Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Comandante, nu vreau să fac un mall“ / „Eu sparg geamul“ Transcriptul vizitei lui Radu Mazăre la Poliţia Judeţului Constanţa (referat DNA)

ro

26 Jun, 2015 00:00 4087 Marime text
După aproximativ trei luni petrecute în spatele gratiilor, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, a mers, ieri, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, pentru a i se fixa măsurile controlului judiciar. El a fost pus în libertate de Curtea Supremă, în dosarul în care este cercetat pentru că ar primit mită nouă milioane de euro. În faţa IPJ, Mazăre a fost aşteptat de o „armată“ de ziarişti, care i-au adresat acestuia mai multe întrebări.

Singurele la care nu a dorit să răspundă au fost cele de natură politică, dând de înţeles că nu-l mai interesează acest subiect. Fostul primar al municipiului Constanţa a vorbit despre cum este viaţa în spatele gratiilor şi despre cei cu care a interacţionat cât timp a stat în „beciul domnesc“. Mai mult decât atât, Mazăre a făcut referire la oamenii care i-au fost alături deşi nu se aştepta, dar şi la cei pe care i-a ajutat „foarte mult în viaţă şi care au dispărut“. În acest context, ZIUA de Constanţa prezintă transcriptul vizitei lui Radu Mazăre la Poliţia Judeţului Constanţa.
 
Întrebare ziarişti: V-a fost dor de noi?
 
Răspuns Radu Mazăre: Da. Mi-a fost dor de voi!
 
Întrebare ziarişti: Domnule primar, apa mării este foarte caldă, plaja arată foarte bine. Vă este dor?
 
Răspuns Radu Mazăre: Te rog frumos, nu «domnule primar». Eu nu mai sunt primar. (...) Dacă ai făcut treabă bună şi ai fost o perioadă destul de lungă de timp, îţi spune lumea primar, ministru ori prim-ministru până când intri în groapă.
 
Întrebare ziarişti: Ce planuri aveţi?
 
Răspuns Radu Mazăre: Am venit de la Bucureşti direct la Poliţie. Spre seară, am să merg să văd cum este apa. Am să merg să înot, să scot caiacul. Visam la mare.
 
Întrebare ziarişti: Aveţi voie în apele teritoriale ale României?
 
Răspuns Radu Mazăre: Da. Am voie în toată România şi în apele teritoriale.
 
Întrebare ziarişti: Care a fost primul lucru pe care l-aţi făcut când aţi ieşit din arest?
 
Răspuns Radu Mazăre: Am sunat-o pe mama. A rămas fără glas. De la arest suni cu nişte cartele telefonice, de pe nişte posturi de telefon public, care intră pe mobil, după care apelezi persoana. Este extraordinar de scump. Suni cu tarif internaţional. Eu nu mă plâng. Dar să vezi oameni... ca să spună trei cuvinte, îi costă doi euro. E ca şi cum vorbeşti în Germania şi în Franţa. Nu-i normal.
 
Întrebare ziarişti: Cu cine aţi vorbit mai mult?
 
Răspuns Radu Mazăre: Am vorbit cu mama, am vorbit cu fraţii mei, cu fetele. Vreau să le mulţumesc celor din familia mea, prietenilor cu care am avut voie să vorbesc. Au fost extraordinari. Am primit şi o scrisoare care m-a impresionat foarte mult, de la bătrânii de la Fair Play. Le-am povestit şi celor din celulă. Am fost emoţionat foarte tare. Era cu semnăturile lor pe spate. Le-am răspuns pe loc. Acum am aflat că scrisoarea mea au pus-o în ramă.
 
Întrebare ziarişti: Vă pare rău că aţi renunţat la funcţia de primar?
 
Răspuns Radu Mazăre: Orice om are o strângere de inimă, dacă pune suflet şi energie multă. Aşa, fiecare cum ştie. Tu o faci ca ziarist, eu, ca primar. Când munceşti 15 ani într-un loc, sigur ai strângere de inimă. Nu se mai putea.
 
Întrebare ziarişti: De ce aţi ajuns în situaţia asta?
 
Răspuns Radu Mazăre: Nu mă întreba asta, că nu-ţi răspund. Deja atingem fonduri politice.
 
Întrebare ziarişti: De ce vă este dor? Ce vreţi să mâncaţi?
 
Răspuns Radu Mazăre: De mare îmi este dor. Cu mâncarea nu am dus-o rău. A avut grijă mama.
 
Ziarişti: Roxana (iubita lui Radu Mazăre) v-a adus alimente bio!
 
Radu Mazăre: Femeie straşnică!
 
Ziarişti: Şi totuşi, vă gândiţi la alte fete.
 
Radu Mazăre: Aşa cum v-am mai spus, doar nu vrei să mă schimb! Ce crezi, că în trei luni... lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba. (...) Sunt anumite momente în viaţă când sufletul şi relaţiile dintre oameni, atunci se dovedesc, cele care sunt adevărate. Să ştii că au fost oameni de la care nu mă aşteptam şi au fost alături de mine. Iar alţii de la care mă aşteptam să fie lângă mine şi pe care i-am ajutat foarte mult în viaţă şi care au dispărut.
 
Întrebare ziarişti: Colegi de partid ori de afaceri?
 
Răspuns Radu Mazăre: Ce mai contează... Colegi de partid... eu nu mai am partid acum. (...) Când stai acolo (n.r. în arest), timpul trece extraordinar de greu. Când eşti chemat, spre exemplu, la ora 9. Se deschide vizeta şi spune: «Cutărescu, la DNA». Tu habar nu ai. Nu ştii în ce dosar eşti chemat, nu ştii dacă avocaţii au fost anunţaţi. Lipsa de informaţii pe care o ai este terorizantă. Te ia din pat şi urlă că în cinci minute să te pregăteşti. «Domnule, nu m-am spălat pe dinţi. A venit escorta şi trebuie să fii gata». Nu-i omeneşte. (...) Gardienii au fost impecabili. (...) Am fost responsabil cu mâncarea. Luam şi trimiteam la frigider ce rămânea în cameră. (...) În arest am lăsat suflete chinuite, oameni chinuiţi.
 
Întrebare ziarişti: Mai mergeţi în club?
 
Răspuns Radu Mazăre: O să merg. Deocamdată, trebuie să mă reobişnuiesc cu lumea, cu viaţa. (...) Am făcut cereri. Mi-a luat o săptămână ca să scot geamul. Este cald acolo (n.r. în arest) şi geamul era jumătate deschis şi jumătatea de geam era prinsă acolo. Nu poţi să-l deschizi, că sunt gratii. A durat o săptămână, cu cerere cu aprobare, ca să deschid geamul. I-am spus comandantului: «Comandante, nu vă supăraţi, dar nu vreau să fac un mall. Cât trebuie ca să analizaţi o cerere, să pot să dau o foaie de geam, că ne clocim aici! Eu îl sparg!». Şi după o săptămână, mi-a dat aprobare. (...) Gata, de acum, nu mă mai aşteptaţi. De acum, sunt particular.
 
Întrebare ziarişti: Ne spuneţi ce părere aveţi despre Sebastian Ghiţă, despre Victor Ponta?
 
Răspuns Radu Mazăre: Nu mă interesează. Nu v-am spus că nu mai comentez? Nu mi-a ajuns?
 
Ziarişti: Aţi albit. Aveţi fire albe.
 
Radu Mazăre: Am albit? Când intrasem, nu aveam. Dar şă ştiţi că cei din apropierea mea au albit mai mult ca mine, din păcate.
 
Ziarişti: Nu aţi spus nimic despre ANI. Despre raportul privind presupusele sume nejustificate.
 
Radu Mazăre: Ce să vă mai spun? O să vină raportul. O fie contestat. Ne-am învăţat cu lucrurile ăstea.
 
Întrebare ziarişti: Îl susţineţi pe Decebal Făgădău?
 
Răspuns Radu Mazăre: Nu știu. Iar mă băgaţi în politică?
 
Întrebare ziarişti: Veniţi sâmbătă la alegeri?
 
Răspuns Radu Mazăre: La ce alegeri?
 
Ziarişti: La PSD, la municipiu.
 
Radu Mazăre: Eu? Ce treabă am eu cu PSD?
 
Ziarişti: Ori luni, la judeţ (n.r. la alegerile pentru organizaţia judeţeană)?
 
Radu Mazăre: Eu? Nu am plecat?
 
Ziarişti: Puteţi să veniţi ca invitat.
 
Radu Mazăre: Nu mai bine stau pe plajă?
 
Întrebare ziarişti: Aveţi sechestru. Din ce veţi trăi în continuare?
 
Răspuns Radu Mazăre: Am sechestru pe apartament, pe maşinile cu care mai merg, dar mai am bani cash. (...) Mai am prieteni.
 
Întrebare ziarişti: Mergeţi la carnaval, pe 4 iulie? La Mamaia?
 
Răspuns Radu Mazăre: Eu? Ce carnaval? Nu ştiu de niciun carnaval şi nici nu mă interesează. Am să ies în Mamaia. Nu mai sunt primar. Sunt simplu cetăţean, ca şi voi.
 
Precizăm că Radu Mazăre trebuie să se prezinte la IPJ în fiecare marţi, la ora 12, pentru a semna graficul controlului judiciar.
 
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii