Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:40 16 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dispar numele "deocheate"

ro

06 Feb, 2003 00:00 1383 Marime text

Ciudatenii nominale printre numele constantenilor

O hotarare de Guvern aprobata vinerea trecuta reglementeaza modul in care se poate schimba numele sau prenumele care suna urat la ureche * Pentru a vedea cam ce astfel de nume avem prin Constanta, am apelat la cartea de telefoane, unde am gasit nume de familie de-a dreptul socante * Printre acestea am gasit Coinac, Coitu, Poponete, Sula, Sulica si alte bizarerii de acest fel

Guvernul a adoptat, vinerea trecuta, un act normativ prin care se reglementeaza situatiile concrete de cereri intemeiate de schimbare a numelui in care acesta este format din expresii indecente, ridicole sau deformat prin traducere, ori au fost eliberate certificate de stare civila cu nume eronate din neatentia ofiterilor de stare civila, in baza carora au fost eliberate alte acte. De asemenea, mai pot fi schimbate numele in cazul in care persoanele poarta un nume de familie de provenienta straina si solicita un nume romanesc in cazul in care parintii si-au schimbat pe cale administrativa, iar parintii solicita sa poarte un nume de familie comun cu parintii lor, precum si persoanele care au adoptat minori si doresc ca acestia sa poarte un alt prenume. Mai pot sa-si schimbe numele persoanele in cazul cand fostul sot doreste sa poarte numele de familie pe care l-a avut in timpul casatoriei, pentru a avea un nume comun cu copiii incredintati spre crestere sau in situatia in care persoanele in cauza au folosit numele pe care doresc sa-l obtina in exercitarea profesiei, in mod permanent, facand dovada cu privire la aceasta, precum si a faptului ca sunt cunoscute sub acest nume. Persoana care solicita schimbarea numelui trebuie sa depuna o cerere la serviciul comunitar de evidenta a persoanelor aflat in subordinea consiliului local al comunei, orasului, municipiului in a carui raza de actiune isi are domiciliul. Pentru a vedea cam ce nume de acest fel se pot schimba pe baza noului act normativ, am cautat prin cartea de telefon a Constantei nume care mai de care mai ciudate, unele dintre ele de-a dreptul ridicole.

Botezul de familie

In acceptiunea Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, numele reprezinta un cuvant sau un grup de cuvinte, prin care numim aratand cum se cheama o fiinta sau un lucru, o actiune etc. si prin care acestea se individualizeaza. Numele de familie este cel pe care il poarta toti membrii aceleiasi familii si care se transmite de la parinti la copii, iar cel de botez reprezinta o persoana anume, fiind cunoscut si sub denumirea de "numele mic" si care se sarbatoreste ca zi onomastica, in ziua numelui unui sfant din calendarul crestin ortodox. Numele de familie se pastreaza, asa cum spuneam, din mosi-stramosi si este dat de multe ori de o meserie practicata de cel nominalizat sau de un anume loc. Numele poate fi dat desigur si pe alte criterii, destul de logice de altfel. Astfel, multi se numesc de exemplu Balta, pentru ca cel in cauza statea undeva langa o balta. Altii se numesc Taranu, Plugaru, Vacaru, Paduraru, Varzaru, Caciularu, Ciobanu, Mocanu, Ciuraru, Bivolaru, Popa, Rotaru, si cate si mai cate care explica foarte clar ce faceau la vremea respectiva cei in cauza, pentru a fi individualizati. Alte nume arata locul de unde se trag cei denumiti, in acest caz amintind Abrudan, Sibianu, Brasoveanu, Craioveanu, Bucuresteanu, Dunareanu etc. Unii insa poarta nume de-a dreptul bizare, fara nici o logica, nereprezentand mai nimic in acest sens si nici chiar cei care le poarta nu-si explica de unde provin acestea.

Nume de mai mare dragul

Pentru stabilirea numelui de botez, aproape intotdeauna au existat perioade in care au fost influentate de ceva anume, in acest sens amintind de timpul in care multi dintre parinti au dat odraslelor lor numele unor mari fotbalisti, artisti, eroi de filme sau ale unor personalitati istorice etc. Muti dintre cei deveniti deja adulti regreta si acum ca, fara voia lor, parintii, in euforia lor, le-au pus prenume precum Maradona, Zoro, Winetou, dar si Eusebio, Isaura, Kunta-Kinte, Esmeralda si cate alte asemenea ciudatenii. Altii poarta numele de Burebista, Decebal, Napoleon, Hanibal, Daciana, Casandra, dupa numele unor personalitati din istoria veche sau moderna a Romaniei, dar si din cea a lumii. Au fost adevarate iuresuri cand, intr-o perioada anume, foarte multi copii poarta acelasi prenume, cum ar fi Ciprian, Alina, Bogdan, Razvan, Stefan, Dragos etc.

Nume de-a dreptul socante

In Pagini Aurii se afla Lista oficiala a abonatilor telefonici ai judetului Constanta, valabila pentru anii 2002-2003, unde se gasesc aproape toti cei care au telefoane fixe la domiciliu sau la societate, exceptie facand cei care le au la secret. Pentru cel care este curios va gasi aici niste nume de-a dreptul izbitoare, unele chiar socante. Daca nume precum Balaur, Cocota, Bounegru, Muscoi, Boulean, Posirca, Parlitu, Vaca, Bulau sunt oarecum acceptabile, sunt altele pe care cu greu le poti pronunta, mai ales in public, fiind aproape de neconceput sa strigi pe cineva pe numele pe care le vom pomeni in continuare. Astfel, este greu de presupus ca nimeni nu va sesiza ridicolul in cazul in care cineva este apelat cu nume precum Sula, Sulica, Coinac, Coitu etc. In lista de care aminteam, numai in judetul Constanta exista trei abonati telefonici cu numele de Coinac, trei cu numele de Sula, doua Sulica. V-ati gandit vreodata cum ar fi cand intalnindu-va undeva cu o femeie pe care sunteti nevoiti sa o salutati foarte sobru "Sarut mana, doamna Sula", sau "Va sarut, madam Coinac"? In aceeasi situatie plina de ridicol mai este si atunci cand o tanara, de exemplu, o indeamna pe alta spunandu-i: Du-te, draga, si pupa-l pe colegul tau Coinac, ca este ziua lui de nastere!". O alta situatie este aceea in care, din intamplare, intalnesti pe cineva care poarta un asemenea nume si esti nevoit sa-l intrebi in tramvai, pe holurile unei institutii: "Ce mai faci, mai Poponete?", sau "Ce mai faci, nene Coitule?". Lasand gluma la o parte, daca se poate numi gluma, de acum toti cei care au astfel de nume le pot schimba destul de usor, nu ca pana acum cand trebuia sa faci tot felul de demersuri, inclusiv prin publicarea de preschimbare de nume sau prenume in Monitorul Oficial.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii