Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum sunt condamnaţi golanii din trafic

ro

25 Sep, 2010 00:00 1944 Marime text

A snopit în bătaie un alt şofer, în trafic, lăsându-l cu infirmitate permanentă, şi a fost condamnat la doi ani de închisoare, cu executarea efectivă a pedepsei în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Poarta Albă. Totodată, individul a fost obligat la plata unor despăgubiri în sumă totală de 50.000 de lei, cu titlul de daune. Aceasta a fost decizia pronunţată de judecătorii Tribunalului Constanţa în dosarul în care tânărul Valentin Beşa, de 23 de ani, este judecat pentru vătămare corporală gravă.

Condamnat iniţial la doi ani de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi un termen de încercare fixat la patru ani, şi a fost obligat la plata unor daune de 40.000 de lei, Beşa a avut parte de o surpriză neplăcută din partea magistraţilor Tribunalului Constanţa, care au judecat apelurile declarate împotriva sentinţei respective. În urma reanalizării probelor de la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului au menţinut cuantumul pedepsei aplicate lui Beşa, însă au modificat modalitatea de executare a acesteia, hotărând că tânărul trebuie să-şi petreacă următorii doi ani în penitenciar, pentru a înţelege exact consecinţele comportamentului său demn de un sălbatic. Potrivit rechizitoriului prin care Valentin Beşa a fost deferit instanţei, faptele pentru care băiatul a fost judecat şi găsit vinovat s-au petrecut pe 9 iunie 2008, în jurul orelor 18.00-18.30.

Fotofobie şi scăderea permanentă a vederii

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au stabilit că acesta „a exercitat acte de violenţă asupra părţii vătămate Trache George-Florin, lovindu-l pe acesta cu pumnul în zona ochiului stâng, producându-i leziuni traumatice care au necesitat pentru vindecare trei luni de îngrijiri medicale şi i-au produs o infirmitate fizică permanentă, constând în scăderea marcantă a vederii ochiului stâng şi fotofobie“. Totodată, ancheta a scos la iveală faptul că altercaţia dintre Beşa şi victima sa s-a produs ca urmare a unei şicanări în trafic, primul aflându-se la volanul unui Seat B 46 BSA, iar George Florin Trache având o Dacia Logan CT 93 TRA. Şicanările au început pe podul rutier din dreptul Complexului Comercial Doraly, când Trache, aflat pe banda a doua, i-a făcut semne cu farurile lui Beşa, pentru a-l depăşi, însă, în cele din urmă, a efectuat manevra pe banda I, pentru că nu i s-a permis depăşirea. „În continuare, cele două autoturisme au trecut de intersecţia străzii Caraiman cu Şoseaua Mangaliei, încetinind din cauza faptului că se circula în coloană şi, la un moment dat, învinuitul Beşa Valentin a aruncat cu o sticlă goală de plastic de 0,5 litri în partea din spate a autoturismului părţii vătămate“, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Luat la pumni din senin

La rândul său, Trache a coborât din maşină, pentru a verifica dacă a fost lovit de autoturismul din spatele său, însă, în acel moment, a coborât şi Beşa, însoţit de fratele său. Din senin, Valentin Beşa i-a dat un pumn în faţă lui Trache, lovindu-l în ochiul stâng, moment în care, potrivit martorilor Gheorghe Trache şi Iulian Huştean, victima a căzut la pământ şi a fost lovită cu picioarele şi cu pumnii de fratele lui Beşa. Totuşi, în urma anchetei, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de fratele agresorului, pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de el. În urma multiplelor lovituri încasate, şoferul Loganului a avut nevoie de circa trei luni de îngrijiri medicale, rămânând cu infirmitate permanentă la ochiul stâng. În apărare, şi fraţii Beşa au susţinut că ar fi fost loviţi de Gheorghe Trache, însă acuzaţiile lor nu au fost susţinute de probe. Potrivit procurorilor, pe parcursul urmăririi penale, Valentin Beşa „a fost sincer, recunoscând şi regretând săvârşirea faptei pentru care a fost cercetat, precizând însă că a lovit partea vătămată ca urmare a provocării din partea acesteia, constând în aceea că l-a lovit anterior cu palma peste faţă“. Hotărârea Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată în recurs, la Curtea de Apel Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alex rusu 16 Jan, 2011 23:05 baiatu asta e din cosa nostra deasta nu ia facut politia nimc nu au ce sa ii faca dupa el se invarte pamantu e tata banilor