Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Audieri maraton la DNA Constanţa Votanţi, martori la referendum cu mâna pe cruce după vacanţa la Lepşa (Galerie foto)

ro

21 Sep, 2012 01:00 1994 Marime text
referendum-referendum2.jpgÎn acest context, pentru stabilirea situaţiei de fapt, procurorii arată că este necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor

Mai multe persoane au fost audiate ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Teritorială Constanţa în celebrul dosar „Referendumul", instrumentat de Structura Centrală a direcţiei. Per total, procurorii DNA Constanţa urmează să asculte declaraţiile a aproape 50 de persoane într-un termen estimat la trei zile. Din primele informaţii reiese că persoanele audiate de DNA ar fi votat la referendum în secţia de votare din staţiunea turistică Lepşa, ce aparţine de Primăria Tulnici, judeţul Vrancea. Contactat telefonic, Valentin Bîznă, primarul localităţii mai sus precizate, ne-a declarat că în ziua referendumului, la ora 10.00, în secţia de votare din Lepşa nu se mai găseau buletine de vot. Tot edilul din Vrancea a mai susţinut că în Lepşa aproape 250 de constănţeni deţin case de vacanţă.

Pentru început, este de menţionat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţinea, la jumătatea lunii august, că, prin intermediul cercetărilor derulate în aceste dosare penale, nu se verifică modul în care au votat cetăţenii şi nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale. Astfel, continuau organele de anchetă, „verificările efectuate în aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude: persoane care figurează că au votat atât pe listele electorale permanente, cât şi pe listele electorale suplimentare, persoane care figurează că ar fi votat, dar în realitate nu s-au prezentat la vot, prezenţa pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale şi prezenţa pe listele electorale suplimentare a aceleiaşi semnături în dreptul unui număr mare de persoane". În acest context, pentru stabilirea situaţiei de fapt, procurorii arată că este necesară audierea persoanelor despre care există indicii că au fost trecute fictiv în listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor. Înainte de a fi ascultat, martorul depune jurământ ţinând mâna pe cruce sau pe Biblie. Valentin Bîznă, primarul localităţii Tulnici, susţine că în Lepşa există aproximativ 1.000 de case de vacanţă, dintre care în jur de 250 aparţin unor persoane din Constanţa. „În general, pe listele permanente ale localităţii Lepşa figurează 345 de persoane. Vara, în concedii, de sărbători, numărul oamenilor creşte până la 4.500 - 5.000. În ziua referendumului s-a înregistrat o creştere a votanţilor de 250 %. La ora 10.00, la Lepşa nu mai existau buletine de vot. După ce s-a făcut cerere la Biroul Electoral Judeţean, s-au mai adus alte buletine", a mai declarat edilul. La rândul său, şeful DNA Constanţa, Sorin Constantinescu, susţine că martorii provin atât din Constanţa, cât şi din Tulcea.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii