Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:20 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cinci polițiști, arestați la cererea Parchetului General al României

ro

14 May, 2015 00:00 777 Marime text
În continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: Cristian Bălan, Alin-Petrişor Paraleu, Dragoş Pascu, Fănel Podaru, Marius Bunea, Daniel Meiroşu, Florian-Valentin Oprescu, Daniel Hagiu, Marius Simion, Cosmin-Valentin Meiroşu, Emanuel Ion. Toți sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual.
 
Din referatul cu propunere de arestare preventivă a reieşit faptul că, în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, inculpaţii (agenţi de poliţie), în schimbul unor sume de bani sau alte foloase, nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier. De asemenea, aceştia şi-au folosit funcţia deţinută pentru a înlesni unele activităţi ilicite şi, implicit, pentru a obţine foloase necuvenite.
 
Astfel, din probele administrate până la acest moment a rezultat faptul că, în foarte multe situaţii, în momentul opririi în trafic, agenţii de poliţie cercetaţi le prezentau persoanelor oprite abaterile săvârşite, subliniind că sancţiunile sunt destul de mari. În acest context, aceştia făceau aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepţia şoferilor ideea că măsurile legale ce trebuie aplicate sunt aspre şi că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlu de mită.
 
Practica de a primi sume de bani drept mită pentru unii dintre agenţii de poliţie era un lucru obişnuit, chiar la intrarea în tură, aceştia îşi făceau deja calculele cu privire la sumele pe care urmau să le primească, fiecare având un anumit plan de abordare a conducătorilor auto pentru a-i determina să le ofere sume de bani, lăsând să se înţeleagă că sunt pretabili în a primi astfel de sume din gesturi sau chiar pretinzând în mod direct acest lucru. Sumele percepute de agenţii de poliţie erau cuprinse între 100 şi 1.500 de lei.
 
Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea următorilor inculpaţi: Cristian Bălan, Dragoş Pascu, Daniel Meiroşu, Florian-Valentin Oprescu şi Emanuel Ion, pe numele cărora a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, pentru ceilalţi şase instanţa dispunând măsura arestului la domiciliu. Faţă de 11 inculpaţi, procurorii au dispus măsura controlului judiciar.
 
Deciziile Tribunalului București nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel București.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii