Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cât ne costă anchetele greilor În top - Mazăre, Bogatu, ISU

ro

15 Jun, 2011 00:00 2467 Marime text
cap_9.jpgLocul 2 în topul costurilor mega-anchetelor pe corupţie îl ocupă, cu şase miliarde de lei vechi, dosarul în care fostul director portuar Eugen Bogatu a fost trimis în judecată alături de afaceristul sirian Said Baaklini şi directorii UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda

Anunţate cu surle şi trâmbiţe în mass media, mega-anchetele procurorilor privind faptele de corupţie la nivel înalt săvârşite de funcţionarii publici şi demascate de investigatori nu se fac pe ochi frumoşi. Din contră chiar, statul avansează sume din ce în ce mai însemnate pentru demascarea faptelor de corupţie. Anchetele consumă miliarde de lei vechi, bani pe care suspecţii dosarelor sunt obligaţi să îi plătească din propriile buzunare, dacă sunt condamnaţi. Dacă însă se bucură de achitări, statul rămâne cu buza umflată şi banii daţi. În acest context, ZIUA de Constanţa vă prezintă cele mai scumpe anchete pe corupţie care vizează oraşul de la malul mării.

Întâmplător sau nu, fruntaş în lista preţurilor pentru cercetările privind corupţie este mega-dosarul retrocedărilor din Constanţa, unde primarul Radu Mazăre şi ceilalţi capi din administraţia publică locală sunt acuzaţi de grave fapte de corupţie, constând în jonglerii cu moştenirile foştilor boieri din oraş. Pentru realizarea anchetei, strângerea probelor şi întocmirea dosarului retrocedărilor, statul a plătit suma-record de 3.000.000 de lei, reprezentând 30 de miliarde în lei vechi. Pentru a pune în perspectivă, este de menţionat că ancheta în cazul concursului fraudat de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a costat 76.000 de lei (adică nici măcar o treime din câţi bani a înghiţit ancheta lui Mazăre), iar suma avansată pentru cercetările privind gravele acuzaţii de corupţie aduse senatorului PSD Cătălin Voicu (ce se află în arest şi la acest moment) a fost de 200.000, adică abia două miliarde de lei vechi. Tot de dragul contextualizării, vom menţiona că ancheta în dosarul crimelor în serie comise la Constanţa - caz catalogat drept cel mai grav din România post-revoluţionară - a costat statul român „numai" 60.000 de lei, reprezentând în lei vechi 600 de milioane. De precizat că procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au fost cei care au instrumentat dosarul crimelor în serie comise, conform propriilor afirmaţii, de presupusul afacerist Valentin Şlepac, la comanda regizorului Sergiu Bahaian.

Costul anchetei

Dar să vedem ce reprezintă, potrivit legii, cheltuielile judiciare. Articolul 189 din Codul de procedură penală prevede la alineatul 1 următoarele: „Cheltuielile pentru efectuarea actelor de procedură, administrarea, conservarea mijloacelor materiale de probă, retribuirea apărătorilor, precum şi orice alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea procesului penal se acoperă din sumele avansate de stat sau plătite de părţi". Mai departe, articolul 191 din acelaşi cod reglementează Plata cheltuielilor avansate de stat în caz de condamnare. În acest sens, se prevede faptul că „în caz de condamnare, inculpatul este obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, cu excepţie cheltuielilor privind interpreţii desemnaţi de organele judiciare, potrivit legii, precum şi în cazul în care s-a dispus acordarea de asistenţă gratuită, care rămân în sarcina statului". La alineatul 2 se menţionează că „atunci când sunt mai mulţi inculpaţi condamnaţi, instanţa hotărăşte partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare. La stabilirea acestei părţi se ţine seama, pentru fiecare dintre inculpaţi, de măsura în care a provocat cheltuielile judiciare".

Miliardele pe retrocedări

Până aici, toate bune şi frumoase. Cum aminteam la început, în cazul anchetei privind retrocedările de la Constanţa, cheltuielile judiciare au fost stabilite la 3.000.000 de lei. În rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul cu numărul 29/P/2005, ancheta de peste trei ani a Anticorupţiei desfăşurată faţă de circa 30 de acuzaţi, în frunte cu primarul Mazăre şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, s-a concretizat în multiple capete de acuzare şi cheltuieli judiciare de 3.000.000 de lei, ceea ce înseamnă 30 de miliarde de lei vechi. „Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de 3.000.000 ron care, având în vedere participarea la cauzarea prejudiciului, vor fi suportate de inculpaţi după cum urmează", se arată în rechizitoriu. Astfel, partea primarului Mazăre a fost stabilită la 320.000 de lei, suma fiind aceeaşi şi în cazul Ramonei Dospinescu. Preşedintelui CJC şi unui alt funcţionar din primărie le revin de plată câte 280.000 de lei, pentru restul de 33 de suspecţi fiind stabilite sume cuprinse între 25.000 şi 180.000 de lei.

anchete_-_Eugen_Bogatu.jpgBogatu şi ISU, locurile II şi III

Locul 2 în topul costurilor mega-anchetelor pe corupţie îl ocupă, cu şase miliarde de lei vechi, dosarul în care fostul director portuar Eugen Bogatu a fost trimis în judecată alături de afaceristul sirian Said Baaklini şi directorii UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda. În rechizitoriul DNA de la începutul acestui an se arată „cheltuieli judiciare în sumă totală de 600.000 de lei vor fi suportate, în părţi egale, de cei patru inculpaţi, fiecare câte 150.000 de lei". Pe locul al treilea s-ar situa cazul ISU Dobrogea, unde cercetările au costat 76.000 de lei, adică 760.000.000 de lei vechi. La pagina 103 din rechizitoriul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari întocmit în cazul concursului fraudat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea se arată că „se stabilesc cheltuieli judiciare în cuantum de 76.000 RON care, conform dispoziţiilor art. 191 Cod procedură penală, vor fi suportate de inculpaţi, respectiv câte 4.000 de RON pentru fiecare inculpat".

Babuş, cel mai „prost cotat"

Ancheta în cazul presupuselor fapte de corupţie imputate directorului Direcţiei Relaţii Internaţionale din Primăria Constanţa, Petrică Munteanu, a costat 90 de milioane de lei vechi. „Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de 9.000 lei (RON) care, în conformitate cu art. 191 alineatul 2 Cod procedură penală, vor fi suportate de inculpaţi", se arată în rechizitoriul DNA. Atâta doar că, recent, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat definitiv pe suspecţi, iar astfel cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Adică bani publici. În sfârşit, cea mai ieftină anchetă anticorupţie pe Constanţa a fost cea desfăşurată în cazul directorilor din Primăria Constanţa Constantin Babuş şi Ionel Pilat, dar şi a angajatului Consiliului Judeţean Constanţa Marius Tărcatu. Suma a fost de 60 de milioane de lei vechi. „Se stabilesc cheltuieli judiciare în cuantum de 60 milioane lei care, în conformitate cu prevederile art. 191 alin. 2 C.pr.pen., vor fi suportate de inculpaţi", se arată în actul de inculpare întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie la sfârşitul anului 2005. Procesul celor trei şefi din administraţia publică locală se află încă pe rolul instanţelor, fiind la a doua rejudecare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • UN om de bun simt 15 Jun, 2011 08:26 O mare eroare. Cazul Mazare se poate spune ca a costat fff putin. Nu stiu care este unitatea de masura si criteriile ce stau la baza acestui articol, dar sigur sunteti intr-o eroare maxima. Daca copiile facute de Mazare, si drumurile infractorilor la DNA (mult mai putine decat au fost citati) au costat 30 miliarde vechi atunci asa o fi ? Stimati reporteri nu mai tineti cond de gogoritele infractorului mazare.