, Dumitru Catană, în prezent director ANR, directorul Gărzii de Coastă, comisar-şef Laurenţiu Costache, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, preşedintele UNPR Constanţa, George Lipoveanu, şi deputatul UNPR-ist de Constanţa Florin Gheorghe.

Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului funcţionează 24 din 24

„Apreciez că exerciţiul a fost oportun şi s-a desfăşurat în condiţii foarte bune. Pe parcursul său, a fost testată capacitatea de coordonare, intervenţie şi comunicare între forţele participante, centrele operaţionale de comandă, Centrul Naţional de Conducere Integrată din MAI, Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului, care funcţionează 24 de ore din 24, şi Platforma de coordonare operaţională, componentă interministerială cu atribuţii operaţionale a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Potrivit strategiei de acţiune, pe care am aprobat-o la sfârşitul anului trecut, noul concept de intervenţie este unul integrat, care utilizează toate resursele şi capabilităţile pe care statul român, într-o anumită arie, le poate pune la dispoziţie pentru a putea gestiona orice situaţie de criză. De aceea, felicit toate structurile implicate pentru mobilizare şi modul profesionist în care au acţionat. Vreau să remarc profesionalismul Poliţiei de Frontieră, aici se remarcă şi experienţa pe care Poliţia de Frontieră Română a dobândit-o mai ales în misiunile internaţionale Frontex. Aşa cum am spus de fiecare dată, România are argumentele necesare pentru a fi stat membru al Spaţiului Schengen, iar acest obiectiv este unul important, aş putea spune strategic pentru noi“, a mai spus Oprea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii